ميراث آريا(chtn) - به دنبال انتشار خبر برگزاري نشست چهارجانبه روسيه، قزاقستان، آذربايجان و ترکمنستان ، جمهوري اسلامي ايران سفيران اين چهار کشور در تهران را احضار کرد، و درپي آن منوچهر متکي وزير خارجه در اقدامي ديگر با ارسال نامه به وزيران اين چهار کشور به اين اقدام قزاقستان رسما اعتراض کرد.

بنا بر اين گزارش، متکي در گفتگوي تلفني با وزيران خارجه روسيه، قزاقستان و آذربايجان گفت: عزم کشورهاي ساحلي براي نهايي ساختن رژيم حقوقي و همکاري هاي بيشتر بارها در نشست هاي مقامات پنج کشور بازتاب داشته است که بارزترين آن اجلاس سران تهران بوده است.

وي ادامه داد: اجرايي کردن تمام مصوبات به ويژه مصوبات سومين اجلاس آتي در باکو تلاش مضاعف از سوي کليه کشورها به ويژه کشور ميزبان (آذربايجان) را مي طلبد.

در نامه متکي خطاب به وزيران چهار کشور آمده است: برگزاري نشست هاي چهارجانبه تحت عناوين رسمي، غير رسمي، مشورتي و ... و استثنا کردن کشور يا کشورهاي ديگر نه تنها موجبات غير خشنودي طرف يا طرف هاي ديگر را بوجود مي آورد، بلکه سوء تفاهمات جبران ناپذيري را بروز مي دهد و راه را براي اقدامات يک جانبه فراهم مي کند.


در پي اعتراض متکي ،رييسان ‌جمهوري روسيه، قزاقستان، ترکمنستان و آذربايجان اعلام کردند که قصد بررسي مسئله درياي خزر بدون حضور ايران را ندارند و اميدوار هستند که به‌زودي اجلاس ديگري ميان کشورهاي حاشيه درياي خزر برگزار شود.

در همين حال ديمتري مدودف، رئيس‌جمهوري روسيه نيز در نشست چهارجانبه گفت: معتقدم که موضوع درياي خزر نياز به بررسي با حضور تمامي کشورهاي حاشيه اين دريا دارد تا موقعيت براي عملي شدن توافق‌هاي اجلاس تهران و برگزاري نشست جديدي در باکو ايجاد شود.

وي پيشنهاد برگزاري اجلاس ديگر کشورهاي حاشيه خزر در باکو را سازنده ارزيابي کرد و گفت : پنج کشور بايد درباره مشخصات پايه آن به توافق برسند.

نورسلطان نظربايف، رئيس‌جمهوري قزاقستان نيز تائيد کرد : مساله درياي خزر بدون حضور ايران بررسي نمي‌شود.

وي گفت: آخرين بار اين مساله را در تهران بررسي کرديم و تصميم بر اين شد که بار ديگر در باکو ديدار کنيم؛ اميدواريم که با شرکت طرف ايراني به‌زودي دور هم جمع شويم و اين مسائل را که براي همه ما اهميت ويژه‌اي دارد، بررسي کنيم.

سران ترکمنستان و آذربايجان نيز از مواضع رييسان‌جمهوري روسيه و قزاقستان حمايت کردند.

قربانقلي بردي محمداف، رئيس‌جمهوري ترکمنستان در اين‌باره گفت: مسائل درياي خزر بهتر است در ترکيب پنج گانه يعني با حضور ايران بررسي شود.


الهام علي‌‌اف، رئيس‌جمهوري آذربايجان به سران سه کشور ديگر در اين ديدار وعده داد که کشورش با جديت براي برگزاري اجلاس باکو تلاش مي‌کند.

وي گفت: اميدواريم که با تصميم‌هاي معيني به اجلاس باکو برويم تا اين نشست مانند اجلاس تهران، گامي به جلو باشد.

رئيس‌جمهوري آذربايجان ابراز اطمينان کرد که تصميم‌هاي اجلاس تهران و اجراي آنها به حل موفقيت‌آميز مسائل مرزبندي درياي خزر در قالب دوستي و حسن هم‌جواري منجر مي‌شود.

100

انتهای پیام/

کد خبر 138806223