استاد نيازجان نيازي تا پايان عمر پربرکت خود موفق به احياي 800 نوع از نقش مايه هاي فرش ترکمن شد و 51 سال در زمينه فرش اصيل ترکمن به تحقيق، مطالعه و فعاليت پرداخت. پيشينه فرش ترکمن به چندين سده بالغ ميشود و 811 نقش مايه در آن شناسايي شده است و نقش مايه هاي فرش ترکمن، خاص و منحصر به فرد است و آن را از ديگر دستبافتههاي هنري جهان متمايز مي سازد.
پدر فرش ترکمن در آستانه 86 سالگي به سر مي برد و سال ها در آروزي چاپ کتابش در زمينه هنر قالي بافي ترکمن باقيماند.
اين استاد فرزانه در اواخر عمر، به دليل پيري و کهولت سن از چندي قبل در منزل خويش بستري بود و سپس به کما رفت.
کتاب «نيازجان و فرش ترکمن» در معرفي استاد نيازجان نيازي و فرش ترکمن است که از انتشارات فرهنگان و به پيشنهاد علي حصوري و به کوشش ذبيح الله بداغي در سال 1371 تاليف و چاپ شده است.
هدف اين کتاب شناساندن نياز جان، هنرمند و محقق ترکمن و فعاليت ها و تلاش هاي او در زمينه قالي ترکمن است. در ابتدا سخن ناشر(علي حصوري) که بيان کننده دليل و چگونگي تاليف اين کتاب بوده است. در ادامه دربارة گذشته و وضعيت کنوني فرش ترکمن و فعاليت ها و تلاش هاي نيازجان براي بالا بردن کيفيت قالي ترکمن و استفاده درست از تعاوني هاي شهري، روستايي و عشايري براي ترويج و بهبود وضع قالي بافي و همچنين تعليم و تربيت قالي بافان ماهر سخن به ميان آمده است. سرآغاز اين کتاب در مورد چگونگي وضع حال مؤلف در بدو ورود به شهر نيازجان قبل از ديدار و ملاقات او با نيازجان است و شرح نخستين ديدار و کارگاه نيازجان بوده است.
در ادامة کتاب به شناخت نيازجان و به کودکي و گذشته اي را که همراه با سفرهاي زيادي، براي تحقيق و شناخت قالي ترکمن بوده پرداخته است. هم چنين اطلاعات و تجربه هايي را که در طول دهه 40 شمسي و بعد از آن در مورد وضعيت قالي ترکمن و قالي ديگر کشورهاي همسايه کسب کرده است.
در ادامه، نظرات و عقايد نيازجان در مورد قالي و قالي بافي ترکمن ها و درباره همسرش مي گويد: همسرم از من حمايت کرد. او بود که مرا تشويق کرد که تا به اين جا (ترکمن صحرا) برگردم و کارم را شروع کنم خيلي پيش از اين که من آگاهي هاي اوليه ام از قالي و قالي بافي به دست آورم، او از اصول بافت و رنگ بندي اطلاع داشت. هم اکنون نيز در احياي رنگ بندهاي سنتي قالي ترکمن، از او الهام مي گيرم. /104
روحش شاد و راهش پررهروباد.
انتهای پیام/