وي خاطرنشان کرد: کارهاي ملي و فراملي، تعداد اختراعات، مقالات و پژوهشها در عرصههاي صنعتي، پزشکي، هوافضا، نانو و هستهيي را ببينيد، اتفاقاتي عظيم و آيندهساز است.
وي با بيان اينکه \" دست کساني که براي اعتلاي اين سرزمين تلاش ميکنند را ميبوسم\" اظهار کرد: اما آيا کارهايي که انجام ميشود درخور ظرفيت علمي و پژوهشي و توانمنديهاي ملت ماست؟ به نظر من پاسخ اين سوال منفي است. کارهاي انجام شده نسبت به گذشته بينظير است اما در طراز ظرفيت علمي و پژوهشي کشور نيست. ملتي که در طول صدها سال و در سختترين شرايط سياسي و اقتصادي دانشمندان بزرگي را به جهان هديه کرده و قلههاي علم و فناوري را در اختيار داشته و توانسته است هم در نظر و هم در عمل در توليدات ملي پيشتاز ملتهاي عالم باشد، ظرفيتهايش بيش از آن است که امروز به فعليت رسيده باشد.
رييسجمهور با طرح اين سوال که \"مشکل در کجاست؟\" خاطرنشان کرد: همه کساني که براي اعتلاي اين سرزمين کار ميکنيم، باورمان اين است که ميتوانيم با سرعت چند برابر حرکت کنيم، اما عليرغم همه تصميمگيريها، آنچه دلمان ميخواهد، اتفاق نميافتد. عليرغم برنامهريزيهاي گسترده و تغيير ساختارها و ايدههاي جديد هم آن طور نشد. بودجه بخش پژوهشي سه هزار ميليارد تومان است، اين در مقايسه با ايران زياد نيست و بايد به هشت تا ده هزار ميليارد تومان برسد، اما اين رقم در مقايسه با بودجه دولت زياد است و بودجه بيشتر از اين جا ندارد. دولت محدوديت دارد ضمن اين که بر اين باوريم که در حد همين سه هزار ميليارد تومان هم تحقيقات واقعي انجام نميشود و ما با موانعي مواجه هستيم.
وي درباره موانع تحقيق گفت: ما يک سري موانع داخلي و يک سري موانع بيروني داريم؛ موانع داخلي به اصل مديريت علمي و اقتصادي کشور برميگردد. اقتصاد ما طي دهههاي طولاني دولتي اداره ميشد. يعني همان مدلي که امروز ميگويند، شکست خورده است، به اين مفهوم که هزينههاي آن با بهرهوري پايين همراه بوده است. سرمايهگذاري در بخش تحقيقات هم همچون توزيع يارانههاست. يارانهها بايد به تقويت برخي بخشها و پرکردن خلاءها منجر شود اما شيوه توزيع به گونهاي است که کمترين بهره را ميدهد.
وي بخش انرژي را مثال زد و گفت: در بخش انرژي نسبت به هم ردههاي خود انرژي زيادي مصرف ميکنيم، اين در حالي است که دولت در اين بخش بيشترين يارانه را پرداخت ميکند. از سوي ديگر دعوت به صر فهجوييها هم نتيجه آنچناني نداشته است. به نظر من علت به شيوه کار برميگردد. اين شيوه انگيزه صرفهجويي ايجاد نميکند. دولت با قيمتهاي امروز بيش از صد هزار ميليارد تومان يارانه انرژي ميدهد، در بخش پژوهش با اينکه سه هزار ميليارد تومان بودجه پژوهش ميدهيم و در عين حال فرياد ميزنيم که دستگاههاي اجرايي با دانشگاهها قراردادهاي پژوهشي ببندند، اما باز هم استقبال از اين مساله درخور نميشود.
احمدينژاد در ادامه به صنعت فولاد اشاره و اظهار کرد: ظرفيت توليد فولاد ما هماکنون 15 ميليون تن است، ما به کارخانههاي فولاد، سنگ معدن و سوخت را تقريبا مجاني ميدهيم، اما يک کشور در چهارهزار کيلومتري ما با سنگ معدن و انرژي با قيمت روز به علاوه هزينههاي حمل و نقل و عوارض گمرکي فولاد به کشور ميآورد و صنايع داخلي توان رقابت با آن را ندارند. يکي از دلايل اين وضعيت اين است که صنايع ما در اين سالها به دليل دولتي بودن نياز به رقابت احساس نميکنند. وقتي هم واردات ميشود صداي صنايع بالا ميرود و فشار ميآورند که عوارض گمرکي بالا برود چون نميخواهند در فضاي رقابتي قرار بگيرند.
وي به بخش برنج نيز اشاره کرد و گفت: ما بايد به کشاورزي يارانه بدهيم، اما کسي در شعاع سه هزار کيلومتري با همه قيمتهاي آزاد جهاني و با 30 درصد عوارض داخلي برنج خود را ارزانتر ميفروشد پس ما کي ميخواهيم وارد بازارهاي جهاني شويم
وي به هدفمند کردن يارانهها اشاره و اظهار کرد: يارانهها هدفمند نيست، اين در حالي است که بخش عمدهاي از اقتصاد ما در چرخه يارانه است، طرح هدفمند کردن يارانهها تنها ارائه مستقيم يارانهها نيست، بلکه باطني دارد و آن اصلاح مناسبات غلط اقتصادي به شکل بنيادي است. به عنوان مثال ما هماکنون 1000 ميليارد تومان به بخش شير يارانه ميدهيم، اين يارانه را به کارخانه ميدهيم و بعد به مردم ميگوييم بروند در صف شير بايستد و سهميه بگيرند. بعد هزاران نفر را ميفرستيم که بر توزيع شير نظارت کنند.
رييسجمهور با تاکيد بر اينکه \" نمي خواهم زحمات کشيده شده در کشور را ناديده بگيرم\" خاطرنشان کرد: ما به سرعت در حال تبديل شدن به يک کشور صنعتي هستيم، اما بايد در بخش پژوهش هم اشکالات را برطرف کنيم. توزيع اعتبارات بايد متحول شود. ارزش پژوهش بايد در جايگاه خود قرار گيرد، در اين صورت مدير صنعتي چارهاي جز بهبود روشها نخواهد داشت.
وي با تاکيد بر ضرورت اجراي طرح هدفمند کردن يارانهها گفت: اگر کسي طرح بهتري دارد بياورد و بدهد، اگر در يارانهها تنها 20 درصد صرفهجويي شود، بيست هزار ميليارد تومان بودجه به دست ميآيد که هفت برابر بودجه پژوهشي است.
وي درباره موانع بيروني هم گفت: امروز علم و فناوري به طور انحصاري مورد سوءاستفاده قرار ميگيرد و ابزار تسلط بر ملتها شده است، به همين دليل معدود کشورهايي هستند که مانع پيشرفت سريع ساير ملتها ميشوند و ميخواهند از همه ظرفيتهاي علم و فناوري به نفع خود بهرهبرداري کنند، در حالي که ما بر اساس آموزههاي ديني خود، نشر علم را وظيفه خود ميدانيم و اينکه علم بايد در خدمت کل جامعه بشري قرار گيرد، نه اينکه به ابزاري براي سلطه تبديل شود. دشمنان ميخواهند با درست کردن مسايل سياسي حواس مردم را از اين مسايل دور کنند، ميخواهد توان دانشمندان ما را از پيشرفتهاي علمي به مسايل ديگر معطوف کنند.
احمدينژاد افزود: در بحث هستهيي که يکي از نمونههاست، نميخواهند ما پيشرفت کنيم، اما ملت ما راه را ـ که ايستادگي است ـ آموخته و بر سر حقوق خود ايستاده است، تيغ دشمنان هم کند است و کندتر خواهد شد.
وي از مسوولان خواست که با تعامل با اساتيد و پژوهشگران به اصلاح ساختارها بپردازند و ابراز اميدواري کرد که روزي بتوانيم از حداکثر توان خود استفاده کنيم.
در اين مراسم با حضور رييسجمهور به تعدادي از پژوهشگران برتر جوايز و تقديرنامههايي اهدا شد. /100
انتهای پیام/