100 اثر و محوطه  باستاني در حوزه آبگير سد بختياري کشف شد

سرپرست بررسي و شناسايي حوزه آبگير سد بختياري در گفت و گو با ميراث آريا(chtn) ضمن بيان اين مطلب افزود: براساس بررسي‌هاي انجام شده در حوزه آبگير سد بختياري واقع در مرز لرستان بيش از 100 اثر باستاني شامل غار، اشکفت، راه‌هاي باستاني، پل‌هاي تاريخي، ميل‌ها، قبرستان‌هاي دوره اسلامي، ‌کوره، ‌نقوش صخره‌اي، آسياب، آب انبار، تعدادي محوطه باستاني داراي سفال کشف شد.

يعقوب زلقي گفت: نخستين آثار سفالي و چيدمان‌هاي سنگي اوليه قابل مشاهده بر سطح خاک در نخستين محوطه به نام نمنت باراني يافت شد.نام نمنت براساس مالکيت آباء و اجدادي اهالي منطقه برگرفته شده است.

وي در ادامه خاطر نشان کرد: در منطقه نمنت علاوه بر آثار سفالي، يک مورد و در واقع تنها حفاري غيرمجاز آن منطقه مشاهده شد.در بخش بالاي دشت يادشده يک سري غار همراه با سفال نيز ديده شد.

وي با اشاره به اين که پس از بررسي‌هاي اوليه و تاريخ نگاري انجام شده مشخص شد که آثار سفالي کشف شده مربوط به دوره اشکاني هستند اظهار داشت: براساس شواهد و بررسي هاي انجام شده چهار نقطه مهم منطقه، نمنت باراني، دهورو في لفت (محوطه )، نمنک و گده ميه (مجموعه غار) از نقاط مهم باستان شناسي براي حفاري‌هاي آينده پيش بيني شده اند.

وي با بيان اين که در منطقه دهور يک سري سفال و داده هاي باستان شناسي شناسايي شده است اضافه کرد: در اين منطقه دو نمونه سفال که به جهت داده هاي سفالي فرسوده بودند يافت شد که به علت فرسودگي تاريخ ساخت آنها قابل پيش بيني نيست اما به نظر مي رسد که مربوط به دوران پيش از تاريخ باشند.

به گفته سرپرست سابق هيات باستان شناسي در هفت تپه براساس تجربيات باستان شناسي آنچه يک باستان شناس بايد در طول چند فصل بررسي به آنها دست يابد، ما در يک محدوده جغرافيايي 100 کيلومتري با آن مواجه شديم .

زلقي با بيان اين که منطقه از لحاظ جغرافيايي در مرز استان خوزستان و لرستان واقع شده است تاکيد کرد: يک منطقه کاملا\" کوهستاني جزو زاگرس چين خورده و از نظر تيپولوژيکي داراي ساختار و منظر خشن است.

وي در ادامه تاکيد کرد: نزديک ترين شهر به اين منطقه در خوزستان شهر انديمشک به فاصله 70 کيلومتري و نزديک ترين شهر در لرستان به فاصله 70 کيلومتري قرار دارد.

به گفته سرپرست بررسي و شناسايي حوزه آبگير سد بختياري تنها راه دسترسي و ارتباطي اين منطقه خط ريلي تهران اهواز خرمشهر ايستگاه فرعي تنگ 5 است.

وي با اشاره به اين که تمامي حوزه آبگير سد بختياري در مرز لرستان و طراحي ساخت سد نيز در مرز لرستان و خوزستان انجام شده است تصريح کرد: حوضه آبگير از محل تنگ 5 ابتداي کار و به پل کول حوزه انتهايي ختم مي شود.

وي ادامه داد: پس از دوروز پيمايش پياده روي، به يک سري دشت‌هاي ميان کوهي رسيديم اين در حالي است که حوزه پيمايش گروه ، 70 کيلومتر و با احتساب دو مسير فرعي 100 کيلومتر برآورد شد البته با توجه به وجود رودخانه مواج بختياري، ما در موازات رودخانه حرکت کرديم .

زلقي در پايان تاکيد کرد: علي رغم نقشه هاي موجود و بررسي هاي سطحي انجام شده و نيز تمرکز اندک جمعيت در منطقه، کوهستاني و صعب العبور و عدم وجود راه‌هاي دسترسي و نيز به دليل موقعيت خاص منطقه در حوزه ابتدايي وجود دره هاي تنگ، عدم وجود دشت‌هاي ميان کوهي، ‌نبود اطلاعات و موارد استقراري و باستان شناسي، به نظر مي رسيد شواهد باستان شناسي و آثار باستاني ناچيزي در محل يافت شود اما با مشاهده دشت‌هاي ميان کوهي در ميانه راه با آثار ياد شده روبرو شديم./118

انتهای پیام/

کد خبر 1387053044