در آغاز اجراي اين طرح مديرعامل سازمان بهرهوري انرژي ايران (سابا) گفته بود که ؛ توزيع لامپهاي يارانهاي در بازار رو به گسترش است و ميزان لامپهاي کم مصرف يارانهاي توزيع شده در بازار تا پايان شهريورماه سال جاري به 20 ميليون شعله خواهد رسيد. وي همچنين ميزان صرفهجويي مورد انتظار از اجراي اين طرح را حداقل هزار و 200 مگاوات کاهش مصرف شبکه برق کشور عنوان کرده بود.
به گفته حسين لوايي بر اساس دستور رييس جمهور براي تهيه و توزيع لامپهاي کم مصرف يارانهاي 100 ميليارد تومان اختصاص يافته است و بر اساس اين دستور سياست وزارت نيرو بر آن شد که به توزيع لامپهاي کم مصرف اقدام کند.
اين در حالي است که همزمان با تبليغ گسترده وزارت نيرو براي استفاده از لامپهاي کم مصرف به منظور صرفهجويي در مصرف برق و بهرهوري از روشنايي بيشتر اين لامپها و توزيع انواع مختلف لامپهاي کم مصرف در تعاونيهاي اداري ، وزارت بهداشت نيز به کررات هشدارهايي را در خصوص عوارض و مضرات اين لامپها به شهروندان ميدهد.
از عوارض لامپهاي کم مصرف ميتوان به خستگي زودرس، افسردگي، ضعف و بيحالي، از دست دادن تمرکز، کاهش راندمان يا بازدهکاري و افزايش تنشهاي روحي اشاره کرد.
از جمله هشدارهاي وزارت بهداشت در خصوص اين نوع لامپها ميتوان به تاثير مستقيم پرتوهاي نوري لامپهاي مهتابي يا فلورسنت به پوست بدن به علت وجود اشعه ماوراء بنفش اشاره کرد. لامپهاي کم مصرف موجب تسريع ابتلا به بيماريهاي پوستي و از جمله سرطان پوست و همچنين سرگيجه و ميگرن درافراد مبتلا به صرع ميشوند.
پرتوهاي ماوراء بنفش موجب ايجاد کک و مک در پوست صورت و بدن افراد ميشود و از سوي ديگر کساني که در منزل و محل کار خود روزانه بيش از 8 ساعت در معرض نور لامپهاي فلورسنت قرار گرفتهاند 5 برابر بيشتر از افرد ديگر دچار بيماري آب مرواريد ميشوند.
لامپهاي کم مصرف حاوي مقدار اندکي عنصر جيوه هستند که اين ميزان معمولا در حدود 5 ميليگرم است. از سوي ديگر قابليت نور افشاني لامپهاي فلورسنت مبتني بر خواص جيوه موجود در آن است و در اين مورد هيچ عنصر ديگري به اندازه جيوه کارايي ندارد.
علاوه بر تاثير زيانبار جيوه موجود در اين نوع لامپها بر روي بدن انسان اما مشکل اصلي زماني پديد ميآيد که لامپي از اين نوع ميشکند و بخشي از جيوه موجود در لامپ به شکل بخار قابل استنشاق آزاد ميشود و بخشي ديگر نيز به صورت پودر سفيد رنگ بسيار نرمي در ميآيد که لمس کردن آن خطرناک است.
توصيه شده است که براي جمعکردن قطعات شکسته اين نوع لامپها از تماس مستقيم دست استفاده نشود و بهتر است قطعات بزرگتر به جا مانده از لامپ با تکه کاغذ ضخيم يا مقوايي برداشته شود و براي جمعکردن قطعات کوچکتر نيز استفاده از نوار چسب توصيه ميشود. پس از آنکه تمام قطعات و مواد داخل لامپ شکسته، جمع شدند بايد در کيسه پلاستيکي قرار گيرند و سر کيسه به دقت بسته شود. البته بهتر است که آنها را در ظرفي شيشهاي قرار داده که درپوش فلزي و بدون درز داشته باشد.
حال با توجه به تبليغ وزارت نيرو و هشدار وزارت بهداشت اولويت قرار دادن کداميک يک از اين موارد ضروري به نظر ميرسد، سلامتي يا صرفهجويي ؟/115
انتهای پیام/