ميراث آريا(chtn) - درخواست جديد انبوه‌سازان اگرچه هنوز اعلام رسمي نشده اما پيگيري دنياي اقتصاد از شوراي عالي مسکن نشان مي‌دهد اين دو پيشنهاد به احتمال خيلي زياد، طرفدار دولتي نخواهد داشت.

برنامه مد نظر دولت: کاهش زمان سپرده‌گذاري

يک عضو شوراي عالي مسکن گفت: وام خريد مسکن هرگز در دولت فعلي احيا نخواهد شد. همچنين سقف وام ساخت مسکن نيز به دو دليل نمي‌تواند بيش‌از رقم فعلي افزايش پيدا کند. اما در دولت برنامه‌اي براي ارتقاي اثرگذاري وام ساخت، در دست بررسي است.

مقداد همتي در توضيح بيشتر درباره برنامه مدنظر دولت براي تغيير در نحوه پرداخت تسهيلات ساخت مسکن گفت: در حال حاضر سازنده‌ها براي دريافت 30‌ميليون تومان وام ساخت بايد مبلغ 15‌ميليون تومان يکساله در بانک مسکن سپرده‌گذاري کنند. اما دولت قصد دارد در صورت امکان طول مدت سپرده‌گذاري را به 6 ماه کاهش دهد.

همتي تصريح کرد: 30‌ميليون تومان وام ساخت، با توجه به کاهش هزينه ساخت مسکن، رقم مناسبي است و سازنده‌ها مي‌توانند با آورده نقدي حداکثر معادل نصف اين رقم اقدام به ساخت‌وساز کنند.

عضو شوراي عالي مسکن در ادامه گفت‌وگو با دنياي‌اقتصاد افزود: افزايش سقف تسهيلات ساخت مسکن از يک سو باعث افزايش رقم سپرده‌گذاري مي‌شود که اين حبس سرمايه‌ سازنده‌ها را به دنبال دارد و از سوي ديگر بازپرداخت وام سنگين خواهد شد که اين نيز احتمال عدم پرداخت اقساط را در پي خواهد داشت.
مقداد همتي همچنين گفت: احياي وام خريد مسکن باعث افزايش نقدينگي در بازار و در نهايت تورم قيمت مسکن خواهد شد.

جزئيات بسته انبوه‌سازان

بنا بر اين گزارش انجمن انبوه‌سازان مسکن و ساختمان بسته‌اي براي تحويل به رييس جمهور آماده کرده است. مجتبي بيگدلي، رييس اين انجمن پيش‌بيني کرده است در صورت تصويب محتواي اين بسته، بازار مسکن رونق خواهد گرفت.

محور اصلي بسته جديد انبوه‌سازان، شامل ارائه راهکارهاي عملي براي افزايش توان مالي دهک‌هاي 5 و زير 5، پيشنهاد افزايش وام خريد و توليد مسکن به 50ميليون تومان و پيشنهادهايي براي ايجاد تحرک در بازار مسکن است.

انبوه‌سازان سال گذشته نيز بسته‌اي با هدف حل معضل مسکن تقديم دولت کردند که با واکنش سرد مواجه شد، اما اين‌بار مي‌گويند عزم وزير مسکن و شهرسازي براي حل بحران مسکن بايد تعامل رييس‌جمهور با بخش خصوصي براي کمک به مهندس نيکزاد را به دنبال داشته باشد از همين روي ممکن است امسال بر خلاف سال گذشته بسته آنان سربلند از مراجع دولت عبور کند.

انبوه‌سازان عقيده دارند در حال حاضر پروژه مسکن مهر به حالت نيمه تعطيل در آمده است و با توجه به عزم وزير مسکن و شهرسازي براي به حرکت در آوردن چرخ مسکن مهر قطعا بسته پيشنهادي آنان اين پتانسيل را دارد که به عنوان بازوي اجرايي قوي براي عملي کردن اراده وزير مسکن و شهرسازي در به سرانجام رساندن پروژه مسکن مهر باشد.

مجتبي بيگدلي، رييس انجمن انبوه‌سازان استان تهران در تشريح جزئيات دقيق اين بسته پيشنهادي گفت: با توجه به تصميم جدي مهندس علي نيکزاد براي ساماندهي پروژه ملي مسکن مهر که مصداق بارز آن سفرهاي استاني ايشان به سراسر کشور به صورت هفتگي براي بازديد از روند اجرايي مسکن مهر است انبوه‌سازان نيز در همين راستا تصميم گرفته‌اند همسو با اقدامات وزير مسکن براي رونق بازار مسکن بسته‌اي را تقديم رييس‌جمهور کنند.

بيگدلي، محورهاي کلي اين بسته را شامل افزايش وام خريد و توليد مسکن، افزايش توان مالي دهک‌هاي 5 و زير 5 به منظور خريد مسکن و همچنين پيشنهادهايي براي ايجاد تحرک در مسکن مهر عنوان کرد.
سازنده‌هاي عضو انجمن انبوه‌سازان معتقدند با توجه به اينکه صنف متبوع آنان گلوگاه‌هاي مسکن را کاملا مي‌شناسد در نتيجه بسته پيشنهادي آنان در صورتي که مورد توجه قرار گيرد قادر خواهد بود در حدود 20 الي 30درصد قيمت مسکن را کاهش دهد.

جو بازار در پارسال منفي بود

رييس انجمن انبوه‌سازان مسکن و ساختمان استقبال سرد رييس‌جمهوري از بسته پيشنهادي انبوه‌سازان در سال گذشته را ناشي از سياست‌هاي نادرست وزير سابق مسکن و شهرسازي قلمداد کرد و به دنياي اقتصاد گفت: جو رواني منفي که وزير سابق در بازار مسکن ايجاد کرده بود باعث شد تا به دنبال آن پيشنهاد‌هاي انبوه‌سازان نيز با آن فضا تلاقي کند و متعاقب آن بسته آنان با اقبال مواجه نشود.

بيگدلي خاطرنشان کرد: اما در حال حاضر با توجه به اينکه مهندس نيکزاد براي ساماندهي معضل مسکن و به خصوص پروژه مسکن مهر مصر است در نتيجه قطعا رييس‌جمهوري از بسته جديد بخش خصوصي استقبال خواهد کرد.

افزايش وام ساخت ضد رکود است

در همين راستا ايرج رهبر، رييس انجمن انبوه‌سازان استان تهران گفت: قطعا اگر دولت وام خريد و ساخت مسکن را افزايش دهد به نفع بازار مسکن است. چرا که سازندگان مسکن با دريافت وام مي‌توانند اقدام به توليد بيشتر مسکن کنند و توليد مسکن رونق و کاهش قيمت مسکن را به دنبال خواهد داشت.
وي گفت: اما با توجه به اينکه بانک‌ها از منابع لازم برخوردار نيستند بعيد به نظر مي‌رسد که افزايش وام عملي شود.

رهبر تاکيد کرد: در حال حاضر حتي وام مسکن مهر با همه فوريتي که براي افزايش آن وجود دارد افزايش پيدا نکرده است، از اين رو بعيد به نظر مي‌رسد که اين مهم محقق شود.

آثار تورمي به دنبال دارد؟
در حالي که بسياري از انبوه‌سازان موافق افزايش وام ساخت هستند، رييس يک تشکل ساختماني معتقد است افزايش وام آثار تورمي به دنبال خواهد داشت.

غلام‌عباس جمشيدي، رييس هيات‌مديره انجمن انبوه‌سازان استان چهار محال بختياري اعتقاد دارد در صورتي که وام خريد و توليد مسکن افزايش پيدا کند نقدينگي زيادي به بازار مسکن وارد خواهد شد که همين امر آثار تورمي در بازار مسکن به دنبال خواهد داشت.

وي گفت: در حال حاضر علت کاهش سرمايه‌گذاري انبوه‌سازان در بازار مسکن فقدان اطمينان اين صنف به بازار است و باور آنان بر اين است که توليدات آنان با اقبال مواجه نخواهد شد و اين مساله محبوس شدن سرمايه آنان را به دنبال خواهد داشت.

جمشيدي اظهار داشت: در گذشته نيز دولت فقط مبلغي در حدود 14 الي 20ميليون تومان به انبوه‌سازان وام مي‌داد و از اين رو تامين سرمايه آنان از مسير بانک‌ها بسيار محدود و بخش اعظم سرمايه‌هاي آنان شخصي بود.

وي گفت: در حال حاضر اگر هزينه ساخت واحد مسکوني را مترمربعي 450هزار تومان در نظر بگيريم، قيمت تمام شده ساخت يک واحد مسکوني 80متري حدود 40ميليون تومان مي‌شود که بر اين اساس 25ميليون تومان تسهيلات بانکي براي ساخت مسکن کفايت مي‌کند؛ بنابراين افزايش آن به 50ميليون تومان تورم‌زا است.

وي خاطرنشان ساخت: دولت به جاي افزايش وام مسکن بهتر است به فکر ايجاد بسترهاي لازم براي خروج بازار مسکن از رکود باشد.
100

انتهای پیام/

کد خبر 1388081028