از آنجائيکه افراد و خانوادهها، براي انجام فعاليتها مجبور به استفاده از فضاهاي شهري هستند براي بسياري از افراد جامعه کيفيت فضاهاي شهري نقش تعيينکنندهاي در انجام شدن و يا نشدن اين فعاليتها دارد.
سالمندان از جمله گروههاي اجتماعي هستند که به دليل شرايط سني و کاهش نسبي فعاليتهاي کاري، عمدتاً از فضاهاي شهري براي انجام فعاليتهاي اختياري و اجتماعي استفاده ميکنند. متأسفانه به دليل ضعف شديد فضاهاي شهري براي سالمندان و معلولان همچنين آثار ناشي از اين ضعف و بيتوجهي به خصوص به شرايط زندگي سالمندان و در حاشيه قرار دادن آنها و نقض حقوق شهروندي مورد توجه بسياري از محققان رشتههاي مختلف قرار گرفته است.
توسعه فضاهاي متناسب با نياز گروههاي مختلف اجتماعي از جمله وظايف مهم برنامهريزان و طراحان شهري است که متأسفانه کمتر مورد توجه قرار گرفته است.
طبق برآورد 50 سال آينده 20 درصد افراد جامعه را سالمندان تشکيل خواهند که اين امر ضرورت توجه بيش از پيش مسئولان نسبت به امور سالمندان و برنامهريزيهاي لازم در اين خصوص را آشکار ميسازد.
در اين راستا بهبود فضاهاي شهري متناسب با شرايط و نيازهاي سالمندان مستلزم برنامهريزيهاي زمانبر است و براي آنکه بتوانيم پاسخگوي جمعيت سالمند آينده باشيم، تلاش براي برنامهريزي و طراحي شهري از هم اکنون بايد آغاز شود.
لذا بهتر است مسئولان شهري در پروژههاي عمراني خود به اين نکته توجه داشته باشند و بر توجه بيش از پيش برنامهريزان و طراحان شهري به نيازهاي سالخوردگان و معلولان تاکيد شود./115
انتهای پیام/