مومياييهاي طبيعي موسوم به مردان نمکي دو، سه، چهار و پنج که هماکنون در موزه ذوالفقاري نگهداري مي شوند، در جريان کشفيات تصادفي بهرهبرداران معدن نمک و سپس کاوشهاي نجات بخشي سال 84 و 83 در معدن نمک چهرآباد زنجان کشف شدند.
از ميان مومياييهاي مکشوفه فقط مرد نمکي شماره چهار به دليل کشف در کاوش باستانشناسي و شرايط محيطي خاص قرار گرفته در آن نسبتاً سالم باقي مانده بود.
نمونههاي ديگر نيز با توجه به قرارداشتن در زير صخره بزرگ نمکي به هنگام ريزش معدن در دوران هخامنشي و ساساني، همچنين قرار گرفتن در زير تيغه بولدوزر به صورت کاملاً متلاشي شده بدست آمدند.
با اين وجود به دليل منحصر به فرد بودن و ارزش آثار مکشوفه، بقاياي انساني معدن نمک در سال 83 و 84 به يکي از اتاقهاي موزه رختشويخانه منتقل و در محفظههايي جداگانه تحت حفاظت و نگهداري قرار گرفتند.
با انتقال مجموعه مکشوفه به ساختمان ذوالفقاري و افتتاح موزه، بقاياي موميايي هاي نمکي از سال 1386 در معرض بازديد عموم قرار گرفتند که تا به امروز هم در همان محل نگهداري ميشوند.
بر اساس اين گزارش از ابتداي کشف مردان نمکي در سال 83 پژوهشکده حفاظت و مرمت که پيشتر تجربه حفاظت و نگهداري مرد نمکي يک را نيز داشتند، مسئوليت حفاظت از مومياييهاي مکشوفه را عهدهدار شدند.
کارشناسان پژوهشکده در سال 84 ابتدا دو محفظه براي نگهداري مردان نمکي 2 و 4 در زنجان تهيه کرده و در سال 85 محفظه ديگري که وضعيت بهتري نسبت به محفظههاي قبلي به لحاظ فني داشت، با اعتبار پژوهشکده حفاظت و مرمت تهيه شد.
هماکنون همه محفظههاي نگهداري بقاياي مومياييها در يکي از سالنهاي موزه ذوالفقاري قرار دارند. اين تالار در طبقه اول موزه است که از نظر بهداشتي و تأسيسات کنترل دما شرايط مطلوبي داشته و به زودي با ساخت محفظههاي هوشمند، آخرين فنآوري براي نگهداري مردان نمکي به کار گرفته خواهد شد./118
انتهای پیام/