اين باستان شناس با اشاره به گستردگي و وسعت1900 متر مربعي اين سايت نوسنگي اظهار داشت:محوطه سنگ چخماق از دو تپه شرقي مربوط به هزاره ششم پيش از ميلاد و غربي مربوط به هزاره هفتم تشکيل شده است.
وي با اشاره به شباهت ويژگيهاي معماري بين محوطه سنگ چخماق و فرهنگ جيتون در محوطه هاي تاريخي ترکمنستان بيان داشت: احتمال مي رود ژاپنيها ظروف چخماق شرقي را به صورت تکه تکه با خود برده و پس از اتصال آنها به موزههاي ژاپن انتقال دادند البته ماکت بي نظيري موسوم به خانه پس از انجام مرمت توسط ژاپنيها، چند سال بعد دوباره به ايران بازگردانده شد.
وي به پراکندگي حغرافيايي18 محوطه فرهنگي چخماق واقع در دشت شاهرود اشاره کرد و گفت: تاکنون بررسي زيادي در مورد فرهنگ جيتون در ايران انجام نشده است.
روستايي بدست آوردن نمونههاي مواد آلي از توالي کاوش شده براي سن سنجي مطلق، بدست آوردن مجموعهاي از بقاياي گياهي و جانوري براي بازسازيهاي معيشتي زيست محيطي، تعيين مراحل فرهنگي احتمالي در هر دو محوطه بر اساس مواد فرهنگي حاصل از کاوش لايه نگارانه، سن سنجيهاي مطلق ، بدست آوردن درک بهتر از فرايند نوسنگي گرايي در شمال شرقي ايران را از اهداف بازنگري تپههاي سنگ چخماق برشمرد.
وي اصلي ترين سازه بدست آمده از چخماق شرقي را بخشي از يک ديوار خشتي معرفي کرد و افزود: همچنين چيزي شبيه به اجاق يا کوره مشابه يافتههاي موجود در ترکمنستان بدست آورديم که هنوز کاربري آن براي ما روشن نشده است.
اين باستان شناس وجود لايههاي متعدد را از ويژگيهاي فرهنگ جيتون عنوان کرد و تصريح کرد: در اين بررسي قطعاتي از سفالهايي مشابه يافتههاي آق تپه و يارين تپه ترکمنستان و نيز پيکرههاي گلي خاص ( احتمالاً کاربرد آويز داشتهاند)، تنها مهره فيروزههاي چخماق، مهرههاي سنگي و صدف بدست آورديم .
سرپرست هيأت بازنگري تپه هاي سنگ چخماق به تپه غربي چخماق اشاره کرد و افزود: در اين محوطه بقايايي از يک ديواره، پيکرک هاي گلي تکه تکه، تيغه، ابزار سنگي،ريز تيغه و قطعات سفال کشف شد./118
انتهای پیام/