از اتاق سياستگذاري مسکن که دوشنبه هر هفته تشکيل جلسه ميدهد خبر رسيده، نمايندگان ويژه رييسجمهور طرح جامعي براي مسکن در تهران و کلانشهرها دارند که بخشي از آن به حمايت بانکي از سازندهها براي فروش واحدهاي مسکوني نوساز مربوط ميشود.
در دولت حساسيت فوقالعاده زيادي نسبت به «وام خريد مسکن» وجود دارد، چون اعتقاد بر اين است که اين وام به صورت کاذب قدرت خريد مردم را بالا ميبرد، به همين خاطر احياي مجدد آن محال است. اما در راستاي تحريک تقاضا براي دست يافتن به واحد مسکوني نوساز برنامههايي در دست تدوين است که گفته ميشود به محض تشکيل کابينه دهم، جزئيات آن تصويب و اعلام خواهد شد.
در اين راستا يک طرح پيشنهادي اين است که از سازندگان مسکن به گونهاي حمايت بانکي شود که خريداران بتوانند راحتتر از قبل صاحب اين خانهها شوند. در اين طرح جديد، وام خريد مستقيم به خريدار داده نميشود؛ بلکه با هدايت تسهيلات به سازنده، خريدار فرصت پيدا ميکند واحدها را خريداري کند.
در بخش ديگري از اين طرح که مربوط به تهران و کلانشهرها است، تصميم گرفته شده پرداخت تسهيلات مشارکتي ساخت که درحال حاضر توسط بانک مسکن اعطا ميشود، راحتتر شود. يکي از گزينهها در اين ارتباط، کاهش زمان سپردهگذاري از سوي سازندگان نزد بانک است تا سازنده در کمترين زمان به وام ساخت دست پيدا کند.
گزينه ديگر امکان انتقال بخش زيادي از وام مشارکتي ساخت به خريداران مسکن است تا از اين طريق امکان دسترسي به مسکن بيشتر شود.
مقداد همتي، عضو شوراي عالي مسکن نيز دراين خصوص تاکيد کرد: مسير دسترسي به وام خريد هرگز ترميم نخواهد شد، چون تجربه در ايران نشان داده با هر بار افزايش تسهيلات خريد مسکن، شاهد رونق تورمي و جهش يکباره قيمت مسکن بودهايم.
همتي گفت: وام خريد مسکن نتيجهاي جز تورم و تشکيل حلقههاي رکود و رونق تورمي ندارد. بنابراين طبق بسته سياستي- نظارتي بانک مرکزي که ارديبهشت ماه امسال ابلاغ شد، تحت هيچ شرايطي بانکهاي دولتي و خصوصي حق اعطاي تسهيلات خريد را ندارند.
عضو شوراي عالي مسکن در ادامه گفتوگو با دنياياقتصاد با اشاره به دلايلي که برخي کارشناسان براي ضرورت احياي وام خريد مسکن بيان ميکنند، تصريح کرد: عدهاي ميگويند رکود ساختوساز است، پس بايد به مردم وام خريد مسکن داده شود، اما دليل واقعي اين رکود ناشي از انباشت خانههاي خالي نوساز است که خريداري براي آنها پيدا نميشود. براي اين معضل دولت فکر اساسي کرده تا با حمايت از فروش اين واحدها، سرمايه لازم براي ادامه ساختوساز در اختيار سازندگان حائز صلاحيت قرار بگيرد.
همتي سپس گفت: دولت طرح جامعي براي تهران و کلانشهرها دارد که در يک بخش از آن، قرار است تکليف خانههاي نوساز خالي روشن شود. اين طرح در حال بررسي است.
طرح توانمندسازي سازندگان
مقداد همتي همچنين با اشاره به برنامه دولت براي توانمندسازي توليدکنندگان مسکن گفت: بنا داريم با حمايت بانکها تسهيلات بيشتري در اختيار سازندگان مسکن قرار دهيم. در اين راستا نظر بر اين است که از طريق بانک تخصصي در حوزه مسکن، اقدام شود.
وي افزود: نبايد به بهانه اينکه قدرت خريد مسکن پايين است، راهکار افزايش کاذب قدرت خريد را در دستور کار قرار داد. با پرداخت وام خريد، قدرت مالي مردم به صورت کاذب افزايش مييابد. بنابراين ما بايد قدرت خريد را بهصورت واقعي ارتقا دهيم. اين کار فقط و فقط با تداوم سياست کاهش قيمت مسکن و افزايش عرضه و همچنين کنترل سوداگري قابل تحقق خواهد بود.
بازار مسکن هنوز ارزش افزوده دارد
عضو شوراي عالي مسکن در ادامه تصريح کرد: با وجود رکودي که در بخش مسکن است، اما در حال حاضر هيچ بازاري ارزش افزوده بازار مسکن را ندارد.
وي افزود: اينکه در شرايط امروز بازار مسکن امکان دسترسي به سود هنگفت، وجود ندارد، انکار نميکنم، اما هنوز اين بخش نسبت به ساير بازارهاي رقيب داراي ارزش افزوده است. بنابراين نگراني از باب خروج سرمايهها از بخش مسکن را نداريم./100
انتهای پیام/