به گفته وي گاهنگاري و توزيع استقرارهاي جوامع اواخر هزاره چهارم و هزاره سوم پيش از ميلاد و بررسي شکل گيري و فروپاشي جوامع آغاز شهرنشيني در دوره هاي زماني ياد شده از ديگر محورهاي اين همايش محسوب ميشود.
در اين همايش که با دعوت از50 متخصص و دانشمند اروپايي و آمريکايي و 150 باستانشناس ايراني برگزار خواهد شد محدودههاي جغرافيايي شمال شرق، شرق و فلات مرکزي از نيمه دوم هزاره چهارم و دوره مفرغ مورد بحث و بررسي قرار ميگيرد.
محوطههاي تاريخي گوهر تپه در مازندران، شهر سوخته در سيستان و بلوچستان، شهداد و تل ابليس و تپه يحيي در کرمان، تورنگ تپه در گرگان و تپه کلار کلاردشت در مازندران از جمله محوطههاي متعلق به عصر مفرغ در ايران است.
اولين دوره همايش بين المللي عصر مفرغ در آمريکا در سال ۲۰۰۶ و دومين آن در شهر راوانا ايتاليا در سال ۲۰۰۷ برگزار شد. ايران سومين ميزبان اين نشست بين المللي است.
خاطرنشان ميشود؛ عصر مفرغ که از دو هزار و 800 سال پيش از ميلاد يعني ظهور نخستين اشياء مفرغي آغاز و تا يک هزار و 300 سال پيش از ميلاد همزمان با رواج آهن، پايان مييابد، به سه دوره مفرغ قديم، مفرغ ميانه و مفرغ جديد تقسيم ميشود.
از مراکز مهم فرهنگ هاي عصر مفرغ ايران بايد به غرب ايران و حوزه ي ابرسن (زاگرس)مرکزي اشاره کرد که از ابتداي کشف مفرغ، صنعتگران مفرغکار آن منطقه در لرستان پيشکوه و پشتکوه، در به کارگيري از اين فلز مهارت تام داشتند و به عقيده ي «پروفسور لويي واندنبرگ» مفرغ هاي ساخته شده در کوهپايههاي ابرسن يا زاگرس به صورت مالالتجاره به سرزمين سومر و عيلام ميرفته است.
مورخان هنر ديگري همچون فرارو معتقدند که سومريان و عيلاميان سفارشات خود را به مفرغکاران لرستاني مي دادند. کاوش هاي واندنبرگ باستانشناس بلژيکي در گورستان باستاني بان سورمه واقع در چوار ايلام که از مناطق آغاز مفرغ است منجر به تجديد نظر در گاهنگاري عصر مفرغ و اضافه شدن سه سده به تاريخ آن شد.
علاقه مندان جهت ارسال چکيده مقاله مي توانند به پايگاه اينترنتي پژوهشکده باستان شناسي به نشاني http://www.icar.ir مراجعه کنند و مهلت ارسال تا 15 ارديبهشت است./120
انتهای پیام/