دفع زباله‌هاي خانگي، صنعتي، استفاده از سموم کشاورزي و استقرار پالايشگاه‌هاي نفتي را مي‌توان از جمله عوامل آلوده کننده خاک در اين مناطق به شمار آورد.زباله‌هاي توليدي نيز از ديگر عوامل آلوده‌کننده خاک به شمار مي‌روند.

در تهران روزانه هفت هزار و 500 تن زباله خانگي توليد مي‌شود که از اين ميزان چيزي در حدود سه هزار تن آن بازيافت مي‌شود و بقيه جذب خاک و سبب آلودگي آن مي‌شود. از سوي ديگر زباله‌هاي صنعتي که انواع نخاله‌ها و پسماندهاي شيميايي را شامل مي‌شود نيز در آلودگي خاک تأثير دارد که متأسفانه آمار دقيقي از ميزان اين زباله‌ها در دست نيست.

به گفته محمدباقر صدوق مدير کل محيط زيست استان تهران در حال حاضر در مناطق جنوبي شهر که خاک آن‌ها بر اثر استقرار پالايشگاه‌هاي نفتي آلوده است سعي شده طبق برنامه‌ريزي‌هاي به عمل آمده ابتدا نفت را از خاک استخراج کنند که ضمن رفع آلودگي آب، خاک آن نيز تصفيه شود، زيرا به نظر مي‌رسد رفع آلودگي خاک تهران نياز به برنامه‌ريزي دقيق و سرمايه‌گذاري دارد که مستلزم هزينه بالايي است.

صدوق رفع آلودگي خاک تهران را نيازمند راهکارهاي اصولي با پشتوانه قانوني مي‌داند. متاسفانه هيچ قانوني در خصوص حمايت از خاک تصويب نشده و تا زماني که قانوني در اين خصوص وضع نشود اين موضوع از نگاه مسئولان اهميت‌ ندارد.

از سوي ديگر بالا رفتن سطح زندگي و تامين نيازهاي اساسي سبب افزايش زمين‌هاي زير کشت مي‌شود و استفاده از روش‌هاي جديد کشاورزي از جمله ماشين‌آلات و آبياري‌هاي مختلف و همچنين رهاسازي فاضلاب‌ها و مصرف کود و سموم شيميايي سبب آلوده شدن خاک مي‌شود.

با توجه به ممنوعيت استفاده از سموم شيميايي متاسفانه هنوز از اين سموم در کشاورزي استفاده مي‌شود. به گفته صدوق عمر اين سموم به بيش از 30 سال مي‌رسد و به راحتي از بين نمي‌رود.

صدوق اجراي مديريت صحيح و درست، وضع قانون براي حمايت از خاک، رعايت استانداردها در بخش کشاورزي و استفاده بهينه و به جا از سموم کشاورزي را از جمله راهکارهاي موثر در رفع آلودگي خاک مي‌داند که در اين زمينه لازم است فرهنگ‌سازي شود.

در حال حاضر يکي از چالش‌هاي زيست محيطي و کشاورزي و همچنين توسعه اقتصادي و اجتماعي به ويژه در مناطق خشک و نيمه خشک فرسايش خاک است و متاسفانه با گذشت 40 سال خاک کشورمان به ويژه تهران در اثر استفاده از سموم شيميايي همچنان آلوده است.

انتهای پیام/

کد خبر 1387102948