عرصه و حريم معبد تاريخي لائوديسه نهاوند خريداري مي‌شود

مدير پايگاه ميراث فرهنگي نهاوند با بيان اين مطلب به ميراث آريا(chtn)،گفت: معبد تاريخي لائوديسه يکي از محوطه‌هاي تاريخي در منطقه دو خواهران نهاوند همدان است که مربوط به دوره سلوکي و زماني است که آنتيوخوس سوم پادشاه سلوکي حاکم نهاوند بود.

احمد ترابي افزود:اين پادشاه دستور مي‌دهد که براي همسر وي معبدي بسازند و معبدي به نام لائوديسه در نهاوند ساخته شد.

وي تصريح کرد: در سال 1320 ضمن خاکبرداري کتيبه‌اي از اين محوطه با چند ظروف مفرغي به دست آمده است که اين کتيبه در حال حاضر در موزه ملي ايران باستان نگهداري است .

ترابي با بيان اينکه اين معبد در فهرست آثار ملي ايران به ثبت رسيده است ، ادامه داد: سازمان ميراث فرهنگي،صنايع دستي و گردشگري استان قصد دارد عرصه و حريم معبد تاريخي لائوديسه را خريداري کند .

وي با بيان اينکه سال 83 اين محوطه توسط يکي از باستان‌شناسان سازمان ميراث فرهنگي،صنايع دستي و گردشگري کاوش شد، اضافه کرد: اين باستان‌شناس پس از کاوش در اين منطقه اماکني را براي خريداري مشخص کرد تا پس از آن کاوش‌ها را در آن مناطق نيز انجام دهد .

ترابي خاطرنشان کرد: در آن زمان آقاي مهدي رهبر باستان‌شناس 15 ملک را براي خريداري توسط سازمان ميراث فرهنگي،صنايع دستي و گردشگري استان مشخص کرد.

وي ادامه داد:سازمان ميراث فرهنگي،صنايع دستي و گردشگري استان براي امسال 4 پلاک را خريداري کرد و سال آينده کاوش‌هاي باستان‌شناسي توسط آقاي رهبر به منظور يافتن معبدي که در کتيبه نام برده شده است ، انجام مي‌شود.

ياد آور مي‌شود؛ از جمله آثار به جاي مانده از سلوکيان در نهاوند آثار معبدي است که منسوب به سلوکيان است و به معبد \" لاواديسه \" يا \"لائوديسه\" معروف بوده است . مکان دقيق اين معبد مشخص نيست اما آثاري که نواحي تپه مرکزي شهر و در بافت قديمي نهاوند به نام تپه دوخواهران به دست آمده اين احتمال را قوت مي بخشد که محل معبد، اين مکان بوده است .

اين معبد را آنتيو کوس ( آنتيو خوس ) پادشاه سلوکي در اين شهر براي همسر خود ملکه لائوديسه بنا کرده است . در حفاري‌هايي‌ که‌ در سال‌ 1322 صورت‌ گرفت‌ کتيبه‌اي‌ به‌ ابعاد 85*36 در 33 سطر به‌ خط‌ يوناني‌ پيدا شده‌ که‌ مربوط‌ به‌ آنتيو خوس‌ سوم‌ پادشاه‌ سلوکي‌ است. اين کتيبه از دو قسمت متمايز تشکيل شده است : قسمت اول نامه‌اي است از مندموس که فرمان شاه را به اهالي نهاوند ابلاغ و از آنان درخواست مي کند که فرمان وي را روي سنگي نقش نموده و در معبد اصلي شهر نصب کنند . قسمت دوم کتيبه عين نامه آنتيو کوس سوم به مندموس است که به خاطر ملکه لائوديسه نگاشته و بنيانگذاري يکي از شعائر مذهبي را به ملکه ياد آوري مي‌کند که ملکه به سمت کاهنه بزرگ از حقوق مسلم و مزاياي مخصوص حوزه حکومتي مندموس برخوردار شود./104

انتهای پیام/

کد خبر 1387100713