دستگاه‌هاي فرهنگي براي معرفي غارهاي ايران فرهنگ‌سازي کنند

به گزارش ميراث آريا(CHTN) اسفنديار رحيم مشايي در مراسم اختتاميه نخستين اردوي بين‌المللي غارنوردي ايران با بيان اين مطلب افزود: خوشبختانه در جمهوري اسلامي ايران کميته ملي غارنوردي شکل گرفته است و در حال حاضر 2 هزار غار شناسايي شده و 150 غار شناخته شده معروف داريم.

وي تصريح کرد: حق ايران است که اين غارها آگاهانه و علمي تر شناخته شوند و دستگاه‌هاي فرهنگي بايد براي اين ظرفيت‌ها فرهنگ‌سازي کنند.

وي تصريح کرد: اين غارها ظرفيت‌هاي ملي و مردمي هستند. ظرفيت‌هايي که زندگي را براي ايران و جهانيان شيرين مي‌کند و سازمان‌ها موظف به فرهنگ‌سازي درباره اين غارها هستند و وظيفه اين دستگاه‌ها است که ظرفيت‌هاي مهم ملي و مردمي را سامان دهد و به حفاظت از غارها موظف کند. ما انسان‌ها دوره بسيار شيريني را در دنيا آغاز مي‌کنيم که دوره ايستادن انسان‌ها درکنار هم است. در آينده نزديک همه انسانها مالک زمين هستند.

مشايي افزود: ادبيات ايران که ستون ماندگاري هويت ايران است افتخارش اين است که عظمت را با دماوند تعبير مي‌کند و ماندگاري را با البرز مي‌شناسد.

رئيس سازمان ميراث فرهنگي، صنايع دستي و گردشگري گفت: فضاي انس و خلوت در سايه سار کوه‌ها و پناه قله‌ها همراه با دوستان بسيار خوب از پرجلوه‌ترين خاطرات زندگي است که به ثبت رسيده است.

مشايي تصريح کرد: در اين ميانه غارها جلوه‌اي خاص، بسيار مهم و اثر بخش دارند. برخلاف کوه‌ها که خود را در پهنه تاريخ به همگان نشان داده‌اند، اينها همه حسن‌هاي خود را در زير تخته سنگ‌ها و درون خاک پنهان کرده‌اند.

وي افزود: کوه‌ها دعوت عام به همه مردم داده‌اند و غريو فرياد آنها در همه پهنه‌ها طنين‌انداز است. اما غارها دعوت‌کنندگان ساکتي هستند که تنها انسان‌هاي جوينده حقيقت که نگاه معمولي انسانها آنها را اقناع نمي‌کند و با جستجوي گراني در پي يافتن جلوه‌هاي نويي هستند را دعوت مي‌کنند، لذا دعوت غارها از انسانها دعوت خاص است و عام نيست.

مشايي تصريح کرد: در بين همه اين جلوه‌ها حس کسي که براي نخستين بار به درون غاري پا مي‌گذارد که شايد در همه عمر انسان‌ها پاي هيچ کس به آن نرسيده باشد، حس غريبي است، اين که آدم کاري را انجام داده باشد که نه تنها در عصر معاصر و زمان خود بلکه در تاريخ کسي آن را انجام نداده باشد.

رئيس سازمان ميراث فرهنگي، صنايع دستي و گردشگري با اشاره به ظرفيت غارها تصريح کرد: غارها از نظرعرفاني حوزه مستقلي است که ما عارفانه و موحدانه و عاشقانه کشف غار و غارنودي را مورد بررسي قرار مي‌دهيم.

مشايي افزود: نگاه عالمانه به غار که علم نوين و علم قديم شناخت مظاهر طبيعي آن را دنبال مي‌کند، خود دنياي مستقلي است. قدمت غار را ارزيابي کردن و جستجوي انواع حيات در غار را مد نظر قرار دادن هر کدام شاخصه هايي از ارزش است که از حيث زيبا شناختي دنياي ديگري است.

مشايي با اشاره به زيبايي غارها تصريح کرد: در همين مدت کمي که غاري را ديده‌ام جلوه‌هاي بسيار زيبايي از غار ديده‌ايم که به انگيزه خيزش مي‌ارزد و وقتي که راه گشوده مي‌شود دنيايي از زيبايي‌ها به عنوان پاداش براي اين کاوش جلوه مي‌کند. اينها را که به کناري بگذاريم حس کنجکاوي ديدن مناظري که قبلا وجود نداشته است تجربه‌اي و موفق تکرار نشدني است.

وي با تاکيد بر اينکه اگر به منطق زندگي مراجعه کنيد، دامنه تحليل انسان در مواجهه با پديده‌ها افزايش پيدا مي‌کند، افزود: آدم وقتي يک تابلوي نقاشي را مي‌بيند مقهور رنگ‌هاي اين تابلو است چه بسيار ظرايف و لطايف و نکاتي در اين تابلو است که در نگاه عوام قابل تحليل نيست، اما اگر همين تابلو را درمقابل انساني قرار دهيم که هزار تابلو را ارزيابي کرده، ماجرا چيز ديگري خواهد بود.

رئيس سازمان ميراث فرهنگي، صنايع دستي و گردشگري با بيان اينکه چالش بيبن انسان‌ها ناشي از فاصله بين آنها است، افزود: ترجمان غربت و فرقت و دوري بين انسان‌ها است و اگر اين غربت را برداريد جايي براي نفرت نمي‌ماند، هيچ وقت دوستي در تاريکي اتفاق نمي‌افتد چون شما در اعماق تاريکي چيزي را نمي‌شناسيد.

مشايي با بيان اينکه روح کنجکاوي و حساس و روحيه ماجراجويي باعث مي‌شود که شما از صحنه‌هاي زندگي تکراري بگريزيد و دنياي ديگري را تجربه کنيد، افزود: سير انسان را بزرگ مي‌کند و کمک مي‌کند تا به اعماق جهان پي ببرد، خلوتي که در غارنوردي و کوهنوردي پديد مي‌آيد در زندگي عادي تجربه نمي‌شود.

وي تصريح کرد: وقتي که کار سخت مي‌شود، مشتري کم مي‌شود، مثل سير قله‌ها هر چه انسان به سمت قله مي‌رود از تعداد مدعيان کم مي‌شود. آن پائين لفاظي فراوان است در خانه نشسته‌اند و ده‌ها بار هيماليا را فتح کرده‌اند البته از تلويزيون. مثل مسابقه که اولش حرکت مي‌کني انبوه جمعيتي است، اما به آخر خط که مي‌رسي فقط يک نفر است.

مشايي خطاب به شرکت‌کنندگان در نخستين اردوي بين المللي غارنوردي ايران گفت: از اين که ايران را براي سفر انتخاب کرديد، متشکرم. ما بر اساس استراتژي خود ايران بزرگ را آماده پذيرايي از مردان و زناني مي‌کنيم که سير را انتخاب مي‌کنند، خدا را در همه جا جستجو مي‌کنند و به سمت انسان و خدا مي‌روند.

وي با بيان اينکه انسان از اين که بتواند سير کند و به دنبال ناشناخته‌ها برود بهره‌هاي فراون به دست مي‌آورد، افزود: سير در زمين شکرگذاري از خداوند است و خداي انسان‌هاي بزرگ، بزرگ است. انسان‌هاي کوچک خداي بزرگ ندارند و سير انسان را بزرگ مي‌کند./105

انتهای پیام/

کد خبر 138707161