عرصه‌ محوطه‌هاي تاريخي مرتب بازنگري مي‌شوند

به گزارش ميراث آريا(chtn) رييس بنياد پژوهشي پارسه پاسارگاد در نشست دوم نخستين همايش هم‌انديشي حفاظت از بناهاي تاريخي با بيان اين مطلب افزود: ما در حوزه تعيين عرصه با طيف وسيعي از مسائل روبرو هستيم، براي نمونه عرصه در منطقه‌اي مانند چغازنبيل بر اساس مطالعات سفال، بررسي و تعيين شد .

محمد حسن طالبيان در ادامه خاطر نشان کرد: عرصه‌ها از راه‌هاي مختلف بررسي و مشخص مي‌شوند براي نمونه از طريق عکس‌هاي هوايي و مدارک مربوط به سال 1330، عناصر شهر شوشتر مشخص شدند .

به گفته اين مقام مسوول در سازمان ميراث فرهنگي: اصالت و يکپارچگي يک محوطه بدون داشتن اسناد اتفاق نمي افتد‌، البته بحث مديريت براي اعمال تعيين حريم نيز از اهميت ويژه اي برخوردار است .

وي با اشاره به اينکه در بحث عرصه و حريم اصالت و يکپارچگي بسيار مهم است اظهار داشت: موضوعاتي مانند ساختار و منظر در عرصه بايد در نظر گرفته شوند، بر اين اساس بسياري از پرونده‌هاي ميراث جهاني حاصل اجماع کارشناسان آشنا با عرصه و حريم تشکيل مي‌شود .

وي با بيان اينکه در جايي مانند چغازنبيل، ارزش منظري بسيار حائز اهميت است تصريح کرد: مساله پيدايش زيگورات، اين مکان مقدس از ديدگاه منظري در کنار مباحثي مانند پوشش‌هاي حيواني و گياهي در تعين عرصه بسيار حائز اهميت به شمار مي‌آيند .

به گفته طالبيان در اين راستا تلاش شده است تعيين حريم‌هاي چنين محوطه‌هايي در مرزهاي طبيعي مانند رودخانه‌ها يا اختلاف مرزها نشانه‌گذاري شوند .

وي با اشاره به اينکه در زمان بررسي و تعيين عرصه مجموعه شيخ‌صفي الدين اردبيلي مباحث و معيارهاي مختلفي وجود داشت افزود: با مطالعات و بررسي‌هاي انجام شده به اين نتيجه رسيديم که اين خانقاه مهم‌ترين خانقاه دنيا به شمار مي‌رفته است.

طالبيان اضافه کرد: براساس اسناد تاريخي عرصه اين مجموعه مشخص شد سپس کريدورها و منظرها با استفاده از عکس‌هاي هوايي مشخص شدند.

اين مقام مسوول در بنياد پژوهشي پارسه پاسارگاد ادامه داد: براساس گزارش‌هاي موجود شهر شوشتر با توجه به رود کارون، مساله آب و خلاقيت در دوره هخامنشي و اسلامي ايجاد شده است.

وي در ادامه تاکيد کرد: همچنين پس از تشکيل جلسات متعدد و براساس پژوهش، شناخت، اطلاعات و سوابق موجود و نيز بررسي و تحول عکس‌هاي هوايي، ضوابط مختلفي در عرصه شهر شوشتر لحاظ شد.

طالبيان در پايان گفت: تعين عرصه و حريم بازار تبريز نيز با در نظرگرفتن ساخت و سازهاي متعدد، زلزله تبريز و ارزش‌هاي موجود در آن مورد بررسي قرار گرفت به طوري که تلاش کرديم بازار بر حريم شهر تاريخي منطبق شود./118





انتهای پیام/

کد خبر 1387120115