کاروانسراي پيام يکي از کاروانسراهاي معروف آذربايجان و از بناهاي طرح پرديس است که در دورههاي صفويه و مغول رونق بسيار داشته و از موقعيت مکاني سوق الجيشي بسيار مهمي برخوردار است به طوريکه اکنون نيز مسافران ايراني و گردشگران خارجي که از مرز بازرگان به اروپا يا بر عکس سفر ميکنند مي توانند از آن استفاده کنند.
اين کاروانسرا که در فاصله 54 کيلومتري تبريز به مرند قرار دارد به علت اهميت مکاني و مبادلات وسيع کالا در قرون گذشته بر خلاف کاروانسراهاي کوهستاني داراي حياط مرکزي وسيع و از نوع کاروانسراهاي چهار ايواني است.
اين کاروانسرا داراي سر در بزرگ، گنبد خانه – حياط مرکزي به شکل هشتي است که وروديهاي اصلي به سالنهاي عقبي (شترخان – اصطبل) از پخ هشتها است.
ساختمان کاروانسرا به شکل مستطيلي به طول 62 و عرض 48 متر است که براي طول آن شرقي به غربي و در چهار گوشه آن با چهار برج گرد به قطر 7 متر تقويت شده است.
با توجه به اهميت محور شمال به جنوب کشور و آماده سازي ايستگاههايي براي اقامت و استراحت گردشگران داخلي و خارجي، کاروانسراي پيام در سال 1378 در قالب طرح پرديس ، بازسازي بناي کاروانسراي پيام مرند با استفاده از اعتبارات تبصره 36 قانون بودجه با پوسته و کالبد قديم و نيز پيشبيني تمامي امکانات رفاهي پيشرفته در اولويت قرار گرفت.
نقشه و طرح قديم کاروانسرا بر اساس پيهاي قديمي و با آئيننامهها و استانداردهاي امروزي طراحي و ساخته شده است.
کوه کيامکي داغ، رودخانه ارس به همراه چشمههاي آب معدني، مسجد جامع مرند، کاروانسراي هلاکو و تپههاي باستاني، قلعهها، پلها، حمامهاي قديمي و آرامگاههاي مشاهير از مهمترين جاذبههاي طبيعي و تاريخي پيراموني کاروانسراي پيام به شمار ميرود./118
انتهای پیام/