وي از هويت ديني ايرانيان به عنوان نخستين يکتاپرستان جهان سخن گفت و شکل گيري هويت ملي ملت ايران را از زمان امپراطوري هخامنشي و هويت علمي ايرانيان را تا جايي دانست که تا قرن 17 ميلادي کتاب قانون ابن سينا در دانشگاههاي دنيا تدريس ميشده است.
دکتر شهميرزادي شکل گيري هويت مذهبي ايرانيان را به عنوان مذهب شيعي از دوران صفويه دانست و آستانه ورود علم باستان شناسي به ايران را از دروازه تخت جمشيد و نيز ريشه اين علم را در قرآن که از پيامبران گذشته نام برده و نيز در مقالات کليسايي، کنيسايي و همچنين توجه به بين النحرين که از زيگورات بابل آغاز شده و در انجيل به عنوان دروازه خداوند نام برده شده دانست.
اين استاد دانشگاه نمونه هايي که نقاشان سياح اروپايي همچون آندره دوليردلند « در کتاب زيبايي هاي پارس » انگلبرت کمپفر، شاردن ، کورنيس دوبرون، موريه و ..... در بازديد خود از تخت جمشيد و نقش رستم به تصوير کشيده و به يادگار گذاشته اند را مورد بررسي قرار داد .
وي همچنين با ذکر تاريخچه باستان شناسي در ايران به قرارداد ناصرالدين شاه قاجار. در سال 1900 ميلادي با فرانسه درخصوص کاوشهاي باستان شناسي توسط فرانسويان درايران و تبعات منفي اين قرارداد اشاره کرد و افزود :اين قرارداد 78 سال پيش توسط مجلس شوراي ملي ايران لغو شد و امروز هفتاد و هشتمين سال تولد باستان شناسي ايران است.
دکتر ميرعابدين کابلي دومين سخنران اين همايش نيز در تشريح تاريخچه باستان شناسي با اشاره به زندگينامه حضرت ابراهيم خليل الله و کاوشهايي که در پي يافتن آثار معماري به جاي مانده از خانه کعبه که گويا قبل از ايشان توسط دو نفر ديگر بنا نهاده شد و اسنادي از آنها در دست نيست و حضرت ابراهيم به عنوان سومين نفري است که خانه کعبه را بنا مي نهد ، سخن گفت .
وي حضرت ابراهيم (ع) را پيشرو تمام باستان شناسان جهان خواند و افزود: کوروش نيز در پي يافتن سنگ يادبود بناي بابل دست به کاوش زد بنابراين آنان پيشتازان علم باستان شناسي در ايران و جهان بوده اند.
دکتر کابلي روند علم باستان شناسي را توسط باستان شناسان و پژوهشگران در ادوار مختلف تا دوره معاصر مورد بررسي قرار داد.
در پايان اين جلسه از تلاشهاي دکتر صادق شهميرزادي ، دکتر ميرعابدين کابلي، فرانچسکو کالييري باستان شناس ايتاليايي و رئيس هيات باستان شناسي ايتاليا در کاوشهاي اخير تخت جمشيد و همچنين امير سوداگران معاون فرهنگ و ارتباطات سازمان ميراث فرهنگي،صنايع دستي و گردشگري فارس به پاس فعاليت هاي ارزشمند ايشان در بناهاي تاريخي استان فارس با اهداي لوح سپاس تقدير بعمل آمد. /106
انتهای پیام/