محمدجواد خانزادي درادامه افزود: سفالهاي به دست آمده از سطح تپه،اين نظريه را تأييد ميکند. چراکه اين سفالها مربوط به قرون اول نيمه چهارم (آل بويه) هستند.
وي بيان داشت:به نظرميرسد در اين تاريخ (324 هـ.ق) اين بنا و ساير بناهاي اطراف آن به دليل وقوع زلزله، که کل استان را در بر گرفته، تخريب شده است.
خانزادي بااشاره به اينکه با پيگردي آثار فرهنگي تاريخي بر جاي مانده دريافتيم که احتمالاً قلعه به عنوان يک مرکز، کار کنترل، حفاظت يا تأمين نيروهاي امنيتي کاروانيان را بر عهده داشته است اظهارداشت:چرا که از يک سو اين قلعه آنقدر گسترده نيست که عده زيادي در آن زندگي کرده باشند ازسويي ديگر استحکامات و ساخت و سازهاي حاشيهاي با دقتي ساخته شده که حکايت از اهميت ويژه اثر در آن زمان بوده بنابراين قلعه مورد نظر از حيث ساختاري و نوع کاربرد از استحکامات نظامي بوده است.
سرپرست هيأت گمانهزني قلعه آبدانان با بيان اينکه بر روي ديوار باروي قلعه برجهايي به فواصل تقريباً مساوي، با ابعاد و شکلهايي متفاوت ساخته شده تصريح کرد: اين برجها داراي دريچههايي باز و کوچک و بزرگ در چند جهت بوده که کار ديدهباني را آسان کرده است.
وي اضافه کرد:در فضاي داخلي اين برجها علاوه بر طاقچههاي ديدهباني، طاقچههاي هلالي مسدودي ساخته شده که علاوه بر کاربريهاي خاص،جزيي از تزيينات بنا نيز بوده است.
وي با اشاره به وجود آثار 10 برج نگهباني بر روي ديواره قلعه بصورت پراکنده و نيمه مخروبه بيان داشت:بر فراز تپه، ديواري به قطر 100 سانتيمتر و در برخي قسمتها 120سانتيمتر با پلاني بيضوي با شيبي کاملاً ملايم به طرف غرب تعبيه شده که دور تا دور آن را فرا گرفته که علاوه بر به وجود آوردن محيط داخلي، تمامي اماکن مسکوني ساخته شده در آن کاملا محصور شده است. البته ارتفاع باقي مانده در سالم ترين قسمتها در حدود سه متر است.
خانزادي افزود: در بخش انتهايي جنوب شرقي تپه و جايي که ارتفاع تپه از ساير قسمتها بيشتر است بخش شاهنشين و اماکن مسکوني، آب انبارها و ... به فاصله کمي از باروري قسمت جنوبي ساخته شدهاند که تنها سازههاي موجود در فضاي داخل بارو است.
سرپرست هيأت گمانهزني قلعه آبدانان اظهار داشت: در بخش جنوب غربي تپه و خارج از محوطه قلعه، تونلي سرپوشيده با شيبي بسيار تند به طول 12 و عرض 5/1 متر و به ارتفاع سه تاچهار متر به صورت نيمه مخروبه وجود دارد.
وي ادادمه داد:ساخت تونل فقط براي تأمين آب مورد نياز قلعه درتمام مواقع به ويژه مواقع بحراني جنگ و محاصره بوده اما شايد در مواقعي نيز به عنوان درگاهي مخفي از آن استفاده ميشده است.
خاطرنشان ميشود؛ قلعه آبدانان بر فراز تپه اي در روستاي پشت قلعه در 5 کيلومتري شهر آبدانان قرار گرفته است./118
انتهای پیام/