کافي است خيابان وليعصر را از چهار راه پارک وي به سمت جنوب نگاه کنيد تا متوجه شويد در حالي که در سمت راست خيابان درختان سرسبز چنار قرار دارد، سمت چپ پوشيده از درختان خشک شده چنار است. در حال حاضر از 60 هزار درخت کاشته شده در دو طرف خيابان وليعصر، کمتر از 11 هزار چنار باقي مانده است. نابودي درختان چنار خيابان وليعصر قصه تازه‌ايي نيست. از حدود 12 سال پيش که قرار بود ريشه‌هاي درختان کهنسال از ميان سيمان‌ها آزاد شوند تا کنون فقط در قسمت‌هايي از اين خيابان اين اتفاق افتاده است.

حسين آخاني، گياه شناس و متخصص محيط زيست دلايل خشک شدن دختان چنار تهران را نرسيدن آب به ريشه اين درختان دانست و افزود : موزاييک و سيماني شدن خاک اطراف درختان باعث مي‌شود آب نتواند به داخل خاک نفوذ کند.

او جاري شدن آب باران و برف را بر سطح خيابان يکي ديگر از معضلات موزاييک کردن جوي‌ها عنوان کرد و گفت : چون نزولات جوي نمي‌توانند به خاک نفوذ کنند تنها بر سطح خيابان‌ها جاري مي‌شوند. اين آب جاري شده بسيار آلوده است و همراه با خود آلاينده‌هاي روي آسفالت خيابان‌ها را وارد سفره‌هاي آب زيرزميني مي‌کند او يکي ديگر از عوامل خشک شدن درختان تهران را آلودگي شديد هوا همراه با نرسيدن آب لازم اعلام کرد: اغلب پيمانکاراني که اين کار را انجام مي‌دهنداز تخصص لازم درباره حفظ درختان بي بهره‌اند.

او تاکيد کرد: شهرداري اقدامات مفيد زيادي انجام مي‌دهد اما نبايد به دليل فعاليت‌هاي عمراني فضاي سبز شهر تهران را کاهش دهد.

هومن روانبخش استاد جنگلداري دانشگاه خشک شدن درختان چنار خيابان وليعصر را موزاييک کردن جوي‌ها دانست عنوان کرد: بدون اينکه هيچ توجهي به درختان کهنسال اين خيابان شود در تمام سطح شهر تهران به نام بازسازي معابر از فضاي اطراف اين درختان کاسته مي‌شود.

او در پاسخ به اظهارنظر برخي از مسئولان شهرداري که معتقدند موزاييک کردن سطح جوي مانند سيماني کردن به درختان آسيب نمي‌رسانند، تاکيد کرد: موزاييک اين جوي‌ها روي يک لايه سيمان قرار مي‌گيرد که باز هم باعث مي‌شود ريشه‌هاي درختان نتوانند آب لازم را براي حيات‌شان به دست آورند.

روانبخش توجه نکردن مسئولان شهرداري به درختان کهنسال و فضاي سبز را به دليل نداشتن تخصص لازم در اين زمينه مي‌داند؛ معمولا پيمانکارها مسئوليت نوسازي پياده‌روها و جوي‌ها را بر عهده دارند. از آنجا که اين پيمانکاران بر اساس متراژ موزاييک هزينه کار خود را از شهرداري‌ها دريافت مي‌کنند، تا جايي که مي‌توانند باغچه‌هاي حاشيه خيابان‌ها و حريم دور درختان را نيز موزاييک مي‌کنند.

او در پاسخ به اينکه چرا شهرداري با بستن آب روي درختان قديمي اقدام به خشک کردن اين درختان مي‌کند، گفت: درسرخه حصار ابتدا مسئولان مدت‌ها از آبياري درختان خودداري کردندتا درختان خشک شوند و سپس درختان را به بهانه اينکه خشک شدند، براي احداث بزرگراه قطع کردند. شايد درختان خيابان وليعصر يا خيابان‌هاي ديگر تهران هم بايد در انتظار چنين وضعيتي باشند.

روانبخش علت پوست اندازي درختان خيابان‌هاي تهران را سرماي شديد در زمستان گذشته دانست و اظهار داشت : به علت دماي زير صفر درجه بافت زنده اين درختان مرده است و در حال حاضر درختان مقاومي که از سرما خشک نشده‌اند پوشت مرده خود را دور مي‌ريزند.

خيابان وليعصر و درختان حاشيه آن به بخشي از هويت و سابقه فرهنگي شهر تهران در يک دوره تاريخي و زماني تبديل شده و به عنوان طولاني‌ترين خيابان خاورميانه مطرح بوده است. ورود فاضلاب نخاله و زباله‌هاي شهري، استفاده از سموم نابودي موش و همچنين ايجاد بستر سيماني نفوذ ناپذير در مسير جويبار اين محور تاريخي همواره به عنوان مشکلات اساسي زيست محيطي درختان 70 ساله اين خيابان را در معرض نابودي و خطر خشک شدن زودرس قرار داده است.

محمدهادي حيدرزاده مشاور شهردار تهران در امور محيط زيست، اولين مسئول شهرداري تهران است که پذيرفت نمک‌پاشي به درختان چنار خيابان وليعصر آسيب‌رسانده است. او گفت: نمک‌پاشي در سال 86 باعث آسيب رسيدن به درختان چنار خيابان وليعصر شد البته ما در سال 87 شيوه نمک‌پاشي را تغيير داديم.

اين در حالي است که بر اساس لايحه قانوني حفظ و گسترش فضاهاي سبز شهري، شهرداري موظف به کاشت، حفاظت و ابياري درختان معابر، ميادين، بزرگراه‌ها و پارک هاي عمومي است و در ماده شش اين لايحه نيز تصريح شده که هر کس عاملا و عامدا و بر خلاف مقررات اين قانون مرتکب قطع يا موجبات از بين رفتن درختان مشمول اين قانون را فراهم کند به جبس تا سه سال و پرداخت جزاي نقدي محکوم مي‌شود./100


انتهای پیام/

کد خبر 138801245