در اين کتاب جنبههاي سوقالجيشي، نظامي، دفاعي و امنيتي پايتختها و مرزهاي مناطق حکومتي سلسلههاي مختلف در طول تاريخ سرزمين ايران مورد توجه قرار گرفته است.
اين کتاب دربرگيرنده اطلاعاتي از دوره پارينه سنگي، جغرافياي تاريخي ايران در دوران پس از اسلام است.
يعقوب زلقي يکي از نويسندگان اين نوشتار با تأکيد بر اهميت جغرافياي تاريخي و مغفول ماندن آن در محافل نظام پژوهشي کشور اين کتاب را دوره کاملي از جغرافياي تاريخي فلات ايران دانست و گفت:اين کتاب در دو بخش و 13 فصل ، 55 پايتخت 22 حکومت را مورد بررسي قرار داده است.
اين باستان شناس در تشريح فصول اين اثر افزود: در بخش اول سابقه نخستين تمدن هاي بشري، به وجود آمدن دولت شهرها و پس از آن پيدايش حکومتهاي مختلف تا قبل از ورود اسلام به ايران مورد بررسي قرار گرفته است.
به گفته وي؛ بخش دوم به پايتختهاي ايران در دوران پس از اسلام تا آغاز عصر معاصر اختصاص يافته و جمعبندي نتايج حاصل از يافتهها در دو قسمت بررسي نتايج تغييرات مرزها و انبساط و انقباض آنها، تعيين حدود جغرافيايي و سرحدات سرزمين ايران در طول حکومتهاي مختلف و جمعبندي نتايج دلايل جغرافيايي و ژئوپوليتيکي انتخاب پايتختهاي ايران در طول تاريخ بخش پاياني اين کتاب است.
زلقي با تأکيد بر اينکه مرز سياسي ايران از دوران باستان تاکنون دستخوش تغييرات زيادي به لحاظ انبساط و انقباض شده و به وضعيت فعلي رسيده گفت:در پژوهش ارايه شده شهرهاي پايتختي به چشم ميخورد که هماکنون در بيرون از مرزهاي سياسي واقع شدهاند.
در اين اثر پژوهشي همچنين جايگاه و نقش تهران به عنوان پايتخت سياسي ايران در تعاملات بينالمللي در عصر مدرنيسم و پست مدرنيسم و نيز مشکلات شهر تهران به دليل پايتخت بودنش از ديدگاه جغرافيايي مورد توجه قرار گرفته است.
خاطرنشان ميشود؛ اين کتاب در شمارگان 3000 نسخه و 474 صفحه منتشر شده است./118
انتهای پیام/