باغ‌هاي ايراني تجلي گاه دانش بومي و کشاورزي

به گزارش ميراث آريا (chtn)، دانشيار دانشکده محيط زيست دانشگاه تهران در اين نشست گفت: منظر فرهنگي داراي دو مقوله منظر پويا و غير پويا است.

هما ايراني بهبهاني با بيان اينکه منظرهاي تاريخي و باستاني جزء منظر غير پويا است که زندگي آن متوقف شده و به صورت مادي باقي مانده است، افزود: منظر کشاورزي جزء منظر پويا است که زندگي در آن ادامه دارد.

وي از جمله منظر ناملموس به جشن‌ها و آداب و رسوم و فرهنگ‌هاي مربوط کشاورزي اشاره کرد و گفت: در منظر کشاورزي به بهترين وجه تعامل بين محيط، انسان و بستر طبيعت صورت گرفته است.

ايراني بهبهاني با بيان اينکه با حفاظت از سرزمين و ساختار زمين از ارزش‌هاي فرهنگي کشور و تمدن و فرهنگ ديرين خود حفاظت کرده‌ايم، افزود: با حفاظت از منظر کشاورزي تحت عنوان توسعه پايدار در مقابل فرهنگ جهاني از فرهنگ بومي خود حفاظت کنيم.

وي اضافه کرد: منظر سنتي کشاورزي منظري است که از نظر اکولوژيک از زمين در حد توان استفاده شده و تنوع کشت و چرخش محصول که باعث ايجاد چرخش غذايي مي‌شود، رعايت شده باشد.

بهبهاني با اشاره به مناظر برنج‌کاري فيليپين افزود: مناظر برنج‌کاري فيليپين براي اولين بار به ثبت رسيده است.

وي در ادامه خاطر نشان کرد:‌ ما تاکنون نتوانسته‌ايم در کشور ايران منظر سنتي کشاورزي را شناسايي، مطالعه و به ثبت برسانيم.

وي توسعه اکوتوريسم را در قطعات زمين‌هاي کشاورزي،‌ نوع کشت، گونه‌هاي درختي به عنوان مرز زمين، روستاها و معماري بومي و شکل زمين عنوان کرد.

وي با اشاره به ابداع سيستم‌هاي کنترل آبياري در دوران هخامنشي بيان داشت: در اواخر قرن 6 قبل از ميلاد آبياري با ساخت آبراه راه‌هاي سنگ‌فرش شده و ساير سازه‌هاي آبي در جلگه پاسارگاد (کاخ باغ کوروش) و آبرساني از رودخانه پلوار به زمين‌ها و باغات کشاورزي دشت وسيع پارسه صورت مي‌گرفته است.

وي در پايان يادآور شد: دانش بومي و کشاورزي ما به بهترين وجه در باغ تجلي پيدا مي‌کند و فناوري کشاورزي و سيستم آبياري با ايجاد باغ‌ها به وجود آمده‌اند.

/119

انتهای پیام/

کد خبر 1389030157