برج رادکان شگفتي معماري خواجه نصيرالدين طوسي است

به گزارش ميراث آريا (chtn) پژوهشگر نجوم باستاني در آيين گراميداشت روز جهاني بناها و محوطه‌هاي تاريخي با بيان اين مطلب افزود: ‌براساس نوشته‌هاي کهنِ کتاب جغرافيا و تاريخ حافظ ابرو در روستاي رادک به دستور خواجه نصير برجي ساخته شد که دوازده دريچه داشته و در هر برج ماه و ستارگان رصد مي‌شده است.

منوچهر آرين در ادامه خاطرنشان کرد: برج رادکان به 12 ديوار خشتي بيروني با پهنا و بلندي برابر پايه‌گذاري شده که12 ديوار، دايره دور را به دوازده بخش سي درجه‌اي و هر ديوار 30 درجه از زاويه افق رادر پهنه بازِ برج در برمي‌گيرد. ‌

محقق پايگاه ميراث فرهنگي توس اضافه کرد:‌ پس از ديوارها به 36 ترک نيم ستوني بر مي‌خوريم که دايره دور و پهنه را به 36 ترک 10 درجه‌اي بخش مي‌کند و بر ميان آنها دريچه هايي نمايان است.

وي با اشاره به اين که برج رادکان دريچه‌هاي بسياري دارد اظهار داشت:‌ اين در حالي است که در بالاي درها و ميان ترک‌هاي نيم ستوني نيز دو دريچه‌ي چهار گوشِ نيز قابل مشاهده است.

به گفته اين پژوهشگر نجوم باستاني: ‌از سوي ديگر اين برج بر خلاف ساير برج‌ها داراي دو در است که در راستاي طلوع زمستاني و غروب تابستاني طراحي و ساخته شده است.

آرين با بيان اين که در بالاي هريک از درها دو دريچه وجود دارد تصريح کرد:‌ براساس شواهد موجود، پنجره‌ها و درها به دو طرف و به شکل يک مستطيل کوچک ديده مي‌شوند.

محقق پايگاه ميراث فرهنگي توس ادامه داد: يقيناً باز شدن پايين دريچه‌ها و پنجره‌ها به دوطرف ،‌به دليل تابش نور آفتاب طراحي نشده بلکه به دليل تابش و نوررساني آفتاب از دو جهت ايجاد شده بنابراين هدف نوررساني نبوده است./118

انتهای پیام/

کد خبر 1388013022