تشکيل کميته‌هاي مديريت راهبردي در موضوع آثار صخره‌اي

به گزارش ميراث آرياchtn))مليحه مهدي آبادي در اين مراسم گفت: آثار صخره‌اي به آثاري گفته مي‌شود که وابستگي غير قابل گسستي با کوهها داشته و تأثير شرايط اقليمي نيز در تخريب يا حفاظت آنها غير قابل انکار است.

مدير پيشين پايگاه بيستون در ادامه خاطرنشان کرد: بر اساس گزارش‌هاي موجود، بيشترين حجم آثار صخره‌اي جهان در ايران وجود دارد که فرهنگ 10 هزار سال پيش ايران را به طور پيوسته نمايش مي‌دهند.

وي با اشاره به اين‌که آثار صخره‌اي نقش اساسي در فرهنگ کشور ما ايفا مي‌کنند اظهار داشت: آثاري از نقوش معروف به چوپاني تا نقش برجسته کوه ها بيشتر برسر راه‌هاي ارتباطي يا کوه‌هاي مقدس حجاري شده‌اند.

وي به پراکندگي جغرافيايي فراوان و متفاوت اين آثار اشاره کرد و گفت: بيشتر اين آثار در استان‌هاي فارس، کرمانشاه و اصفهان وجود دارند که 38 درصد اين آثار مربوط به نقوش چوپاني هستند.

به گفته اين کارشناس آثار صخره‌اي؛ اين بسترهاي سنگي از جنس گرانيت و انواع سطوح آهکي هستند که مطالعات فني و بررسي فرايندهاي فرسايشي اين آثار در دستور کار قرار گرفته است.

وي با اشاره به بررسي وضعيت موجود کتيبه‌ها و نگارکندهاي صخره‌اي و اولويت‌هاي حفاظتي آنها بيان داشت: هم‌اکنون اقداماتي چون؛ مستندنگاري دقيق از نقش برجسته‌هاي ايران، بررسي وضعيت، چگونگي کاهش فرايند فرسايش و روش‌هاي حفاظت و مستندنگاري اين آثار در حال انجام است.

مليحه مهدي آبادي به وجود يک سري درزها و ترک‌هاي ناشي از فعاليت‌هاي کوه‌زايي در برخي از آثار صخره‌اي ايران اشاره کرد و افزود: اقليم در تخريب اين آثار نيز بسيار مؤثر است البته تخريب‌هاي انساني، به دليل دورافتادگي آثار به شکل‌هاي مختلف، مرمت‌هاي نابجا و غير اصولي نيز از ديگر عواملي است که به اين آثار آسيب مي‌رساند.همچنين عواملي مانند ريزش آب‌ها به ويژه از نوع اسديي مي تواند تأثير بدي بر روي آثار صخرهاي داشته باشد .

کارشناس پژوهشکده حفاظت و مرمت بر انجام مطالعات اوليه به صورت جامع و کامل تأکيد و در پايان تشکيل کميته‌هاي مديريت راهبردي با حضور رؤساي بخشهاي مختلف مراکز علمي و پژوهشي و نيز فراهم کردن امکان ارتباطات بين‌المللي را پيشنهاد کرد. /118

انتهای پیام/

کد خبر 1388092937