محمد اسماعيلي گفت: تا پيش از اين تعداد 41 محوطه تاريخي در اين محدوده شناسايي شده بود که هم اکنون به اين تعداد دو محوطه ديگر نيز افزوده شده است.
وي در ادامه خاطرنشان کرد: در محوطه تاريخي قلعه اسلامي دوزک، آثار سطحي مربوط به دوره ايلخاني مانند کاشي لعاب دار، پيه سوز و تنور بدست آمد، که البته هنوز توالي ساير دورههاي تاريخي اين استقرار به صورت کامل مشخص نشده است.
وي با اشاره به اين که شواهد تاريخي بيانگر از بين رفتن محوطه در دوره ايلخاني به دليل آتش سوزي است اظهار داشت: چراکه براساس شواهد بدست آمده از کاوشهاي انجام شده، آثار سوختگي در تيرهاي چوبي سوخته مشاهده شده است.
به گفته اين کارشناس ارشد باستان شناسي: بررسي شواهد استقراري و سفالهاي سطحي موجود در قلعه حاکي از وجود سفالهاي صدر اسلام و اواخر دوره ساساني است، براين اساس نتيجه ميگيريم دوره ساخت قلعه مربوط به قبل از دوره ايلخاني بوده است.
وي اضافه کرد: در منطقه پايين قلعه حداقل زير 2 متر رسوب، در يک دوره استقراري، سفالها و بقاياي معماري مربوط به دورههاي پيش از تاريخ کشف شد.
اسماعيلي ادامه داد: در بخش مظهر قسمت بالاي تونل به طول 22 کيلومتر که عمليات انتقال آب از بيرگان يکي از سرشاخههاي کارون به زاينده رود انجام ميشود يک مجموعه کامل مربوط به دوره اشکاني و عيلام ميانه يافت شد.
اين باستان شناس تصريح کرد: در اين محوطه تمامي شواهد و استقرار موقت و کوچ نشيني شامل پي ديوارها، پاشنههاي ورودي در، اجاق و سردوکهاي سفالي بدست آمد که البته تاريخ گذاري قطعي اين محوطه به مطالعات بيشتري نياز دارد.
وي با بيان اين که در فاصله چند متري آثاري از دوره اشکاني يافت شد که البته به مطالعه کاملتر و مطالعات آزمايشگاهي نياز دارد تاکيد کرد: يکي ديگر از محوطههاي بسيار مهم در اين منطقه، يک محوطه نوسنگي است که احتمال ميرود محل توليد ابزار سنگي بوده باشد چراکه ابزار سنگي مانند ريز تيغه، داس، سفال و سنگ ساب از اين محوطه بدست آمده است.
وي در ادامه بيان داشت: همچنين در حال حاضر مطالعات مردم شناختي، سوابق فرهنگي، آداب و رسوم و اعتقادات مربوط به عشاير منطقه و نيز مردم روستاهاي شهرياري، دزک آباد، جليل آباد که قرار است در زير آب فرو روند توسط کارشناس ارشد مردم شناسي گروه در حال انجام است.
اسماعيلي در پايان گفت: عليرغم تلاشهاي مسئولان وزارت نيرو، نيروي حراست سازمان ميراث فرهنگي و نيروي انتظامي به دليل عدم خريد اراضي ساکنان روستاهاي يادشده، پيشبيني ميشود عمليات کاوش در اين محوطه به فصل بعدي يعني سال آينده موکول شود./118
انتهای پیام/