شانس بقعه‌ي شيخ‌ صفي براي ثبت جهاني بسيار زياد است

به گزارش ميراث آريا(chtn) محمدحسن طالبيان از يونسکو در اين خصوص گفت: بقعه‌ي شيخ‌ صفي‌الدين اردبيلي و بازار تبريز دو مجموعه‌ي منحصربه‌فرد در تاريخ هستند و اهميت و ارزش جهاني آن‌ها سبب شد، سازمان ميراث فرهنگي و گردشگري به نمايندگي از دولت ايران، پرونده‌ي اين آثار را براي ثبت در فهرست ميراث جهاني به يونسکو ارائه کند.

وي درباره‌ي بقعه شيخ صفي الدين اردبيلي گفت: در اين مجموعه شاهد کامل‌ترين بناي آرامگاهي و خانقاهي در سطح جهان هستيم و اين دليل موجب شد تا اسناد تاريخي و فرهنگي بقعه‌ي شيخ‌ صفي‌الدين اردبيلي و بازار تبريز توسط سازمان ميراث فرهنگي تهيه و به کميته‌ي ميراث جهاني ارائه شود.

طالبيان شربت‌خانه، آشپزخانه، فضاي ذکر و نماز، فضاهاي آرامگاه‌ها، باغ و صحن‌هاي متعدد را شامل اين مجموعه دانست و اظهار کرد: ما در اين مجموعه با يک زبان و بيان هنري و معماري در دوره‌ي صفوي روبه‌رو هستيم که فضاي معماري و سمبوليک عرفان مذهبي ايران را نشان مي‌دهد.

محمدحسن طالبيان ادامه داد: هم‌چنين مشخص بودن سير تحول معماري و تزيينات معماري، بويژه در دوره‌هاي ايلخاني و تيموري از ويژگي‌هاي بارز اين مجموعه است.
وي تصريح کرد: در اين مجموعه يک خلق يکپارچه‌ي هنري و معماري انجام شده است؛ از فرش تا تزيينات و حتي کتيبه‌هاي قرآني که از مفاهيم عرفاني و ذکرهاي مربوط نشأت مي‌گيرد و طرح کلي مجموعه که به واسطه‌ي فضاهاي هفت‌گانه و دروازه‌هاي هشت‌گانه، هفت مرحله عرفان را به‌خاطر مي‌آورد و بين آثار مشابه بي‌نظير است.

طالبيان با بيان اينکه برتري مجموعه‌ي شيخ صفي‌الدين اردبيلي کاملا مشهود است افزود: اين مجموعه با مجموعه‌هاي خارج از کشور مانند قونيه در ترکيه، آرامگاه خواجه احمد يساوي در قزاقستان، آرامگاه خواجه عبدالله انصاري در افغانستان و چند مجموعه‌ي نسبتا مشابه، بويژه در سمرقند و بخارا و در داخل کشور با مجموعه‌هايي مانند بسطام، خرقان، چلبي‌اوغلي زنجان و ديگر مجموعه‌هاي مشابه مقايسه شده است.

مدير تدوين پرونده‌هاي بقعه‌ي شيخ‌ صفي‌الدين اردبيلي و بازار تبريز براي ثبت جهاني افزود: اهميتي که شيخ صفي به نسبت پير خود، شيخ زاهد گيلاني پيدا کرد، جهاني کردن عرفان صفوي و شيعي بود.
120/

انتهای پیام/

کد خبر 1389050453