داريوش اکبرزاده درادامه خاطرنشان کرد:درسال 2005 به همراه پروفسور کارلو چرتي در سفري به منظور مطالعه گل مهرههاي ساساني تخت سليمان به آذربايجان رفتيم.
وي با اشاره به بازديد خود از موزه خوي اظهار داشت:در اين موزه به طور تصادفي به مجموعه ارزشمند گل مهرهاي ساساني برخورد کرديم که احتمالاً در سالهاي پيش از انقلاب قاچاقچيان در مرز ترکيه قصد خروج اين مجموعه بسيار ارزشمند از کشور را داشتند که پس از تحويل، اين اشياء نزديک به40 سال در موزه خوي نگهداري شدند.
وي به مهمترين و برجستهترين شيء در ميان اين مجموعه يعني گل مهر ارتشبد ساساني اشاره کرد و بيان داشت: در روزگار ساساني ايران به چهار منطقه شمالي جنوبي شرقي و غربي تقسيم شده بود که فرماندهي هر يک از اين مناطق زير نظر ارتشبدان ساساني قرار داشت.
به گفته اين دکتراي زبان هاي باستاني؛ تاکنون 13 گل مهر چاپ شده از ارتشبدان ساساني توسط پرفسور ريکا گيزلن استاد سرشناس مهر و سکه ساساني فرانسوي مورد مطالعه قرار گرفته است.
اکبرزاده به تنها گل مهر ارتشبد ساساني اين مجموعه شناخته شده موزه خوي اشاره کرد و گفت:در اکتبر 2005 بار ديگر از اين مجموعه تصوير برداري کرديم و سرانجام نخسيتن پژوهش حوزه دوره ساساني مربوط به گل مهر و خط و کتابت را با همکاري ايسيائو ، دانشگاه رم و پژوهشگاه ميراث فرهنگي را منتشر کرديم.
عضو هيأت علمي پژوهشگاه ميراث فرهنگي اضافه کرد:در اين مجموعه چاپ شده تعداد 164 قلم شيء وجود دارد که از اين تعداد 154 شيء مربوط به دوره ساساني هستند.
وي با اشاره به اينکه همچنين از اين تعداد 399 مورد مننقوش به نقوش گل مهر روزگار ساساني هستند اظهار داشت:همچنين در اين مجموعه گلمهرهايي اداري شامل مربوط به مغان، سپاه بدان، ديواني،وجود دارد.
اين پژوهشگر در پايان تأکيد کرد:همچنين از نظر استاني نيز گل مهرهايي نيز مربوط به قومش، گرگان، ماد، فارس- و غيره ديده ميشود./118
به گفته وي؛ اين مجموعه از نظر اداري و استاني براي شناخت روزگار ساساني يکي از کم نظيرترين مجموعههايي است که تاکنون چاپ شده است.
اکبرزاده با بيان اينکه در چاپ اين کتاب تمامي حقوق معنوي پژوهشگاه ميراث فرهنگي بر روي جلد محفوظ مانده تصريح کرد: تمامي هزينه هاي انتشار اين کتاب هم چون؛چاپ تصوير برداري از اشياء،هزينههاي چاپ و پخش بر عهده طرف خارجي بوده است.
وي به نويسنده ديگر اين کتاب يعني پروفسور کارلو چرتي رئيس شوراي ايران شناسان قاره اروپا، عضو ايسيائو، استاد دانشگاه رم و رايزن فرهنگي سفارت ايتاليا در ايران اشاره کرد./118
انتهای پیام/