مشروطه يکي از سرفصل هاي مهم حضور روحانيت در عرصه سياست بود

به گزارش ميراث آريا(chtn) به نقل از روابط عمومي سازمان ميراث فرهنگي، صنايع دستي و گردشگري آذربايجان شرقي، تراب محمدي در مراسم بزرگداشت سالروز صدور فرمان مشروطيت گفت: تاريخ ايران زمين همواره سرشار از اتفاقات تلخ و شيريني بوده که درايت و از خودگذشتگي مردمان دلاور اين ديار، تلخي‌ها را به يادواره عظمتي از ياد نرفتني و شيريني ها را به خاطراتي ماندگار در حافظه اين ملت تبديل کرده است.

وي جنبش مشروطه يکي از مهمترين حوادث تاريخ معاصر دانست که نه تنها بي‌تاثير از حوادثي که در اطراف ايران رخ داد نبود، بلکه تاثيراتي زيادي را در کشورهاي همجوار خود گذاشت.

دبير کارگروه ميراث فرهنگي و گردشگري استان تاکيد کرد: همه ساله ياد و خاطره مشروطه و دلاوران مشروطه را در قالب همايش مشروطه و سالگرد مشروطه گرامي مي داريم تا حافظه تاريخ همواره ياد دلاور مردان و شير زناني را در ذهن نگاه دارد که با دست خالي اما دلي پر اميد و با ايماني راسخ به دفاع از غرور و شرف و شخصيت ايران زمين پرداختند.

محمدي نام گذاري روز مشروطه به نام روز آذربايجان را اقدامي شايسته دانست و گفت: حماسه مشروطه به اندازه اي در تاريخ ايران و آذربايجان موثر و ارزشمند است که با وجود پتانسيل هاي متعدد و نقش غير قابل انکار آذربايجان در تمامي برحه هاي تاثير گذار کشور براي نام آذربايجان روز صدور فرمان مشروطه انتخاب شده چراکه مهمترين و شايسته ترين رويداد سياسي، اجتماعي است که اگر نام آذربايجان در آن ناديده گرفته شد يا کم رنگ شود تمامي موجوديت حماسه مشروطه با چالش مواجه مي شود و به دور از انصاف هم هست که در نقش کليدي آذربايجان تشکيک گردد که در حقيقت براي مشروطه بدون آذربايجان و تبريز آينده اي متصور نبود.

وي با اشاره به نقش روحانيت در دوره هاي مختلف کشور از دورام صفويه تا امروز تصريح نمود: . روحانيت از ديرباز به لحاظ پيوند عميق جامعه ايران با دين از اقتدار و نفوذ زيادي برخوردار بوده است و نقش سنتي روحانيت در ظلم‌ستيزي و برانگيختن مردم، کانون توجه خودرا معطوف به نقش پيشرو علماءدين در شکل‌گيري، پيروزي و تداوم مشروطه‌ کرد. در اين بين علما و روحانيون طراز اول نظير آخوند خراساني، ميرزا عبدالله مازندراني و ميرزا خليل تهراني در نجف سيد‌عبدالله بهبهاني، سيد‌محمد طباطبايي و شيخ فضل‌الله نوري در تهران، مجتهد تبريزي و ثقة‌الاسلام در تبريز، آقا نجفي و حاج‌آقا نورالله اصفهاني در اصفهان، محلاتي و مجتهد لاري در فارس نقش مهمي در برانگيختن توده مردم در راستاي شکل‌گيري، پيروزي و تداوم نهضت مشروطه ايفا کردند.

رئيس سازمان ميراث فرهنگي صنايع دستي و گردشگري آذربايجان شرقي با بيان اهميت و نقش ممتاز روحانيت و برخورداري از پايگاه مردمي آنها گفت: امام خميني هم در اين مورد گفته اند: در جنبش مشروطيت همين علما در رأس بودند، اصل مشروطيت اساسش از نجف به دست علما و در ايران به دست علما شروع شد و پيش رفت. اين قدر که آنها مي‌خواستند که مشروطه تحقق پيدا کند و قانون اساسي در کار باشد، شد.

وي افزود: روحانيت هم از لحاظ نظري و هم از جنبه عملي در رهبري انقلاب نقشي غير‌قابل انکار ايفا کرد و مردم نيز به رهبري عالمان، دستگاه استبداد را ناگزير به پذيرش خواسته‌هاي خود کردند.

محمدي در پايان بر تلاش سازمان ميراث فرهنگي صنايع دستي و گردشگري براي حفظ و صيانت از تاريخ آموزنده و سرشار از نکته و عبرت کشور تاکيد کرد و همراهي محققان و علما و تاريخ شناسان را در اين راه خواستارشد.

خانه حاج مهدي کوزه کناني که به عنوان موزه مشروطه نام گذاري شده، 14 مرداد ماه شاهد حضور اقشار مختلف مردم و تاريخ پژوهان و مسئولين بلند پايه استان بود که براي گراميداشت سالگرد صدور فرمان مشروطه و روز آذربايجان گرد هم آمده بودند./106

انتهای پیام/

کد خبر 1388051740