محمدرضا بذرگر با بيان اينکه اين اثر تاريخي که مربوط به دوران قاجار است ، افزود: در ميان منازل مسکوني روستاي کوشک قاضي قرار گرفته است . ورودي حمام در ضلع شرقي واقع شده و پس از پايين آمدن از 9 پله وارد فضاي سربينه (رختکن) حمام مي شويم . فضاي داخلي سربينه(رختکن) شامل چهار بينه با سکوهاي نشيمن است .
وي تصريح کرد: در بين بينهها يک طاقنماي کوچک با عمق حدود 85 سانتي متر قرار دارد . در وسط فضاي رختکن حوض کم عمق هشت ضلعي ديده مي شود. کف سربينه سيمان شده و بدنه تا ارتفاع 5/1 متري کاشيکاري و روي سکوهاي سربينه نيز موزائيک کاري شده است.
بذرگر اضافه کرد: پس از عبور از سربينه از طريق دالان وارد فضاي گرمخانه ميشويم . در داخل اين دالان فضاي کوچکي تعبيه شده که سه دوش در اين فضا ديده مي شود. فضاي گرمخانه نيز شامل يک فضاي بزرگ گنبد دار در وسط و سه فضا با گنبد کوچکتر در طرفين است که داراي نورگير است .
فضاي گرمخانه داراي کف موزائيک ، ازاره کاشيکاري و سقف گرمخانه با استفاده از سيمان سفيد به صورت تگري پوشش و پشت بام حمام نيز اندود کاهگل است .
وي ادامه داد: اين حمام همچون اغلب حمامهاي قديمي شامل ورودي ، دالان سربينه ( فضاي رختکن ، کفش کن ، حوض وسط دالان مرتبط با گرمخانه ، گرمخانه و ديگر فضاي معماري است . استفاده از طاقهاي جناغي و طاقنماهاي مضاعف که بر بالاي ورودي ها بر ديوار گرمخانه و سربينه اجرا شده از مهمترين تزئينات به کار رفته در اين حمام است .
بذرگر خاطرنشان کرد: برچيدن خزينه هاي حمام و احداث دوش آب در داخل فضاي گرمخانه ، اجراي سيمان و موزائيک کف حمام بر روي کف فرش سنگي اصلي ، کاشيکاري ازاره سربينه و گرمخانه و اندود سيمان سفيد طاقهاي حمام به طور تگري از جمله الحاقاتي است که در دوره هاي مختلف تاريخي در بنا شکل گرفته است .
وي ادامه داد: يکي از دلايلي که باعث شده اين حمام همچنان سالم و پا برجا بماند اين است که اين حمام با گذشت يک قرن همچنان فعال بوده است و تعميرات صورت گرفته در اثر هر چند خارج از ضوابط مرمتي انجام شده اما موجب استحکام و بقاي اين اثر شده است .
/104
انتهای پیام/