نجات تنها طاق باقي مانده آتشکده آذر برزين مهر از خطر ريزش

باستان‌شناس گروه نجات بخشي آتشکده آذربرزين مهر در گفت و گو با ميراث آريا( chtn) ضمن بيان اين مطلب افزود: با توجه به اين که سه طاق گنبد اين بنا کاملا\"‌ريخته و تنها يک طاق آن باقي مانده به منظور نجات‌بخشي اين سقف باقي مانده، با روش‌هاي مهندسي، ستون‌هايي به زير طاق سقف نصب و آن را تثبيت کرديم.

علي حسن آبادي در ادامه خاطرنشان کرد: درعمليات نجات بخشي شواهدي از وجود يک راه دسترسي از کنار رودخانه تا قله آتشکده بدست آمد .

وي با اشاره به اين که راه دسترسي مکشوفه در ارتفاع 100 متري از کف رودخانه ريوند شناسايي شد اظهار داشت: مسير دسترسي از نقطه شمالي کوه آتشکده شناسايي شد که به طرف جبهه جنوب شرقي کوه آتشکده پيچيده و به خط راس کوه منتهي مي‌شود.

اين کارشناس ارشد باستان شناسي با بيان اين که بنا برشواهد بدست آمده مسير يادشده تسطيح شده است تصريح کرد: اين مسير به خط راس کوه منتهي مي شود ضمن اين که جبهه ورودي نيز در ضلع شمال شرقي آتشکده قرار دارد.

حسن آبادي از کشف يک سکه نقره مربوط به زمان خسرو دوم ساساني خبرداد و افزود: براساس شواهد بدست آمده به نظر مي‌رسد در اين محوطه سکونت گاه و گورستاني وجود نداشته است.

به گفته اين باستان‌شناس: البته يک محدوده در پاي کوه آتشکده وجود دارد که فعلا در زير خاک و سنگ قرار دارد و مي‌تواند فضاهايي جنبي آتشکده را در زير خود مدفون کرده باشد بنابراين وجود فضاهاي جنبي مي‌تواند در کاوش‌هاي بعدي مورد تاييد قرار بگيرد .

وي زمان ساخت بنا را يکي از سوالات مورد بحث در مورد اين بنا خواند و تاکيد کرد: اين امکان وجود دارد که ساخت بنا در دوره قبل از ساساني روي داده باشد.

وي با طرح اين پرسش که آيا اين آتشکده مي‌تواند در زمره يکي از سه آتشکده مهم زمان ساساني يعني آذرگشسب، تخت سليمان يا آذرفرنبغ قرار گيرد افزود: مجموعه‌هاي ياد شده همگي داراي بناهاي جنبي به منظور پذيرايي در آيين‌ها و روزهاي خاص بوده و داراي کارکردي اجتماعي بوده‌اند.

باستان شناس گروه نجات بخشي آتشکده آذربرزين مهر اضافه کرد: اين در حالي است که چنين فضايي در اطراف آتشکده آذربرزين مهر مشاهده نشده پس اين احتمال که آتشکده آذربرزين مهر به طورحتم در چنين نقطه‌اي قرار گرفته باشد مورد شک و ترديد است.

وي با اشاره به نبود مدارک مستدل حاصل از کاوش‌هاي باستان شناسي در گزارش‌هاي جکسون امريکايي و باستان‌شناسان بعدي در مورد محل ديگري به نام آتشکده آذربرزين مهر ادامه داد: در هرصورت مقايسه آتشکده آذربرزين مهر با آتشکده‌هاي مهم زمان ساساني مورد ترديد است از سوي ديگر بعد مسافتي صعب العبور بودن و غير قابل دسترس بودن اين محوطه از جمله عوامل مورد ترديد در مورد اين آتشکده به شمار مي‌آيند.

درمورد چگونگي تأسيس و باني آن در فصل 17بند هش بند 8 اين گونه مي‌خوانيم که آذربرزين مهر تا زمان گشتاسب در گردش بوده، پناه جهانيان بود. تا زرتشت انوشه روان دين آورد . گشتاسب دين پذيرفت .

اين آتشکده در 30کيلومتري شمال غربي سبزوار و در ارتفاعات شمالي روستاي مهر و ريوند واقع شده و از جالب‌ترين چهار طاقي‌هاي ساساني است که از لحاظ موقعيت جغرافيايي در يکي از صعب العبورترين، مناطق واقع شده است .

از لحاظ فرم و تکنينيک چيدن سنگ‌ها به طاق نعلي شکل بناهاي هم عصر خود هم چون دروازه‌هاي شمال و جنوبي تخت سليمان شبيه است ./118

انتهای پیام/

کد خبر 1387080710