سياستهاي کلي پيشنهادي اصلاح الگوي مصرف: بخش انرژي
مصوبات جلسات سوم تا هفتم کميسيون ويژه اصلاح الگوي مصرف (30/3/1388)
1-صرفهجويي در مصرف انرژي
اعمال مجموعه اي متعادل و هم تراز از اقدامات قيمتي و غيرقيمتي به منظور کاهش مستمر \"شاخص شدت انرژي \" کشور و رسيدن به متوسط خاورميانه (حداقل يک دوم) در پايان برنامهي پنجساله ششم با تأکيد بر سياستهاي زير:
1ـ1 تقويت ابزارها و امکانات صرفهجويي در مصرف انرژي در کشور از طريق
ـ اولويتدادن به افزايش بهرهوري در توليد، انتقال و مصرف انرژي بر ايجاد ظرفيتهاي جديد توليد انرژي.
ـ آموزش اصول و روشهاي بهينهسازي عرضه و مصرف انرژي در کليهي پايههاي آموزش عمومي و تقويت آموزشهاي تخصصي دانشگاهي، تربيت نيروي متخصص و آموزشهاي حين خدمت و همچنين ترويج فرهنگ مصرف بهينهي انرژي با آگاهسازي مردم از طريق امکانات تبليغي و رسانههاي عمومي.
ـ ايجاد سامانهي متمرکز اطلاعات انرژي کشور به منظور پايش شاخصهاي کلان انرژي.
ـ انجام مطالعات جامع و يکپارچه سامانه انرژي کشور بهمنظور بهينهسازي عرضه و مصرف انرژي.
ـ تدوين برنامه ملي بهرهوري انرژي و اعمال سياستهاي تشويقي به منظور شکلگيري نهادهاي مردمي و خصوصي ارتقاي کارايي انرژي و شرکتهاي خدمات انرژي در کشور.
ـ اتخاذ سياستهاي تشويقي به منظور عرضهي کافي خدمات، تجهيزات و کالاهاي مربوط به بهينهسازي عرضه و مصرف انرژي در راستاي تسهيل دسترسي و انتخاب روش صحيح مصرف براي کليهي مصرفکنندگان انرژي.
ـ الزام پيشگامي دولت، شرکتهاي دولتي، مؤسسات مذهبي، عمومي و آموزشي و مؤسسات عرضهکنندهي انرژي در فرهنگسازي، رعايت استانداردها و الگوهاي صحيح مصرف انرژي.
1ـ2 تعيين و اجراي استانداردهاي مصرف انرژي با ملاحظات زير:
ـ بازنگري در قوانين و مقررات مربوط به عرضه و مصرف انرژي و تصويب قوانين لازم، تدوين استانداردهاي مختلف به توسط دستگاههاي ذيربط حداکثر تا پايان سال 1388 و تقويت نظام نظارت بر حسن اجراي آنها.
ـ ارتقاي مستمر استانداردهاي ملي مصرف انرژي و رسيدن به سطح استانداردهاي معتبر جهاني حداکثر تا پايان برنامه ششم توسعه.
ـ اعمال سياستهاي تشويقي و بازدارنده براي صرفهجويي در مصرف انرژي (بهصورت مستمر و ساليانه) تا رسيدن مصرف انرژي کشور حداقل نصف وضع موجود در افق چشمانداز و تعيين ضمانتهاي مؤثر براي اجراييشدن مقررات و قوانين ملي ساختمان.
ـ اصلاح و تقويت ساختار حمل و نقل عمومي با تأکيد بر راهآهن درون شهري و برون شهري به منظور فراهم کردن امکان استفاده سهل و ارزان از وسايل حمل و نقل عمومي.
ـ برچسبگذاري و تدوين استانداردهاي کارايي انرژي براي ساختمانها و کليهي وسايل و تجهيزات انرژيبر و اعمال استانداردهاي اجباري ملي براي توليد و واردات.
ـ تعيين شاخصهاي مصرف حاملهاي انرژي و الزام توليدکنندگان به اصلاح فرايندهاي توليدي انرژيبر براي تطابق با استانداردهاي ملي مصرف بهويژه در پالايشگاهها و خطوط انتقال نفت و گاز و توليد محصولات پتروشيمي، سيمان، آهن، فولاد، آلومينيوم، مس، آجر و ديگر محصولات انرژيبر.
1ـ3 اعمال ابزارهاي قيمتي براي کاهش مصرف انرژي:
ـ فروش حاملهاي انرژي به قيمتهاي واقعي (قيمتهاي بازار).
ـ هدفمندکردن يارانههاي بخش انرژي و اختصاص آن به مصرفکننده نهايي و يا به توزيعکننده نهايي انرژي و متناسب با مقدار انرژي تحويلي به مصرفکننده.
ـ اجراي همزمان سياستهاي تشويقي نظير حمايت مالي و فراهمکردن تسهيلات بانکي براي اجراي طرحهاي بهينهسازي مصرف و عرضهي انرژي و سياستهاي بازدارنده نظير وضع ماليات کربن و اخذ ماليات بر مصرف مازاد بر الگوي مصرف انرژي براي مصرفکننده واسطهاي و نهايي.
2) بهينهسازي توليد و انتقال انرژي
ـ اتخاذ سياستهاي مديريت بار و انرژي در حوزهي توليد، انتقال، توزيع و مصرف انرژي در نيروگاهها و پالايشگاههاي نفت و گاز براي دستيابي به حداقل 10 درصد صرفهجويي در اتلاف انرژي.
ـ استفاده از منابع مختلف انرژي براي توليد برق با مزيتهاي رقابتي شامل زغالسنگ و غيره.
ـ افزايش سهم انرژيهاي تجديدپذير و نوين در توليد برق و انرژي.
ـ گسترش توليد برق از نيروگاههاي توليد پراکنده (DG) کوچک مقياس و پربازده برق و توليد همزمان برق و حرارت (CHP).
ـ بهينهسازي نظام انتقال فرآوردههاي نفتي از طريق حداکثرسازي انتقال از طريق خطوط لوله به مراکز عمدهي مصرف و نيز تغيير نظام حمل و نقل فرآوردههاي نفتي جادهاي به ريلي.
سياستهاي کلي اصلاح الگوي مصرف: بخش آب
مصوب جلسات هشتم و نهم کميسيون ويژه اصلاح الگوي مصرف مجمع
ارتقاي بهرهوري و نهادينهشدن مصرف بهينه آب از طريق مديريت مصرف توأمان عرضه و تقاضا و اصلاح الگوي مصرف آب کشور در بخشهاي کشاورزي، خانگي و صنعتي در چارچوب سياستهاي زير:
1- طراحي، تدوين و اجراي سند ملي الگوي مصرف آب در بخشهاي مختلف و به هنگام سازي آن.
2- اعمال مديريت يکپارچه و بهمپيوسته آب و مشارکت ذيمدخلان و ذينفعان آب در فرآيند عرضه و مصرف آن.
3- اولويت تخصيص آب براي مصارف شرب، بهداشتي و زيستمحيطي و در بخشهاي توليدي باارزش راهبردي و اقتصادي بيشتر.
4- طراحي و اجراي نظامهاي قيمتي مناسب اقتصادي و اعمال نظام يارانهها بر اساس الگوي مصرف آب.
5 اعمال سياستهاي تشويقي و حمايتي از طرحهاي بهينهسازي مصرف آب.
6- تدوين و اعمال استانداردها و ضوابط لازم براي کاهش ضايعات آب، پايش کيفيت منابع آب و جلوگيري از آلودگي آبها.
7- اصلاح الگوي کشت و اعمال شيوههاي آبياري کارا، ايجاد سامانههاي بهينه تأمين و توزيع آب شرب و بهينهسازي مصرف آب در بخش صنعت.
8- استفاده از فناوريهاي جديد و شيوههاي کارآمد در تأمين، انتقال، توزيع و مصرف آب.
9- برنامهريزي براي استفاده مجدد و بازچرخاني آب و مصرف آبهاي غيرمتعارف با توجه به ضوابط و استانداردهاي مرتبط.
10- تدوين و اجراي برنامههاي عملياتي مناسب براي ايجاد تعادل بين منابع و مصارف آب به ويژه در سفرههاي زيرزميني با تراز منفي و اعمال مديريت خشکسالي، سيل و سازگار با شرايط اقليمي.
11- آگاهسازي و ترويج فرهنگ صحيح مصرف آب و حمايت و تشويق ايجاد نهادهاي مشاورهاي و اطلاعرساني.
سياستهاي فوق الذکر در مرحله بعدي جهت بررسي به شوراي مجمع ارايه خواهد شد و در صورت تصويب شوراي مجمع و تاييد مقام معظم رهبري مبناي برنامه ريزي و اقدام خواهد شد.
کميسيون ويژه اصلاح الگوي مصرف مجمع تشخيص مصلحت نظام در پي سخنان رهبر فرزانه انقلاب در ابتداي سال در مجمع تشخيص مصلحت نظام تشکيل و رياست آن به محسن رضايي دبير مجمع تشخيص مصلحت نظام سپرده شد.
100
انتهای پیام/