درد مزمن نگاه کالبدي بر قامت معماري شهري

به گزارش ميراث آريا(chtn)مدير کل معماري و طراحي شهري معاونت شهرسازي و معماري وزارت مسکن و شهرسازي در نشست هم‌انديشي معاونان سازمان ميراث فرهنگي استان‌ها که در معاونت حفظ، احيا و ثبت آثار سازمان برگزار شده بود، با بيان اينکه مردم در هر قشري از وضعيت شهرسازي احساس ناخرسندي دارند گفت: ريشه اين اتفاق را بايد در گذشته و در روند شکل گيري شهر جستجو کرد.

وي با اشاره به اصطلاح مداخله در بافت‌ها و شهرهاي تاريخي، استفاده از واژه مکاشفه به جاي مداخله را پيشنهاد کرد و افزود: بايد براي داشته‌هاي ارزشمندي که از گذشته به ارث رسيده است مکاشفه کرد.

اين مقام مسئول يکي از مهمترين مشکلات طرح‌هاي گذشته را نگاه کالبدي به شهر دانست و تصريح کرد: طرح شهري بايد براساس مطالعات جامعه‌شناسي و انسان‌شناسي تهيه شود.

ميثاقيان در ادامه توضيحاتي در مورد تاريخچه‌اي از روند شکل‌گيري شهر در ايران ارائه کرد و گفت: شهر ما از دوره پهلوي اول با آغاز خيابان‌کشي‌ها و تخريب بخش‌هايي از شهرهاي موجود دچار تغيير و تحول شد .

وي اضافه کرد: در دوره پهلوي دوم از دهه 40 همان شيوه دوره پهلوي اول با يک کيفيت بسيار نازل‌تري ادامه يافت.

وي با اشاره به تشکيل وزارت آباداني مسکن در سال 1342 با هدف رسيدگي به وضعيت مسکن کشور و اتخاذ راهکارهايي براي رشد و توسعه شهرها، بيان داشت: در سال 1351 شوراي عالي شهرسازي و معماري ايران تأسيس شد و در سال 1353 وزارت آباداني مسکن با تغييرنام به وزارت مسکن و شهرسازي، توجه خود را بيشتر به شهرسازي به عنوان يک رکن اصلي در وزارت‌خانه متمرکز کرد.

ميثاقيان با بيان اينکه در طول سال‌هاي زياد به طور مداوم شاهد تهيه طرح‌هاي جامع شهري بوده‌ايم ، افزود: سرانجام در دهه 60 و در راستاي توجه به بخش‌هاي قديمي و تاريخي شهر، وزارت مسکن و شهرسازي دفتر به‌سازي بافت‌هاي کهن تشکيل شد.

وي توجه به سنت کهن شهرسازي معماري را تاکيد کرد و گفت: سنت يک رفتار اجتماعي است که به دليل پذيرش عامه تداوم يافته است.

اين کارشناس با بيان اينکه در گذشته شهر ما با مشارکت مردم ساخته شده است، افزود:‌ امروزه نيز نيازمند مشارکت مردم است اما مشارکت در گذشته با مشارکت امروزي از تفاوت‌هاي برخوردار است که بايد به آن توجه شود./119

انتهای پیام/

کد خبر 1389032026