به گزارش ميراث‌آريا (chtn) سرطان روده در اثر رشد سلول‌هاي سرطاني در داخل بافت روده به وجود مي‌آيد. اين نوع سرطان اغلب در کشورهاي جهان سوم شايع‌تر از کشورهاي اروپايي و آمريکايي است.

از علايم سرطان روده مي‌توان وجود هرگونه تغيير در عادات دفعي روده نظير اسهال، يبوست يا کاهش قطر مدفوع که بيش از يک روز طول بکشد اشاره کرد.

اين بيماري در هر سني بروز مي‌کند، اما ميزان بروز آن در سنين بالاي ۵۰ سال بيشتر است. چنانچه اين بيماري در مراحل اوليه تشخيص داده ‌شود، درمانپذير است اما تشخيص آن در اين مراحل هيچ علامتي ندارد.

خونريزي از راست‌روده يا وجود خون در مدفوع، دردهاي قولنجي معده، استفراغ، ضعف و خستگي، يرقان و زردي پوست، درد در ناحيه شکم، احساس توده در شکم، احساس خستگي، ضعف و بي‌حالي، بي‌اشتهايي، انسداد روده و درگيري غدد لنفاوي ناحيه گردن از جمله علايم اين بيماري است.

متأسفانه تغيير در الگوي مصرف مواد غذايي، عدم تمايل به مصرف غذاهاي سنتي و مصرف غذاهاي آماده به صورت مداوم که جاي خود را در بين کودکان و جوانان و نيروي شاغل باز کرده به دليل اينکه در طبخ آن‌ها از روغن‌هاي سوخته و مانده و ساير مواد نگهدارنده سرطان‌زا استفاده مي‌شود بيشترين تأثير را در ابتلا به اين بيماري دارد.

مصرف مداوم غذاهاي آماده و فست فودها، استفاده از گوشت قرمز به صورت نمک‌سود، خشک‌کردن و نمک‌سود کردن مواد غذايي، مصرف غذاهاي چرب، استفاده از روغن‌هاي نباتي جامد، مصرف چاي داغ و نان‌هاي بدون سبوس از جمله مواردي است که امکان ابتلا به اين بيماري را فراهم مي‌سازد.

مصرف کم ميوه‌ها و سبزيجات که داراي مقادير قابل توجهي فيبر هستند نيز در ابتلا به اين بيماري موثر است و بهتر است در برنامه غذايي خود جايگاه قابل توجهي را براي اين دسته از مواد غذايي باز کنيم.

عبداله فضل‌عليزاده رئيس انجمن سرطان ايران در خصوص اين بيماري مي‌گويد: با وجود مرگ و مير بالاي اين بيماري در کشور ما و بي‌علامت بودن اين بيماري اما از آن‌جا که درمان کامل آن در مراحل اوليه امکان پذير است لزوم شناسايي افراد در مراحل ابتدايي ضروري است.

به همين منظور پزشکان توصيه مي‌‌کنند براي غربالگري افراد بعد از سن 50 سالگي، تست سالانه مدفوع براي شناسايي خون مخفي در مدفوع و کولونوسکوپي هر ده سال يکبار انجام شود تا منجر به شناسايي پوليپ‌ها و ديگر موارد مراحل ابتدايي شود، زيرا درمان در اين مرحله بسيار آسان است و با کيفيت بهتري همراه خواهد بود.

لازم است با فرهنگ‌سازي براي استفاده از مواد غذايي سالم، ارايه آموزش‌هاي مؤثر به کودکان براي تغذيه صحيح، تغيير الگوي مصرف غذايي و جايگزين کردن ميوه‌ها و سبزيجات در وعده‌هاي غذايي خود امکان ابتلا به اين بيماري را کاهش دهيم./115

انتهای پیام/

کد خبر 1387090719