مسعود علويان صدر در اين نشست با اشاره به ثبت اولين قانون حفاظت از آثار ملي در سال 1309 افزود: ايران در بخش توجه به آثار ملي و فرهنگي در بين کشورهاي همطراز خود، اولين رتبه را به خود اختصاص داده است.
علويان صدر با اشاره به سليمان تپه در ايلام به عنوان اولين اثر ثبت شده در فهرست آثار ملي در سال 1310 بيان داشت: در سال 1377 ثبت آثار منقول مورد توجه قرار گرفت.
وي با اشاره به لزوم شناساندن و معرفي ظرفيتهاي کشور در سطح ملي و بينالمللي تصريح کرد: آثار فرهنگي تاريخي کشور ما به ويژه در سطح جهاني اين فرصت را فراهم ميکنند تا ويژگيهاي يک ملت با تمدن غني و تصميمساز معرفي شود.
وي از ثبت ملي بيش از 40 هزار اثر تاريخي خبر داد و گفت: بخشي از اين آثار، قابليت طرح در حوزههاي جهاني را دارند و بايد از آنها براي حضور در عرصههاي جهاني بهرهمند شويم.
علويان صدر در ادامه گفت: تنها نبايد به طرح و تصويب اين آثار فرهنگي تاريخي در عرصه جهاني بپردازيم بلکه با شناخت ويژگيها، خاصيت و قابليت اين آثار به طور جامع، نسبت به تبيين مديريت جامع کشور، برنامهريزي و پلان مديريت جامع و نيز حفاظت، نگهداري و ارتقاء سطح نگهداري اين آثار بکوشيم.
وي با بيان اينکه آثار فرهنگي تاريخي فرصت بهرهمندي از تعاملات بينالمللي و نظرات کارشناسان و متخصصان را در فرآيند اجرا فراهم ميکنند اظهار داشت: با بهرهگيري از اهل فن و تخصص ميتوانيم در ارتقاي سطح آثار تاريخي و فرهنگي به ثبت رسيده موفق عمل کرده و نيز فرصتي براي حضور کشور در تصميمسازي در سطح بينالمللي فراهم کنيم.
معاون حفظ احيا و ثبت آثار سازمان ميراث فرهنگي افزود: پايگاههاي جهاني که در خط مقدم ارتباط فرهنگي کشور در سطح بينالمللي قرار دارند و وظيفه تبيين ويژگيهاي علمي، فني، آگاهي و نحوه برخورد يک ملت را بر عهده دارند.
وي با اشاره به خروج ارگ بم از فهرست آثار در معرض خطر و پيوند به آثار نمونه جهاني تصريح کرد:معماري گلي، برخورد با سازه گلي، نحوه مقاومسازي و استحکامبخشي آنها در ارگ بم بايد به عنوان الگويي در کشورهاي ديگر بکار برده شود.
اين مقام مسئول با اشاره به لزوم ارتباط دائمي علمي پايگاه و دانشگاه بيان داشت: دانشگاهيان بايد همافزاييهاي علمي و پژوهشهاي خود را در پايگاههاي جهاني نهادينه کنند و در نهايت پايگاهها نيز بايد به بستري براي حضور پژوهشگران و محققان تبديل شوند.
علويان صدر با اشاره به انجام فعاليتهاي بسيار ارزشمند در زمينههاي مستندسازي، آسيبشناسي، پلان مديريت و پلانهاي اجرايي در پايگاههاي جهاني افزود: اين فعاليتها بايد براي ساير پايگاهها و پروژههاي مرمتي الگو باشد.
وي با بيان اينکه برگزاري کارگاههاي آموزشي تخصصي در پايگاههاي جهاني با تعامل با يونسکو هماهنگ شده است افزود: با توجه به جايگاه خاص حوزههاي باستانشناسي در پايگاههاي جهاني، حوزههاي باستانشناسي ميتوانند براي رصد کردن ظرفيتهاي ناشناخته حوزههاي فرهنگي و تاريخي کمک کننده باشند.
معاون حفظ احيا و ثبت آثار با اشاره به اينکه تاکنون نتوانستيم گروههاي تلفيقي را در گروههاي باستانشناسي ايجاد کنيم افزود: در گروههاي باستانشناسي بايد گروههاي ديگري چون تاريخ و حوزههاي حفاظت و مرمت در ارتباط باشند تا علاوه بر شناسايي آثار، الگوها و روشهاي حفاظت و احياء را براي اين محوطهها و محدودههاي تاريخي ارائه بدهند.
علويان صدر اختصاص بخشي از اعتبارات به معرفي آثار فرهنگي و تاريخي را پيشنهاد داد و در ادامه افزود: در سال 74 تعداد 11 هزار اثر در فهرست آثار ملي به ثبت رسيد و از سال 84 تا 88 ، هيجده هزار و 377 هزار اثر ديگر نيز در فهرست آثار ملي ثبت شدند.
وي با بيان اينکه حفاظت و نگهداري از اين آثار ثبت شده تنها با کمک دولت و استفاده از اعتبارات دولتي امکانپذير نيست گفت: تنها شيوه مفيد براي حياتبخشيدن به آثار فرهنگي و تاريخي حضور و مشارکت مردم است چرا که مردم عنصر روحبخش و جاندهنده آثار فرهنگي و تاريخي هستند.
اين مقام مسئول ثبت آثار را اولين گام و شيوههاي حفاظت از آنها را اصليترين گام عنوان کرد و افزود:تاکنون 10 اثر در فهرست آثار جهاني به ثبت رسيده و 9 اثر در هفت استان کشور نيز به عنوان باغهاي ايراني معرفي شدهاند.
وي مساجد تاريخي ايران، کاروانسراي تاريخي، قلعههاي تاريخي، قنوات و دستکندها را از ديگر پروندههاي مهم ثبتي در دست تهيه عنوان کرد و گفت: تهيه دو پرونده ديگر نيز براي ثبت در ميراث جهاني در حال انجام است.
علويان صدر در پايان به چهار پرونده ثبتي در فهرست آثار پاسداشت فوري چون نقالي، دريانوردي در خليجفارس، زريبافي و مخملبافي اشاره کرد و گفت: پرونده ثبت راه ابريشم نيز به عنوان پرونده جهاني در تعامل با کشورهاي اين مسير در دست تهيه است./119
انتهای پیام/