جاي پاي معماري اروپايي در خيابان سپهسالار

رئيس هيات مدير انجمن مفاخر معماري ايران در گفتگو با ميراث آريا(chtn) ضمن بيان اين مطلب افزود: خيابان سپهسالاردر بخش مرکزي شهرتهران، محدوده ناصري مربوط به تاريخ حکومت ناصر الدين شاه يکي از بافت‌هاي با ارزش تاريخي شهر تهران محسوب مي‌شود.

سيدعلي‌رضا قهاري درادامه خاطرنشان کرد:محورها، مسيرها، گذرها و بناهاي مفرد با ارزشي در اين خيابان وجود دارد که بايد در ارزش گذاري آن بررسي و تجديد نظر صورت گيرد.

وي اظهارداشت: در اين محدوده شاهد ساخت مسجد سپهسالار هستيم که همه يادگار دوره ناصري و قاجار است که تاريخ تهران را با شروع سلطنت قاجار رقم مي‌زند.

قهاري با اشاره به مرکزيت تهران در دوره شاه طهماسب صفوي و تاج گذاري آقا محمدخان در اين شهر تصريح کرد:براين اساس تهران پايتخت سه سلسله قاجار، پهلوي و جمهوري اسلامي بوده و اين در حالي است که کمتر شهري پس از تغيير سلسله و حکومت هنوز پايتخت يک کشور باقي مانده است.

وي با اشاره به اين‌که خيابان سپهسالار معماري و شهرسازي دوره قاجار را در درون خود دارد افزود: از جمله اين ويژيگي‌ها مي‌توان به آجرچيني‌ها، کتيبه‌ها، ازاره بندي‌ها و سرستون‌ها با استفاده از اجزاء معماري سنتي و الگوبرداري از معماري اروپا اشاره کرد.

به گفته اين کارشناس معماري؛ معماران و مهندسان آن زمان به دليل سفر به کشورهاي اروپايي برداشت‌هايي از معماري اروپايي مثل گچ بري‌ها، نقوش و ستون‌ها در معماري ايراني بکار بردند.

وي با بيان اين‌که در بدنه سازي خيابان‌هاي ناصري شاخص‌هاي معماري قاجار بسيار به چشم مي‌خورد در مورد از بين رفتن باغ سپهسالار و تبديل آن به خيابان گفت: خيابان سپهسالار بخشي از بدنه‌سازي‌هايي است که در آن زمان وجود داشته و حفظ شده اما به تدريج در دوره پهلوي و معاصر به دليل رونق اقتصادي و ايجاد مغازه شکل قبلي خود را از دست داده و در طول يک صد سال اخير شکل به شکل کنوني به خيابان تغيير يافته است./119

انتهای پیام/

کد خبر 1388051722