راه باستاني کوچ عشاير در حوزه آبگير سد بختياري کشف شد

سرپرست بررسي و شناسايي حوزه آبگير سد بختياري در گفت و گو با ميراث آريا(chtn) ضمن بيان اين مطلب افزود: در آخرين فصل کاوش گروه باستان شناسي در محدوده حوزه آبگير سد بختياري ، در حقيقت تنها راه ارتباطي و باستاني عشاير بختياري در طول هزاران سال مشخص شد.

يعقوب زلقي گفت: هم اکنون در حدود 30 نقطه پوشانده شده با ملات و ساروج از راه‌هاي باستاني ياد شده کشف شده است.

وي در ادامه خاطر نشان کرد:‌ به ترتيب تعداد بيشترين حجم آثار را غار اشکفت ها‌، راه‌هاي باستاني و نقوش صخره‌اي تشکيل مي‌دهند. به اين ترتيب اين بررسي، از لحاظ کثرت و تنوع آثار در نوع خود منحصر به فرد است.

وي تصريح کرد: نقطه اصلي آثار و در حقيقت محوطه کليدي که بيش از نيمي از آثار در آن جا يافت شد در حوزه انتهايي کار يعني منطقه پل کول واقع در جنوب شهرستان علي گودرز قرار داشت.

زلقي با اشاره به اين که در منطقه پل کول که دشت‌هاي ميان کوهي متعددي وجود دارند، استقرار ، تنوع و کثرت آثار، مانند پل و راه‌هاي باستاني، کوره، و نقوش باستاني مشاهده شد ادامه داد: پل کول تنها راه ارتباطي عشاير بختياري است که از خوزستان (قشلاق) به سمت استان خوزستان لرستان چهار محال بختياري و بخشي از اصفهان (ييلاق) به شمار مي آيد.

وي با بيان اين که در سال‌هاي قبل از انقلاب ،پل به دليل عوامل طبيعي و انساني تخريب شد تاکيد کرد: ‌در حال حاضر علي رغم شکسته شدن پل، عشاير به وسيله گرگر (سيم) متصل ، بردو سمت رودخانه، احشام و دام هاي خود را از رودخانه عبور مي دهند، که در اين ميان بسياري از دام ها و احشام آنها تلف مي شوند.

به گفته سرپرست بررسي و شناسايي حوزه آبگير سد بختياري ييلاق عشاير منطقه در اوائل فصل بهار و پس از نوروز و قشلاق آنها نيز از اوائل پاييز تا آخر ارديبهشت به طول مي انجامد.

وي در ادامه تاکيد کرد: براساس تجربيات باستان شناسي آنچه يک باستان شناس بايد در طول چند فصل بررسي به آنها دست يابد، مادر يک محدوده جغرافيايي 100 کيلومتري با آن روبرو شديم .

وي با اشاره به اين که منطقه مورد بحث، از لحاظ جغرافيايي در مرز استان خوزستان و لرستان واقع شده است اضافه کرد: حوضه آبگيراز محل تنگ 5 ابتداي کار و به پل کول حوزه انتهايي ختم مي شود تمامي حوزه آبگير سد بختياري در مرز لرستان و طراحي ساخت سد نيز در مرز لرستان و خوزستان انجام شده است.

وي اظهار داشت: براساس پيش بيني هاي انجام شده اين سد در 12 سال آينده آبگيري خواهد شد بنابراين فرصت بسياري براي انجام پژوهش هاي باستان شناسي وجود دارد.

زلقي با بيان اين که به دليل موقعيت سوق الجيشي منطقه مشکل حفاظتي براي منطقه وجود ندارد افزود: تنها راه دسترسي و ارتباطي اين منطقه خط ريلي تهران اهواز خرمشهر ايستگاه فرعي تنگ 5 است./118





انتهای پیام/

کد خبر 138706021