فيروزه جهان اسلام براي آيندگان به يادگار خواهد ماند

به گزارش ميراث آريا(chtn)و به نقل از روابط عمومي سازمان ميراث فرهنگي،صنايع دستي و گردشگري آذربايجان شرقي، اساتيد ، کارشناسان و دانشجويان از داخل و خارج کشور با حضور در مسجد کبود تبريز و مشاهده وضعيت فعلي اين بناي عظيم و يادگار سال هاي دور معماري هنرمندان تبريزي و مسلمان از آثار به جا مانده و تاثيرات بلايي همچون زلزله در بناهاي تاريخي و باستاني سخن گفتند .

اين افراد مرمت و بازسازي هاي انجام گرفته در اين بنا به عنوان نمونه کار سازمان ميراث فرهنگي ، صنايع دستي و گردشگري آذربايجان شرقي مورد توجه قرار داده به نقاط ضعف و قوت آن پرداختند و همچنين برخي راهکارهاي پيشنهادي نيز ارايه دادند .

دکتر کيپور استاد دانشگاه استانبول و مسوول پروژه بناهاي باستاني در ترکيه و برخي کشورهاي همسايه در مورد مشکلات ناشي از مرمت بناهاي تاريخي گفت : بيش از 95 درصد سازه‌هايي که مقاوم سازي و بازسازي شده اند در دراز مدت با مشکلات زيادي از جمله تخريب روبرو مي شوند؛ زيرا به فرم و نياز بناهاي تاريخي توجه نمي شود .

وي گفت : مهندسي سازه هاي سنتي بيشتر شبيه به هم است و با بررسي چند نمونه از آنها مي توان به آناليز دقيق و راهکار هاي درستي دست يافت .

اين استاد دانشگاه استانبول با اشاره به بناهايي مانند مسجد کبود افزود: سازه هاي بنايي مانند سازه هاي بتني نيستند و نيروي کششي کمي دارند که به وسيله وجود الوارها و بست هاي فلزي ايجاد شده است و بناهاي قديمي به دليل همراهي با شرايط طبيعي و به ويژه رطوبت زمين پابرجا مانده اند .

وي افزود : بدون شک در زير تمام بناهاي قديمي ، چاه هايي براي تنظيم و تخليه رطوبت وجود داشته است و اين چاه ها علاوه بر تخليه رطوبت در مواقع حوادث و بلاياي طبيعي مانند زلزله هم نقش تخليه کننده فشار را داشتند و اينگونه خطر تخريب بنا کاهش پيدا مي کرده است .

دکتر کيپور تصريح کرد : زمين بايد نفس بکشد و اين نياز زمين در گذشته با اين چاه ها و تونل ها رفع مي شده است ، اما پرشدن اين چاه ها در دوران حاظر باعث تخريب بناهايي مي شود که صد ها سال به سلامت عمر کرده بودند .

اين کارشناس معتقد است که از اين گونه چاه ها در زير مسجد کبود نيز و جود داشته است، اما رطوبت قابل مشاهده در بناي فعلي نشان دهنده مسدود شدن آن است و اگر تدبير مناسبي براي تخليه رطوبت انجام نگيرد در سال هاي آتي آسيب هاي جدي به اين بنا وارد خواهد آمد .

پس از سخنان اين استاد دانشگاه ايراني در دانشگاه هاي ترکيه ، مهندس علي بايراکتار در تحليل فرم و ساخت بناي مسجد کبود تبريز گفت : در سازه هاي بنايي مانند اين مسجد کبير درهر طبقه و سطحي از بنا ، سيستم باربري و تنظيم فشار به وسيله الوار تعبيه شده است .

وي تاکيد کرد : بخش هاي گوشه اي گنبد مسجد کبود نيز براي تخليه فشار است و فشار گنبد را به زمين منتقل مي کند و اين از زيبايي ها و توانمندي هاي معماري اين بناست .

اين استاد معماري سنتي ترکيه خطاب به دانشجويان و کارشناسان حاظر در صحن مسجد کبود تاکيد کرد با به کارگيري روش هاي علمي و مدرن بايد از اين بناي زيبا ، تاريخي و فيروزه اي جهان اسلام مراقبت کرد تا براي آيندگان به يادگار بماند .

ياد آور مي‌شود؛ اين کارگاه براي بازديد ، و بررسي نقشه ها و کارهاي مرمتي انجام شده توسط سازمان ميراث فرهنگي و پرسش و پاسخ ميان دانشجويان و اساتيد وکارشناسان به مدت چند ساعت ادامه يافت و از بخش هاي جذاب و علمي همايش به شمار آمد . /106

انتهای پیام/

کد خبر 1387080212