خانه‌هاي دوره مظفري سه حياط داشتند

به گزارش ميراث آريا(chtn)يکي از اعضاي کميته ملي ايکوموس ايران در نشستي با موضوع \" نويافته‌هاي معماري دوره اسلامي\"که در فرهنگستان هنر برگزار شد افزود: مجموعه مقرحکومتي اتابک سلطان قطب الدين در يزد شامل دولتخانه ،ميدان ،مدرسه و مقبره اتابک سلطان قطب الدين است.

محمد حسن خادم‌زاده با بيان اين‌که مدرسه هاي دوره مظفري به عنوان خيرات معروف هستند خاطرنشان کرد: تعداد اين مدارس از تعداد مساجد آن دوره بيشتر است.

وي با اشاره به اين که در مجاور مدرسه گورستاني نيز احداث مي کردند اظهار داشت: ويژگي معماري اين مدارس برخلاف آن چيزي است که در معماري ما رايج است.ازجمله ويژگي‌هاي معماري اين دوره ساخت گنبدخانه در مجاورت مدرسه و استفاده از نقاشي هاي آبرنگ و ساخت دو مناره در هر ورودي مدرسه بوده است.

خادم‌زاده با بيان اين‌که در بخش مجاور دولت خانه، مدرسه و گنبدخانه‌اي نيز شکل مي گرفت بيان داشت:از ويژگي‌هاي معماري يزد در دولت‌خانه استفاده از گل گوري به جاي گچ و تزئين همراه با گل سفيد بوده است.

وي با بيان اين‌که يکي از دلايل وجود طاق بلند به دليل وجود ايوان بلند آن است يادآور شد:هم‌اکنون طاق روي ايوان اصلي ساختمان مرمت شده است.اکنون خانه و گنبد خانه و مدرسه تبديل به حسينيه شده است البته چنين حسينيه‌هاي در يزد وجود ندارند زيرا حسينيه‌هاي يزد برخلاف اين حسينيه با پلان مربع و مستطيل فاقد فضاي کشتي است.

وي با اشاره به اين‌که درب وردي خانه حسينيه يا طاق بلنديان در يزد داراي ايوان اصلي و حياط است تصريح کرد: ورودي داخل خانه نيز از روبه رو بوده و ايوان اصلي خانه منظر زيبايي به آن داده است.

به گفته خادم‌زاده؛حياط بزرگ خانه حسينيه يان عقب نشيني داشته و تخريب شده ،سپس در دوره‌هاي بعد الحاقات و پلان حياط مربع شکل مياني به آن افزوده شده است.

کميته ملي ايکوموس ايران بيان داشت: مقياس خانه‌هاي تاريخي در دوره‌هاي مظفري کوچک و برخلاف خانه‌هاي ساير دوره‌ها داراي سه حياط و تک پوسته‌اي است.البته رنگ قرمز اخري به ويژه در ازاره هاي خانه‌ها بيشتر ديده مي‌شود./119

انتهای پیام/

کد خبر 1388052922