محمد حسن طالبيبان در ادامه خاطرنشان کرد:پايگاه ميراث جهاني چغازنبيل در طول ساليان گذشته آنقدر موفق بوده که ثبت جهاني آن توسط يونسکو دو بار تمديد شده است از سويي ديگر اين پايگاه تاکنون بيش از سه هزار تن کارشناس خبره را تربيت کرده است.
در ادامه اين نشست يکي از کارشناسان اين پايگاه با اشاره به پژوهشهاي مستندنگاري، حفاظت، مرمت، تجهيز و عمران در اين پايگاه اظهار داشت: عمليات پژوهشي در اين پايگاه مربوط به مواد و توجه به کيفيت مصالح با کمک گروه مطالعات زمين شناسي، و نيز برنامه تغيير معدن و مطالعه در مورد خشتهاي تاريخي درحال انجام است.
به گفته فرهادپور؛ در صورت صلاحديد کارشناسان، مواد و مصالح اين مجموعه با تغيير معدن تغيير مييابد از سويي ديگر خاک مورد نظر از طريق معدن براي توليد خشت با ابعاد مورد نظر تهيه ميشود.
وي به مطالعات مربوط به مستند سازي نوع آجر، کيفيت آجر و آجرهاي کتيبه دار چغازنبيل در محوطه هفت تپه و چغازنبيل اشاره کرد و افزود: هماکنون حفاظت و مرمت آثار کشف شده در اين دو محوطه در دستور کار قرار دارد.
وي ادامه داد: چندي پيش بخش زيادي از آجرهاي کتيبه دار درون محوطه دچار شوره زدگي شده بودند که به کوشش کارشناسان، روشي براي پاکسازي بدون استفاده از روش فيزيکي اجرا و شوره زدگي اين آجرها برطرف شد.
اين کارشناس پايگاه ميراث جهاني چغازنبيل بيان داشت: همچنين به دليل وجود مواد سلولزي، موريانه به ساختار اين دو محوطه آسيبهايي وارد کرده بود که اکنون روش دفع طعمه گذاري موريانه در حال انجام است.
فرهادپور با بيان اين که روند شکلگيري مسيلها در اين دو محوطه به شدت روبه گسترش است تصريح کرد: در سال جاري با تخصيص اعتبار بخشهايي از اين مسيلها کنترل خواهد شد.
طالبيان با اشاره به شناسايي ساختارهاي معماري محوطههاي هفت تپه اظهار داشت:درحال حاضر برنامه تعيين عرصه اضطراري محوطه هفت تپه انجام و تا حدودي شکلگيري شهرک صنعتي در اين محدوده متوقف شده است.
وي ادامه داد: در صورت محصور شدن محوطه چغازنبيل، نظام جادههاي دسترسي چغازنبيل از تعدادي از روستاهاي منطقه براي ايجاد تغييراتي از وروديهاي باستاني براي هدايت مسيرهاي گردشگري اجرا خواهد شد.
فرهادپور ادامه داد:هماکنون پروژه جي آي اس و نيز جي آي اس آجر به آجر در محوطه چغازنبيل اجرا شده و اکنون اطلاعات تازه تري در حال افزايش است.
مدير پايگاه ميراث جهاني تخت جمشيد و پاسارگاد به انجام عمليات مستند سازي، کارهاي علوم زمين شامل باستان شناسي، حفاظت و مرمت؛ عمران،معرفي و آموزش اشاره کرد و افزود: درکنار مباحث پژوهشي و اقدامات ساماندهي، برنامه نگارش حدود هشت کتاب در مورد اين پايگاه در حال انجام است.
محمد رضايي کارشناس اين پايگاه دراين نشست با اشاره به انجام حفاظت و مرمت مقبره ناتمام داريوش سوم به تهيه نقشه ها، ميله گذاري و مسدود کردن شکافهاي پشت قطعات سنگ در اين بنا افزود: در سال گذشته عمليات حفاظت و مرمت پلکان شمالي کاخ شورا شامل بلوک برداري، جاگذاري و مرمت اجرا شد.
وي با اشاره به آغاز عمليات مرمت اضطراري ازاره ضلع شمالي در کاخ صد ستون اظهار داشت: هماکنون عمليات لايروبي چاه سنگي تخت جمشيد و نيز نشانه گذاري عرصه و حريم حرايم تخت جمشيد نيز با رنگ زرد انجام شده است./118
انتهای پیام/