بنا بر اين گزارش،روزنامه انگليسي تايمز در تحليلي درباره برنامه هستهيي ايران نوشت: اگر دولت اوباما اميدهايي مبني بر امضاي توافقنامه هستهيي با ايران و حل مساله هستهيي اين کشور در سر ميپروراند، اکنون به تدريج اين اميدها کم رنگتر شدهاند. پيشنهاد ايران درباره توافقنامه هستهيي را ميتوان در روز سهشنبه به عنوان پاسخ ردي تلقي کرد. اين در حالي است که بسياري از مقامات غربي اميد زيادي نسبت به انعقاد اين توافقنامه داشتند؛ اگرچه اين توافقنامه نتايج مثبتي براي تهران داشته است اما در واقع انعقاد آن ميتواند در جهت تعهدات اوباما براي آينده سودمند باشد.
اين روزنامه انگليسي افزوده است: براساس طرح پيشنهادي آژانس بين المللي انرژي اتمي انبار هستهيي ايران ميتواند با مواد هستهيي کشور غربي پر شده و سوخت هستهيي لازم براي راکتور تحقيقاتي تهران فراهم شود. در کل مقامات غربي بر اين باورند که از يک سو با انعقاد اين توافقنامه هستهيي سوخت لازم را به ايران داده و از سوي ديگر مذاکرات هستهيي را براي تعليق فعاليتهاي غني سازي اورانيوم ادامه دهند.
به نوشته تايمز، ايران توانسته نوع مذاکرات هستهيي را با کشورهاي غربي تغيير دهد؛ زيرا که در دوران دولت بوش آمريکا هر گونه مذاکره مستقيم با ايران را منوط به تعليق غني سازي اورانيوم اعلام کرده بود؛ اين در حالي است که اکنون در دوران اوباما مقامات آمريکايي بدون هيچ پيش شرطي حاضر به مذاکره هستهيي با ايران و انعقاد توافقنامه هستهيي با مقامات ايراني هستند.
اين روزنامه با اشاره به اين که طرح پيشنهادي آژانس در ايران بحث برانگيز بوده ،نوشته است: نه تنها محافظه کاران و بلکه مخالفان دولت نيز اين طرح را تلاشي در جهت اقدامات کشورهاي غربي براي به سلطه در آوردن برنامه هستهيي ايران ميدانند و در همين راستا انتقادات بسياري درباره اين طرح پيشنهادي از سوي هر دو جناح در ايران نوشته شده است.
به نوشته تايمز دولت اوباما اميدوار است که با انعقاد اين توافقنامه هستهيي، زمان بيشتري براي اجراي استراتژي مورد نظر به دست آورد، به خصوص درباره اسرائيل که همواره به عنوان تهديدي براي برپايي جنگ به هنگام نتيجه ندادن راه هاي ديپلماتيک براي متوقف کردن برنامه هستهيي به شمار مي آيد، از سوي ديگر پاسخ ايران مي تواند به عنوان مانعي در برابر توافق هستهيي محسوب شود که در اين صورت يا کشورهاي غربي براي اعمال تحريم هاي بيشتر عليه ايران ترغيب مي شوند يا اين کشورها در جهت همکاري هاي ديپلماتيک براي مذاکرات هستهيي ايران تلاش مضاعف مي کنند.
يک شروع خوب
در اين ميان ،هيلاري کلينتون وزير خارجه آمريکا ضمن درخواست براي پايبندي ايران به تعهدات هسته اي خود گفته است که پذيرش پيشنهاد جديد آژانس بين المللي انرژي اتمي به معناي يک شروع خوب در روابط تهران و آژانس است.
به گزارش خبرگزاري مهر به نقل از خبرگزاري فرانسه، کلينتون روز شنبه در ديدار با مقامات رژيم صهيونيستي در بيت المقدس گفت که آمريکا ديگر بيش از اين نمي تواند در قبال برنامه هسته اي ايران صبور باشد و تهران زمان محدودي را براي پاسخگويي به پيش نويس توافقنامه آژانس درباره غني سازي اورانيوم دارد.
وي افزود : دولت آمريکا خواهان ارسال اورانيوم ايران به روسيه و سپس به فرانسه است و تمايل زيادي را براي همکاري با تهران دارد اما واشنگتن براي هميشه نمي تواند منتظر پاسخ اين کشور بماند.
کلينتون گفت که هم اکنون زمان آن فرا رسيده تا دولت ايران پايبندي به تعهدات و مسئوليت هاي خود را در قبال جامعه بين الملل اثبات کند و پذيرش پيشنهاد جديد آژانس بين المللي انرژي اتمي به معناي يک شروع خوب در روابط تهران و آژانس است.
خبرگزاري فرانسه مي افزايد: قدرتهاي غربي در انتظار پاسخ شفاف ايران به پيش نويس قرارداد سوخت هسته اي هستند.
بر اساس اين گزارش آژانس بين المللي انرژي اتمي تائيد کرده که تهران پاسخ ابتدايي خود را با قرارداد سوخت هسته اي ارئه داده است.
به نوشته خبرگزاري فرانسه، بسياري از قانونگذاران ايراني مخالفت خود را با قرارداد سوخت هسته اي اعلام کرده اند.
بر اساس اين پيشنهاد، ايران 70 درصد از اورانيوم غني شده خود را به روسيه مي فرستد تا پس از غني سازي بيشتر، براي تبديل به سوخت اتمي مورد نياز راکتور تحقيقاتي تهران به فرانسه فرستاده شود.
محمد البرادعي، مدير کل آژانس بين المللي انرژي اتمي پيشتر تاکيد کرد که به رايزني ها با ايران و طرفهاي ذيربط درباره موضوع هسته اي تهران ادامه خواهد داد.
در همين حال،مقامات آمريکايي که همراه کلينتون به فلسطين اشغالي سفر کرده بودند به روزنامه \"هاآرتص \" گفتند که آمريکا قصد دارد به تعامل خود با تهران درباره برنامه هستهاي اين کشور ادامه دهد.
به گزارش خبرگزاري فارس،اين مقامات آمريکايي براي اثبات گفته خود به سکوت دولتمردان آمريکا به پاسخ ايران به پيشنويس قرارداد فروش سوخت هستهاي به تهران استناد کردند.
طبق نوشته روزنامه هاآرتص پاسخ ايران هنوز به طور عمومي بيان نشده است و گزارشهاي متناقضي از ايران درباره اين پيشنويس منتشر ميشود.
پنجشنبه گذشته محمد البرادعي مدير کل آژانس بينالمللي انرژي اتمي گفت که پاسخ اوليه به پيشنهاد سوخت هستهاي را از ايران دريافت کرده اما روز جمعه تهران اعلام کرد که هنوز پاسخ خود به پيشنويس قرارداد سوخت هستهاي را اعلام نکرده است. در عين حال، برخي گمانه زني هاي رسانه اي حاکي است که ايران خواهان خريد سوخت هسته اي و در مرحله بعدي ، ارسال گام به گام اورانيوم با غناي کم به روسيه به منظور تبديل به سوخت هسته اي در آن کشور و فرانسه است.بر اساس پيشنويس قرارداد فروش سوخت هستهاي که آژانس آن را پيشنهاد داده ايران بايد هزار و 200 کيلوگرم از اوانيوم با درصد پايين غني شده خود را به روسيه منتقل کند تا در اين کشور بعد از بازفرآوري بيشتر به فرانسه منتقل شده و پس از تبديل به ميلههاي سوختي به ايران بازگردانده شود،اما به نظر مي رسد که مقام هاي تهران تغييرات مهمي را در اين پيش نويس اعمال کرده اند.
علي لاريجاني رئيس مجلس شوراي اسلامي چندي پيش اعلام کرد که در پيشنويس قرارداد سوخت هستهاي غربيها اصرار دارند به سمتي نوعي فريبکاري بروند و يا به نوعي مواردي را به ما تحميل کنند. آنها مطرح کردهاند ما زماني سوخت 20 درصد را به ايران ميدهيم که شما مواد غنيشده خود را به ما بدهيد، که ما هيچ ارتباطي بين اين دو مساله نميبينيم.
وي افزود: به نظر ميرسد که اينان ميخواهند يک فکر جديدي را القا کنند و يک شيطنتي در اين موضوع داشته باشند و به جاي آنکه سوخت را به ما تحويل دهند ميخواهند سوخت بگيرند که اين تلقي اشتباهي است.
100
انتهای پیام/