وي با بيان اينکه بخش ديگري از دانش ژئوفيزيک، ژئوفيزيک اکتشافي است گفت: اين دانش در ارتباط با مطالعه ويژگي فيزيکي لايههاي بالايي پوسته زمين کاربرد دارد و براي شناسايي منابع زير زميني استفاده ميشود.
امينپور افزود: در اين روش با اندازهگيري در نقاطي از سطح زمين يا نزديک به سطح زمين ميتوان به برخي از ويژگيها و تغييرات فيزيکي زيرين زمين و تفاوتهايي که در بخشهاي مختلف وجود دارد پي برد.
وي با بيان اينکه پيشينه کاربرد روشهاي ژئوفيزيکي در باستانشناسي به چند دهه قبل باز ميگردد تصريح کرد: نخستينبار در اواسط دهه 1940 از اين روش استفاده شد و سپس در شروع دهه 1950 با تمرکز بر روش مغناطيسسنجي اين فعاليتها به انجام رسيد.
امينپور يادآور شد: استفاده از روشهاي لرزه نگاري با قدرت تفکيک بالا، روشهاي رادار زميني و ماهوارهاي و همچنين تصويربرداري با پرتوهاي فرو سرخ از دهه 1980 در دسترس باستانشناسان قرار گرفته است.
وي در بيان ويژگيهاي اين طرح اظهار کرد: آشکارسازي ساختار معماري مدفون در خاک، مشخص کردن پلان بناهاي مدفون، مشخص کردن بقاياي پيها و ديوارهها و تعيين جنسيت آنها از قبيل خشت، آجر و سنگ، مشخص شدن بقاياي مدفون راهها، سنگفرشها و آجرفرشها در زيرزمين از مزاياي استفاده از اين روش است.
امينپور در ادامه گفت: تعيين محل آرامگاهها، پلها و خندقها، محلهايي که در گذشته خاکبرداري شده و سپس با رسوبات جديد پر شده باشد، تعيين محل کورههاي پخت سفال، کورههاي ذوب فلز، محل خاکهاي سوخته و خاکستر و تعيين محل چالههاي باستاني، گور خمرهها و خمرههاي بزرگ نگهداري مواد غذايي از ديگر ويژگيهاي روش ژئوفيزيک در باستانشناسي است.
وي با بيان اينکه براي استفاده از روشهاي ژئوفيزيکي محدوديتهايي نيز وجود دارد تصريح کرد: وجود آلودگيهاي آهني در خاک، کابلهاي برق و فنسکشيهاي موجود در منطقه مانع استفاده از اين روش ميشود.
امينپور با بيان اينکه استفاده از اين روش 5 سال پيش در اطراف تختجمشيد آغاز شد افزود: امسال با بررسي دادههاي اين روش در 5 ساله گذشته مفيد بودن استفاده از آن را اثبات کرده است.
وي در پايان يادآور شد: از روش ژئوفيزيک در شناسايي محوطههاي تختجمشيد، تنگه بلاغي، شهر استخر، دشت حلقه مرودشت، جرجان و محوطه ربط در نزديکي سردشت استفاده شده است./115
انتهای پیام/