ميراث آريا(chtn) – بنا بر اخبار منتشر شده پيش از اين سه کشور آمريکا،روسيه و فرانسه از پيش نويس قرارداد استقبال و اعلام کرده اند که آن را پذيرفته اند.
بر اساس پيش نويس قرارداد تهيه شده در وين، ايران مي بايد 75 درصد از اورانيوم غني شده خود را براي افزايش غناي آن به 20 درصد به روسيه منتقل کند.
روسيه نيز متعهد شده است تا اورانيوم غني شده را به صورت ميله هاي سوخت هسته اي به ايران تحويل دهد. در اين ميان، پاريس با امضاي قراردادجداگانه اي با مسکو، متعهد شده است تا با روسيه را در توليد ميله هاي سوخت هسته اي همکاري کند. با وجود اين، برخي خبرهاي غير رسمي از خواست مقام هاي ايراني براي خريد سوخت هسته اي باغناي 20 درصد از سايرکشورها بدون ارسال اورانيوم هاي خود به روسيه حکايت مي کنند.
در همين زمينه علي‌اصغر سلطانيه نماينده‌ ايران در آژانس بين‌المللي انرژي اتمي گفت:‌ ايران به پيش‌نويس توافق مربوط به اورانيوم که آژانس بين المللي انرژي اتمي ارائه کرده است در هفته‌ جاري پاسخ خواهد داد.
وي ادامه داد: ايران بر روي همه‌ جزييات پيشنهاد آژانس درباره‌ تامين موقت سوخت رآکتور تحقيقاتي تهران از جنبه‌هاي فني و تمامي ديگر ابعاد کار و آن را با دقت بررسي مي‌کند.
سلطانيه افزود: گفت‌وگوهاي سه روزه مثبت و سازنده با روح همکاري بود. ايران پيشنهاداتي سازنده در طول اين نشست داشت. ما همچنين در انتظار آن هستيم که ديگر طرف‌ها پيشنهاداتمان را بررسي کنند و نتايج ارزيابي‌هايشان را منعکس کنند.
نماينده ايران در آژانس که روز جمعه سخن مي گفت ،خاطرنشان کرد: پس از ارزيابي نهايي، من نتيجه را به البرادعي در زماني که هفته‌ آينده به وين باز مي‌گردم ارائه خواهم کرد.
در همين حال، آمريکا ابراز اميدواري کرده است که ايران تا هفته آينده پاسخ مثبت خود به ارسال اورانيوم به خارج از کشور ارائه دهد.
به گزارش خبرگزاري شينهوا، يان کلي سخنگوي وزارت خارجه آمريکا روز جمعه اعلام کرد که واشنگتن تا هفته آينده منتظر پاسخ ايران درباره ارسال اورانيوم به خارج از کشور خواهد بود.اميدوارم که ايران تا هفته آينده پاسخ مثبت خود به ارسال اورانيوم به خارج از کشور ارائه دهد. وي افزود: معتقدم که مي‌توانيم براي مدت کوتاهي صبر کنيم ولي اين چارچوب زماني نامحدود نخواهد بود.
کاخ سفيد آمريکا نيز روز جمعه اعلام کرد که باراک اوباما، رئيس‌جمهور اين کشور هنوز منتظر پاسخ ايران به پيشنهاد غني‌سازي اوارنيوم، از سوي آژانس بين‌المللي انرژي اتمي است.
بيل بورتون، معاون سخنگوي کاخ سفيد در اين‌باره گفت: رئيس‌جمهور همانند هر کس ديگري درانتظار شنيدن سخنان محمد البرادعي، مديرکل آژانس بين‌المللي انرژي اتمي در مورد کلام نهايي است. کلام نهايي اين است که البرادعي هنوز پاسخي رسمي دريافت نکرده است، بنابراين ما منتظريم تا اين امر صورت گيرد.
پيش از اين يک منبع آگاه اعلام کرده بود که در پيش‌نويس توافق‌نامه پيشنهاد شده است که ماده اوليه براي عرضه سوخت به ايران 1.2 تن اورانيوم با غناي پايين باشد که در مرکز غني‌سازي نطنز به‌دست آمده است، اين اورانيوم در روسيه به طور تکميلي غني شده و سپس در فرانسه کپسول‌هاي سوختي آماده مي‌شوند.
موضع تهران چيست؟
روزنامه کيهان نيز ديروز با انتشارگزارشي به طور تلويحي اخبار غير رسمي مربوط به عدم تمايل مقام هاي تهران به ارسال سه چهارم ازاورانيوم غني شده خود به روسيه را تاييد کرد. اين روزنامه به نقل از يک مقام آگاه نوشت: ايران ذخيره استراتژيک خود را از دست نخواهد داد. به نوشته روزنامه کيهان ، يکي از مقام هاي نزديک به تيم مذاکره کننده گفت: «اولين نکته درباره اين پيش نويس آن است که در آن هيچ ذکري از تعليق به ميان نيامده و دو موضوع غني سازي در ايران و دريافت سوخت براي راکتور تهران به طور کاملا مستقل در نظر گرفته شده است.» وي ادامه داد: «نکته دوم اين است که همانطور که ايران مي خواست و با وجود همه مقاومتي که غربي ها کردند ايران موفق شد فرانسه را از گفت وگوها خارج و جايگاه روسيه را به عنوان تنها طرف خود در معامله دريافت سوخت، تثبيت کند.» البته درباره اين موضوع که آيا مسئله انتقال اورانيوم کم غني شده ايران به خارج در پيش نويس سوم وجود دارد يا نه اطلاعات چنداني در دست نيست.
برخي روزنامه هاي غربي در اين باره با اشاره به اين نکته که در پيش نويس سوم از ايران خواسته شده تا پايان سال 57 درصد اورانيوم خود را به بيرون منتقل کند اکتفا کرده اند. مقام آگاه گفت وگو کننده با کيهان اما بدون ذکر جزئيات بيشتر به بيان اين موضوع بسنده کرد که: «يک چيز روشن است و آن هم اينکه ايران ذخيره استراتژيک خود را از دست نخواهد داد» .
100

انتهای پیام/

کد خبر 1388080333