رئيس سازمان ميراث فرهنگي، صنايع دستي و گردشگري آذربايجان شرقي افزود: جوشن قلعه که در روستاي جوشن از بخش خاروان شهرستان ورزقان واقع شده، حدود 300 متر طول دارد و محوطه قلعه حدود 1830 متر از آبهاي آزاد ارتفاع دارد.
وي درمورد موقعيت جغرافيايي اين اثر گفت:قلعه تاريخي جوشن از شرق به رودخانه و از شمال و جنوب به دره و مراتع اطراف کوه محدود مي شود و اين نشان دهنده علت انتخاب اين محل براي ساخت قلعه اي است که کاربري حفاظتي و نظامي داشته است.
محمدي افزود: مشخصه معماري اثر، وجود پلکانهايي است که دردل کوه کنده شده و ديوارهايي که در قسمت غرب قلعه از سنگ و به صورت خشکه چين ساخته شده بود و اينک به صورت آوار فرو ريخته است.همچنين قلعه داراي آب انبارهاي متعدد است و اين آب انبارها داراي کانالهايي به صورت لوله کشي بودند که آب برف و باران را به درون آب انبارها هدايت مي کردهاند.
رئيس سازمان ميراث فرهنگي، صنايع دستي و گردشگري آذربايجان شرقي به سفالهاي يافت شده در محوطه اشاره کرد و گفت: سفالهاي قلعه به صورت عمده در دو نوع قرمز و نخودي به صورت چرخساز با خمير مايه مواد کاني هستند و اکثرا به صورت ظريف ساخته شده اند .
به گفته رئيس شوراي ثبت آثار تاريخي استان، تزيينات به کار رفته روي سفالينه ها شامل نقوش کنده شده هندسي ، موجي، نوارهاي افقي و خطوط نقطه چين مي شود و اين تنوع و ظرافت در نوع خود منحصر به فرد است.
محمدي افزود: متاسفانه در اين قلعه اثر تخريب حفاران غير مجاز ديده مي شود که به قلعه آسيب وارد کرده و همچنين در حين احداث لوله گاز ، گورستان قلعه که در غرب واقع شده بود تخريب شده است./106
انتهای پیام/