وي با بيان اينکه شايعه در شرايطي بروز ميکند که براي اکثر مخاطبان افکار عمومي مهم است اما درباره آن اطلاعات مبهم و ناقص وجود دارد تصريح کرد: شايعه همچون بيماري مسري خطرناکي است که به سرعت از يک نفر به ديگري منتقل ميشود و افراد گروهها جوامع و حتي کشورهاي مختلف را تحت تاثير خود قرار ميدهد.
ايرواني در ادامه اظهار کرد: شايعه از يک کانال اصلي سرچشمه ميگيرد که توسط فرد فرستنده دريافت و پردازش شده و سپس به فرد گيرنده انتقال داده ميشود و در اين مسير انتقال دستخوش تغييراتي ميشود که منجر به تحريف آن خواهد شد.
وي با بيان اينکه ويژگيهاي اجتماعي اقتصادي فرهنگي و موقعيت خاص فرستنده پيام در چهارچوب پيام قرار ميگيرد و به گيرنده منتقل ميشود يادآور شد: چگونگي رسيدن پيام از فرستنده به گيرنده نيز نوعي پردازش اطلاعات است که نارساييهاي اطلاعاتي ميتواند در همان گام اول چارچوب شايعه را تحتتاثير قرار دهد.
ايرواني خاطرنشان کرد: همانطور که فرستنده پيام را کامل يا ناقص متناسب با سيستم انگيزشي خود ميفرستد گيرنده نيز ان را متناسب با سيستم انگيزشي خود دريافت ميکند اين دانشيار دانشکده روانشناسي با بيان اينکه شايعه پيچيدهترين پيام اجتماعي است تصريح کرد: شايعه به عنوان يک عامل ارتباطي بيان کننده چگونگي وضعيت طرز تفکر و رفتار مردم يک گروه در يک زمان و مکان خاص است.
ايرواني با اشاره به اينکه ادراک اجتماعي هدفش بالا بردن سطح شناخت اجتماعي مردم است که يک وسيله آن شايعه پراکني است گفت: شکل و نوع و حدود شايعه در پي زمان تغيير ميکند و اين به تعبير سليقه مردم باز ميگردد.
وي در تشريح عوامل روانشناختي دخيل بر شايعه و فرايند شايعه پراکني يادآور شد: انگيزهها فرافکني جلب توجه توجه انتخابي حافظه و پردازش اطلاعات از جمله عوامل دخيل در شکلگيري شايعه است.
ايرواني همچنين يادآور شد: کاريکاتور نيز تبلوري از شايعه پردازي است که به وسيله ان و افرادي که شوق ذوق هنري دارند پيامي را منتقل ميکنيم بايد يادآور شد: شايعه انواع مختلفي دارد که عبارتند از شايعههاي آينده نگر يا پيشگو شايعههاي گذشتهنگر شايعههايي که براي مبارزه با گروههاي خاص به طور سازمانيافته منتشر ميشوند شرايطي که در آشفتگي اجتماع رواج مييابد و شايعههايي که نتيجه پرواز قوه تخيل است و شايعههايي که شامل اخباري با موضوعات منطقي و واقعي است./115
انتهای پیام/