زدودن عوامل آسيب رسان از تخت سليمان

مدير پايگاه ميراث جهاني تخت سليمان در گفتگو با ميراث آريا(chtn)، ضمن بيان اين مطلب افزود: نم و رطوبت موجود در آتشکده تخت سليمان باعث متلاشي شدن مصالح و پودر شدن ملات و ريزش تدريجي مصالح شده بود.

عليرضا هژبري نوبري در ادامه خاطر نشان کرد: همچنين رطوبت صعودي ناشي از باقي‌ماندن رطوبت نزولات جوي در خاک، باعث سست شدن ملات و پوسيدگي آجرها شده و رطوبت نزولي (برف و باران) باعث شسته شدن ملات شده است.

وي تغييرات جوي و آب و هوايي را از ديگر عوامل آسيب‌رسان به اين آتشکده دانست و افزود: اين عوامل باعث انبساط و انقباض آجرها شده و باد با حمل دانه‌هاي ريگ و سنگريزه و برخورد با آجرها موجبات سائيدگي آن را فراهم کرده است.

وي با بيان اين که عمليات مرمت بر روي تمامي آسيب‌هاي مشاهده شده در آجرهاي ساساني آتشکده انجام شد افزود: در صورت پيشگيري نکردن به موقع از اين آسيب‌ها، به مرور و بتدريج خساراتي جبران ناپذير وارد مي‌کنند به عنوان مثال رطوبت پايين ديوارهاي آتشکده، موجب سستي ريزش متناوب مصالح شده و بخش بالاي ديوار جنوب شرقي نيز دچار دوران عمودي نيروي وزن خود به طرف پايين شده است.

وي با بيان اين که رشد گياهان در روند تخريب تمامي سازه‌ها و مصالح شديداًَ مؤثر بوده، اظهار داشت: رشد گياهي به نام \"گوشي موشي\" (parie tarie juadical ) در لابه لاي آجرها موجب پوکي ملات شده است.

به گفته اين مقام مسئول در پايگاه ميراث جهاني تخت سليمان؛ رشد گياهان و فشار ريشه‌ها باعث خرد شدن آجرها و حتي ملات بين مصالح شده و جانوران نيز با نفوذ بين آجرها مسيري براي نفوذ گرما، سرما، رطوبت، باد و خاک باز کرده‌اند.

نوبري در پايان از ديگر فعاليت‌هاي اجرايي پايگاه تخت سليمان به خواناسازي و خشکه‌چيني در بخش‌هاي مختلف مجموعه بر حسب اولويت و با رعايت ضوابط اشاره کرد. /119

انتهای پیام/

کد خبر 1388122347