وي گفت: طرح جامع توسعه شهري در آستانه دو ساله شدن قرار دارد. واقعيت اين است آنچه که بايد در اين مدت عملياتي ميشده انجام نشده است .
وي افزود: اين گره کجاي کار است که موضوعي مانند طرح تفصيلي ميماند بنده فکر ميکنم تحقق اين امر نيازمند يک ارائه جدي است چرا که در غيراين صورت معضلات پيچيده تر ميشود، نبايد بگذاريم اين طرح روي ميز بماند.
عليرضا عندليب، رئيس نهاد مطالعات و تهيه طرحهاي توسعه شهري در ابتداي اظهارات خود مسائل گذشته تهران را مرور کرد و گفت: نگاه بنده نسبت به اين موضوع علمي و تحليلي است که در راستاي آن تهران محل گذر 7 دوره است.
وي با تشريح 6 دوره از اين 7 گذر، گفت: در حال حاضر ما در حال طي کردن دوره هفتم هستيم که در آن ترکيبي از مديريت شهري، به چشم ميخورد که از سال 87 به بعد که در دوره نهاد سازي شهري و حياتبخشي دولت محلي در آن مشخص است.
وي افزود: چند اقدام اساسي در اين دوره صورت گرفته که از جمله آنها عملکرد برنامه محور با شدت زياد است.
به گفته عندليب، مشکل اصلي که ما در تهران داشتيم مشکلي است که در ساير شهرهاي جهان وجود داشته و آن تبديل يک جريان است که نقشه را به برنامه تبديل کند.
وي درباره فرايند تحقق سند طرح جامع توسعه شهري گفت: يکي از مهمترين چالشهاي وضع موجود ناهمگرايي در جهت گيريها، سياست گذاريها، برنامهريزيها و اجرا توسط عوامل موثر است.
رئيس نهاد مطالعات و طرحهاي توسعه شهري به اقدامات پيادهسازي اين شهر اشاره کرد و اظهار داشت: اولويت بندي طرحها و پروژهها، تهيه شناسنامه و کليات طرح، خدمات طرحها و پروژهها، تعيين شيوه اجرايي به صورت متمرکز، نيمه متمرکز و غير متمرکز از جمله اقدامات پياده سازي اين طرح است.
وي درباره آخرين وضعيت اقدامات انجام شده و در دست انجام، گفت: از جمله اين اقدامات تهيه شناسنامه طرحها، تهيه برنامه جامع پيادهسازي طرحها و راهاندازي و تشکيل جلسات کارگروهي است.
مهدي چمران ،رئيس شوراي اسلامي شهر تهران نيز در ادامه گفت: در ضرورت وجود اين نهاد شکي نيست و همه شهرهاي ديگر کشور به جز تهران نيز به وجود چنين نهاد برنامهريزي نياز دارند.
عليرضا دبير، عضو هيئت رئيسه شوراي اسلامي شهر تهران هم با بيان اينکه نهاد مطالعات نور بالاي توسعه شهر است، اظهار داشت: متأسفانه اخباري به ما ميرسد که اخبار خوبي نيست، به عنوان مثال يک شخص از سوي يک شرکت نبايد جاي نهاد بنشيند و تصميمگيري کند چرا که مرجع تصميمگيريهاي مربوطه نهاد مطالعات است.
وي افزود: در حال حاضر طرح جامع حريم تهران در حال آماده شدن است اما باز هم همان شرکت ميخواهد کارهاي مربوط به آن را انجام دهد.
وي همچنين گفت: بنده 3 نکته در نظر دارم که ميخواهم به آنها پاسخ دهيد، نخست اينکه اسناد طرح جامع در اختيار شما وجود دارد يا خير، آيا نهاد نظارتي روي اهداف طرح جامع دارد و در آخر اينکه قوانين و مقرراتي در طرح جامع ديده شده است يا خير.
معصومه ابتکار، عضو کميسيون و عمران شوراي اسلامي شهر تهران نيز تصريح کرد: بنده فکر نميکنم بتوانيم مراحل نهاد سازي، پيادهسازي و نظارت را به صورت جداگانه آن هم در مراحل زماني مختلف انجام دهيم چرا که بايد شاخصهاي قابل اندازهگيري نسبت به پيشرفت و تحقق اهداف اعلام شود.
وي ادامه داد: در حال حاضر تعامل با شورا وجود دارد ولي اين تعامل کافي نيست و بايد تعامل نهاد با شورا افزايش پيدا کند تا ديدگاههاي اعضاي شورا نيز در آن دخيل شود.
خسرو دانشجو، سخنگوي شوراي اسلامي شهر تهران اظهار داشت: طرح جامع گذشته در عملياتي شدن مشکلاتي داشت ولي در بعد الزاماتي که براي عملياتي شدن ارائه شد مختصر بود.
وي افزود: به عقيده بنده اين الزامات، الزاماتي قانوني ميخواهد چرا که تکليف ما به صورت قانوني در بسياري از موارد روشن نيست. به عنوان مثال به لحاظ قانوني تکليف حريم شهر تهران را چه کسي بايد روشن کند، متولي آن کيست؟
دانشجو در ادامه گفت: شهرداري تهران با عقبه چندين و چند سالهاي که دارد يک نهاد جوان ميخواهد بيايد، هدايت، ديدهباني و نظارت را انجام دهد.
وي افزود: اين کار بسيار سخت است و نيازمند حمايت جدي سياسي و دولتي است تا شهرداري چندين و چند ساله بپذيرد که يک نهاد جوان آن را هدايت و راهبري کند.
سخنگوي شوراي شهر تهران اظهار داشت: لازم است مدير نهاد مطالعات به لحاظ ارتباطي با مديران کلان تاثيرگذار در اين حوزه براي خود الزامات کاري را ترسيم کند.
وي افزود: به بيان ديگر با طراحي يک سنگر هيچ اتفاقي نميافتد و بنده معتقدم مدير نهاد بايد از پشت سنگر خارج شود و با ديگر مسئولان ارتباط و تعامل مثبت برقرار کند.
به گفته دانشجو در حال حاضر اين انگيزه براي برقراري تعامل وجود ندارد و اين مهم عملياتي نميشود مگر اينکه با تعامل مثبت عجين شود.
حسن بيادي، نائب رئيس شوراي اسلامي شهر تهران نيز تصريح کرد: اين نهاد در هر صورت تصميمساز است نه تصميمگير و در جهت تحقق طرح جامع تهران، بايد تصميمهايي را بسازد که تصميمگيران بتوانند آن را اجرا کنند.
وي افزود: براي تصميمسازان بايد مقياسهايي که ارائه ميشود مورد بررسي قرار گيرد تا مشخص شود که قابل اجرا هستند يا خير؟
عندليب گفت: نميدانستم چگونه به شورا بگويم، ما هم هستيم.
رئيس نهاد مطالعات و تهيه طرحهاي توسعه شهري در ادامه اظهارات اعضاي شورا خطاب به اعضاي شورا تصريح کرد: نقشهايي که براي نهاد مطالعات متصوريم 5 بخش است، نخست هادي به عنوان هدايتکنندگي، ناظر، جايي که فرايندها را کنترل ميکند، پشتيباني، هماهنگکنندگي و مجري، براي طرحهاي آينده چرا که اين نهاد بايد نسبت به آن طرحها اقدامات لازم را انجام دهد.
وي ادامه داد: قصد بنده اين نيست که نقطه ضعف يا قوتي را بگويم بنده ميخواهم به اين نتيجه برسيم که اگر طرح داشته باشيم ولي سيستم مديريتي وجود نداشته باشد طرح زمين ميخورد.
وي خاطرنشان کرد: اسناد کامل طرح جامع را در اختيار ما قرار ندادهاند و آنچه که ميخواهم بگويم اين است که يک مرجع براي سند طرح جامع بايد وجود داشته باشد تا مديريت کند که آن نهادي است که شما آن را تشکيل دادهايد.
عندليب افزود: تقاضاي من از اعضاي شورا اين است که دستگاه مرجعيت کارشناسي درباره اين طرح که همان مرکز نهاد مطالعات است را تقويت کنيم.
وي خطاب به اظهارات ابتکار خاطرنشان کرد: اقداماتي که انجام شده تفکيک نشده است و در حال فرايند بازگشت است.
وي افزود: وقتي طرح جامع را بازنگري ميکنيم اشکالات را رفع ميکنيم و حتي ممکن است به ايدههاي جديدي نيز برسيم.
وي ادامه داد: درباره مديريت زمان نيز بايد بگويم به گفته ابتکار اين موضوع از اهميت بالايي برخوردار است و تذکر شما، تذکر بجايي است.
عندليب همچنين درباره تعامل با شورا تصريح کرد: بنده نميدانستم بايد چه کار کنيم که به اعضاي شورا بگوييم ما هم هستيم؟ و طي نامهاي به رئيس شورا آمادگي براي خدمتگزاري را اعلام کرديم.
به گفته عندليب، شورا نبايد هيچ محدوديتي براي اجراي کار خود به نهاد مطالعات داشته باشد.
حمزه شکيب، رئيس کميسيون توسعه و عمران شورا اظهار داشت: طرح جامع ابلاغ شده است و يکسال نيز از آن ميگذرد اما کاري انجام نشده است. سؤال بنده اين است که مسئوليت اين نهاد در اين جريان چيست.
عندليب خطاب به شکيب گفت: پيادهسازي سند يک مجموعه است و بسياري از اقدامات آن بايد قبل از خود طرح جامع انجام ميشده است.
وي ادامه داد: به دليل ناهماهنگيهايي که به وجود آمده شرايط کنوني ايدهال نيست و با احتياط و صادقانه ميگويم همه تلاشها 100درصد انجام نشده است.
وي درباره مسئوليت نهاد گفت: توليگري طرح جامع با نهاد است ولي اجراي آن به عهده نهاد مطالعات نيست و معطلي براي ايدههايي که مطرح ميشود زياد است بنابراين به لوازمي مانند شروط تحقق نياز دارد.
رئيس نهاد مطالعات و تهيه طرحهاي توسعه شهري گفت: در حال حاضر روند انجام کار در نهاد را به طور 100در صد مثبت نميدانم ولي اميدواريم تا پايان سالجاري با سرافرازي خدمت اعضاي شورا حاضر شويم.
مرتضي طلايي، رئيس کميسيون فرهنگي و اجتماعي شوراي اسلامي شهر تهران تصريح کرد: اگر خوشبينانه قضاوت کنيم 70 درصد تاثيرگذاري در اين طرح در اختيار ما نيست.
وي افزود: مسير حرکت آينده را بايد نگاه کلان در نظر گرفت و نهاد مطالعات نيز بايد گزارش ماهانهاي را براي خود لحاظ کنند تا اعضاي شورا نيز در جريان آن قرار گيرند چرا که در اين صورت اعضاي شورا ميتوانند نظرات و پيشنهادات خود را ارائه دهند.
به گفته طلايي تاکنون گزارشهاي چنداني از سوي نهاد به شوراي اسلامي شهر تهران ارائه نشده است.
100
انتهای پیام/