در اختتاميه اين دوره پيام معاون رئيس جمهور و رياست سازمان ميراث فرهنگي، صنايع دستي و گردشگري به سومين دوره کويرنوردي توسط آقاي منوچهر جهانيان رئيس مرکز گردشگري علمي-فرهنگي دانشجويان ايران قرائت شد که به شرح زير است:
\" گسترش سفرهاي علمي- سياحتي به مناطق کويري ايران موجب شناسايي مسيرهاي جديد گردشگري طبيعي ميشود که ايجاد و توسعه زيرساختها و امکانات بيشتر در اين نواحي را بدنبال داشته و بر رونق و توسعه جوامع ميزبان و محلي تاثير مثبت خواهد گذاشت.
برگزاري تورهاي کويرشناسي و کويرنوردي به منظور شناخت و شناساندن طبيعت گونه گون ايران به قشر تحصيلکرده داراي کارکردهاي مثبتي است که مي توان به حضور و ارتباط جامعه دانشگاهي به مناطق طبيعي و ديدن فرهنگ ها و خرده فرهنگ هاي شکل گرفته و متاثر از طبيعت اشاره کرد که علاوه بر بازديد از جاذبه هاي منحصر به فرد و طبيعي مي توان به شناخت اصيل از ساکنان بومي اين نواحي، فرهنگ، آداب و رسوم و شيوه زندگي آنها پي برد. همچنين سفرهاي گردشگري از اقصي نقاط کشور و جهان به اين مناطق مي تواند در رونق اقتصادي و پويايي اجتماعي اين نواحي مفيد و کارآمد باشد، چنانکه شاخصه هاي طبيعي در اين مناطق در فرآيند معرفي و شناخت به مثابه نماد و سمبل اين نواحي تبديل مي شود.
کوير در ميان پديده هاي طبيعي موجود در کشور به دليل موقعيت اقليمي از گستردگي، فراواني و تنوع بسياري برخوردار است و از نظر بکر بودن و کمترشناختگي در ميان مناطق طبيعي کشور برجستگي بيشتري دارند زيرا اصولا پديده هاي کويري مخاطبان خاص خود را دارد و کساني که يک بار تجربه حضور در کوير را داشته باشند بيش از پيش مشتاق تجربه ديدار دوباره و حضور مستمر در اين مناطق مي باشند و مي توانند در معرفي و اطلاع رساني اين حوزه از گردشگري در بين علاقمندان به کوير و گردشگري طبيعي موثر واقع شوند.
برگزاري تورهاي دانشجويي و توسعه گردشگري طبيعي در ميان دانشجويان و دانشگاهيان و مراکز علمي و آموزشي بسيار حائز اهميت است و حضور اين قشر در توسعه فعاليت هاي گردشگري طبيعي مي تواند علاوه بر معرفي و شناخت اين مناطق با رويه آموزشي و تربيتي اين تورهاي علمي و فرهنگي به فرهنگ سازي و آموزش براي حفظ و صيانت از محيط زيست و محيط طبيعي تلاش کند.
از مرکز گردشگري علمي-فرهنگي دانشجويان بخاطر برگزاري موفق اين برنامه هاي علمي-تخصصي تشکر و قدرداني نموده و براي تمامي دست اندرکاران و دانشجويان عزيز شرکت کننده آرزوي توفيق و سلامتي دارم\".
منوچهر جهانيان هدف از برگزاري سومين دوره از اين اردو را تقويت روحيه خلاقيت و نوگرايي در عرصه گردشگري، توسعه سفرهاي علمي- فرهنگي دانشجويي در راستايي آشنايي هر چه بيشتر دانشجويان با ميراث طبيعي کشور و ايجاد فضايي علمي جهت تبادل انديشه ها و آموخته هاي علمي درباره کوير را و همچنين شناساندن کوير به قشر تحصيلکرده و از آن طريق به خانواده ها و در سطح وسيع تر به جامعه را از مهم ترين اهداف اين طرح برشمرد.
در ادامه اختتاميه نيز دکتر اعرابي با اشاره به اهميت برگزاري تورهاي کويرنوردي گفت: يکي از بهترين راه هاي دستيابي به سلامت، توريسم و اکوتوريسم مي باشد که سفر به مناطق کويري و بياباني از جمله مناطقي است که استفاده از قابليت هاي موجود در آن مانند پياده روي در تپه هاي شن روان و سکوت و آرامش کوير و... تاثير بسزايي در سلامتي انسان دارد.
وي پس از آن پيام وزير بهداشت، درمان و آموزش پزشکي به سومين دوره کوير نوردي را قرائت نمود که بدين شرح است:
\" سرزمين پهناور ايران از گذشته اي دور مهد علم، فرهنگ و تمدن بوده است و در رديف کهن ترين تمدن هاي جهان قرار دارد. ايران، چهار فصل بي همتايي است در ميان سه دريا و گذرگاهي به سوي اقيانوس ها با دشت هاي گسترده، رودهاي فراخ و کوه هاي سربلند پوشيده از برف در زمينه فيروزه اي آسمان.
در دنياي امروز جاذبه هاي گردشگري هر کشور از مهمترين منابع بالقوه تأثير گذار بر ابعاد گوناگون جامعه بخصوص در زمينه هاي اقتصادي و فرهنگي بشمار مي روند و ارزآوري، اشتغالزايي، تبادلات فرهنگي و ... از دستاوردهاي مهم اين صنعت است و کشور ايران با دارا بودن پتانسيل ها و امکانات بالقوه فراوان در زمينه گردشگري طبيعي، برخلاف بسياري از کشورهاي جهان داراي کويرهاي وسيع و زيبايي است که مي تواند از مهم ترين جاذبه هاي گردشگري آن بشمار آيد. مناطق بکر و ناشناخته کوير ايران يکي از زيباترين پديده هاي اکوتوريستي جهان به شمار مي آيند که مي توانند سهم بسزايي را در جذب گردشگران داخلي و خارجي ايفا نمايند مناطق بياباني و کويري مملو از جاذبه هاي متنوع توريستي و گردشگري هستند به نوعي مي توان گفت اکثر شهرها و يا حتي برخي از مناطق روستايي واقع در نواحي کويري و بياباني داراي آثار فرهنگي و جاذبه هاي تاريخي و طبيعي منحصر به فرد هستند. از يزد و کاشان و اصفهان گرفته تا کرمان و خراسان و سمنان و ... همگي در محدوده مناطق کويري و بياباني ايران قرار گرفته اند و هر يک داراي ويژگيهاي تاريخي- پزشکي، فرهنگي و طبيعي خاص خود هستند و يکي از راههاي شناخت فرهنگ ايراني بشمار مي آيند که مي تواند سالانه گردشگران طبيعت دوست داخلي و خارجي فراواني را به خود جذب نمايد. ساختمان ها، لباس، آداب و رسوم و زبان آن ها جلوه اي از فرهنگ اين مرز و بوم را به نمايش مي گذارد.
توسعه گردشگري و به ويژه اکوتوريسم مي تواند وابستگي کشور را به نفت کاهش داده و موجبات ايجاد استغال زايي را براي جمع کثيري فراهم کند لذا توجه به صنعت گردشگري به صورت عام و گردشگري کويري و بياباني به صورت خاص و توسعه زيرساخت هاي مورد نياز اين صنعت در اين مناطق با در نظر گرفتن شرايط و ملاحظات زيست محيطي در جهت توسعه پايدار اين صنعت و جلوگيري از پيامدها و آسيب هاي آن امري ضروري مي باشد.
برگزاري سفرهاي علمي و تخصصي دانشجويي، با همکاري دانشگاهيان و مراکز مربوطه، خود مي تواند منشاء اثرات مثبت فراواني در اين عرصه باشد، اين سفرها مي توانند موجبات ارتباط گسترده و تعامل سازنده دانشجويان، فرهيختگان دانشگاهي و متوليان اين صنعت را بيش از پيش فراهم آورده و از اين راه مي تواند در جهت رشد و شکوفايي و تعالي اين صنعت بسيار تأثير گذار باشد.
در اين راستا برگزاري جشنواره ها و همايش هاي علمي با مشارکت اساتيد، دانشجويان و دانش پژوهان از سوي مراکز علمي و دانشگاهي به ويژه مرکز گردشگري علمي- فرهنگي دانشجويان جهاد دانشگاهي با هدف معرفي و شناخت جاذبه هاي گردشگري کشور مي تواند قدمي موثر در اين زمينه باشد. از جمله اين برنامه ها مي توان به همايش ها و برنامه هاي مربوط به حوزه کوير و کويرشناسي اشاره نمود که مرکز گردشگري دانشجويان با همراهي اساتيد دانشگاهي توانسته است گامهاي علمي و عملي موثري در اين عرصه بردارد از جمله برگزاري دو دوره موفق کويرنوردي و کويرشناسي دانشجويان ايران و تدوين کتاب راهنماي عمومي کوير و نقش آن در توسعه گردشگري است، که تلاش هاي علمي و عملي اين عزيزان شايسته تقدير بسيار است. معاونت فرهنگي و دانشجويي اين وزارتخانه نيز تلاش همکاران و ساير دستگاههاي مرتبط برنامه ريزي شايسته اي به منظور رشد و توسعه برنامه هاي فرهنگي و گردشگري براي دانشجويان انجام داده که قابل تقدير است. براي شما دانشجويان و تمامي دست اندرکاران برگزاري اين مراسم آرزوي توفيق و سرافرازي دارم\".
لازم به ذکر است در اختتاميه اين دوره کتاب راهنماي عمومي کوير و بيابان و نقش آن در توسعه گردشگري ايران توسط دکتر کردواني رونمايي شد.
در طي اين برنامه سوالاتي مطرح شد که در اختتاميه از برگزيدگان مسابقه و همچنين دکتر کردواني، دکتر اعرابي، دکتر شعباني و مسئولين هلال احمر تقدير بعمل آمد./106
انتهای پیام/