هر بار محصور شدن غرفهها و سالنهاي نمايشگاه بين المللي ميان کرور کرور پله و فضاهاي ناهموار، مانع از آن ميشود تا بر خلاف شعار هميشگي معلوليت، محدوديت نيست عمل کنيم و آنها را از حداقل امکانات محروم سازيم.
اما اين بار درست هنگام برپايي بيست و دومين نمايشگاه بينالمللي کتاب، گويا برگ بي توجهيهاي مسئولان به اين قشر آسيبپذير برگشته و براي نخستين بار مديران اجرايي به فکر ايجاد تجهيزات مناسب براي آنها افتادهاند. اينگونه که از سخنان حميد قبادي معاون اجرايي بيست و دومين نمايشگاه بينالمللي کتاب بر ميآيد، امسال معلولان جسمي و جانبازان محدوديتي در بازديد از غرفهها ندارد.
قبادي ميگويد: با توجه به ساختار طبقاتي سالنهاي نمايشگاه واقع در مصلاي تهران، براي اينکه معلولان جسمي هم بتوانند به کتابها دسترسي داشته باشند به تعيين مسير ويژه و ساخت يک دستگاه بالابر براي استفاده اين افراد اقدام کردهايم.
وي ميافزايد: اين بالابر با استقرار يک نفر متصدي، کار انتقال اين عزيزان را به طبقه فوقاني تسهيل ميکند. به طوري که امکان بازديد آنها از سراي اهل قلم، محل نمايش کتابهاي خارجي، بازار جهاني کتاب و سالن آمفي تئاتر فراهم باشد.
قبادي درباره نحوه حرکت ويلچرها در سطح نمايشگاه نيز ميگويد: براساس هماهنگي با سازمان بهزيستي قرار است تا دو دستگاه خودرو بهزيستکار در ايام نمايشگاه مقابل درهاي شمالي و جنوبي مصلي حاضر باشند تا کار نقل و انتقال معلولان را به قسمتهاي داخلي نمايشگاه انجام دهند.
اما برخلاف تصور همگان که تنها راه رفع مشکلات معلولان را استفاده از بالابر و خودروهاي ويژه و سرويس بهداشتي فرنگي ميدانند، محبوبه خلوق، رئيس انجمن معلولان ضايعات نخاعي ايران معتقد است: درست است که اينگونه امکانات براي معلولان لازم به نظر ميرسد اما به حد کفايت آنها نيست، مثلاً بسياري از افراد فکر ميکنند همين که سرويس بهداشتي فرنگي را در اختيار آنان قرار دهند کافي است. هيچيک از آنان خود را جاي معلولان نمي گذارند و از توصيههاي کارشناسان معلوليت در استفاده از تجهيزات ويژه در اين زمينه بهره نميبرند.
خلوق ادامه داد: حضور معلولان با ويلچر در مکاني با ازدحام بالا، بسيار سخت به نظر مي رسد، مثلاً در طراحي ميزهاي مقابل غرفهها که محل نمايش کتابها است، هيچ توجهي به متناسب بودن ارتفاع آنها با اندازه ويلچرها صورت نگرفته است. بسياري از اين ميزها بالاتر از آن حدي قرار دارند که فرد معلول بتواند از روي آنها به کتاب ها مسلط باشد.
با اين حال، معاون اجرايي بيست و دومين نمايشگاه بينالمللي کتاب بر اين باور است که مشکلي در ارتفاع ميزها براي معلولان وجود ندارد و آنها ميتوانند بدون هيچ مشکلي از کتابها استفاده کنند. به گفته او با ساخت رمپ در مسير مياني غرفهها ديگر هيچگونه محدوديتي براي عبور اين عزيزان وجود نخواهد داشت.
مدتهاست گاه و بيگاه به بهانههاي مختلف، گذري به مشکلات ناتوانان جسمي زده مي شود و راهکارهايي نيز براي رفع آنها روي ميز مسئولان عرصههاي گوناگون قرار ميگيرد، اما درست هنگامي که قرار است اين راه حلها نمود واقعي پيدا کنند و در واقعيت گرهي از کار اين افراد بگشايند، رسماً ناديده گرفته ميشوند.
چند روزي تا بازگشايي بيست و دومين نمايشگاه بينالمللي کتاب باقيمانده است و وعدهها بسيارند، اما آيا واقعاً ناتوان جسمي امسال ميتوانند مانند ديگر افراد از نمايشگاه استفاده کنند؟
انتهای پیام/