به گزارش ميراث آرياCHTN اما اين توصيه‌ها تاکنون منجر به جمع‌اوري کيسه‌هاي شن و نمک شده و شهرداري همچنان بر اشتباه خود پا فشاري مي‌کند. اين موضوع در حالي اهميت بيشتري مي‌بايد که آلودگي هوا شدت يافته است و از بين رفتن درختان بر اين معضل مي‌افزايد.

تحقيقات کارشناسان نشان مي‌دهد نمک‌ها به دو طريق بر گياهان موثرند: افزايش فشار اسمزي، اثرات سمي يون‌ها.

دو روش فوق صرفا راه‌هاي مستقيم آسيب نمک‌ها به گياهان است و در کنار اين بايستي به آسيب‌هاي غيرمستقيم فزوني املاح به گياهان نيز توجه داشت که عبارتند از: بر هم خوردن توازن مواد غذايي مورد نياز گياه و نيز اثرات سوء بر روند زيستي ميکرو ارگانيسم‌هاي خاک.

پس از ريخته شدن نمک بر سطح خاک، طي بارش‌هاي بعدي، املاح به سطوح زيرين خاک منتقل گرديده و در اطراف ريشه گياهان قرار مي‌گيرند که با افزايش فشار اسمزي در خاک سيب اختلال در جذب آب توسط گياه شده و آب از ريشه خارج مي‌شود که اين روند در نهايت به خشکي گياه منجر مي‌شود.

افزايش يون‌ها به خصوص يون‌هاي سديم و کلر باعث بر هم خوردن تعادل عملکرد غشا سلولي شده و اختلال در ميزان انتقال يون‌ها را سبب مي‌شود. اين اثر همچنين خروج کلسيم از سلول را دنبال دارد.

در شرايط وقوع شوري، بون‌هاي سديم و کلر به داخل لايه‌هاي هيدراسيوني پروتئين‌ها نفوذ کرده، سبب اختلال در عملکرد آنها مي‌شود. در نهايت، تنش اسمزي و کمبود مواد غذايي که در اثر شوري زياد خاک رخ مي‌دهد، سبب بر خوردن توازن متابوليکي و در پي آن تنش اکسيداتيو در گياه مي‌گردد.

همچنين شوري زياد مانع از فعاليت ميکرواورگانيسم‌هاي موجود زنده ميکروسکپي با تجزيه مواد آلي و بقاياي گياهان و جانوران مرده نقش مهمي در جلوگيري از آلودگي اکوسيستم دارند و نيز مواد غذايي مورد نياز گياهان به منظور رشد و ادامه حيات را در اختيار قرار مي‌دهند. بدين ترتيب ازدياد نمک‌ها به صورت غير مستقيم نيز زندگي گياهان را دچار اختلال مي‌کند.

حال با اين تفاصيل و با در نظر گرفتن اينکه يکي از مشکلات حاد تهران آلودگي هواست و همين اندک اکسيژني را هم که برايمان باقي مانده است، مديون معدود گياهان باقيمانده هستيم، بهتر نيست که کيسه‌ها نمک را از سطح شهر جمع‌آوري کرده و براي حل اين مشکل چاره‌اي ديگر بيانديشيم؟! مي‌توان از شن و ماسه بدون نمک استفاده کرد استفاده از نمک آنقدر هم ضروري به نظر نمي‌رسد.

انتهای پیام/

کد خبر 1387111235