نو يافته هاي معماري دروان اسلامي در قلعه دختر کرمان

به گزارش ميراث آريا(chtn) در اين نشست که به مناسبت سومين سالگرد شادروان دکتر باقر آيت الله زاده شيرازي برگزار شده بود، کارشناس پروژه گفت: قلعه دختر، يک کوه يا يک لخته کاملا سنگي و کشيده اي در شرق کرمان است.

حسين رايتي با اشاره به تهيه طرح جامع کرمان در سال 1315 به عنوان اولين طرح جامع در ايران براي يک شهر، افزود: قلعه دختر در اين طرح جامع درون منظومه شهري قرار گرفته است.

وي اضافه کرد: اين طرح، تمام بنياد خشت هاي متعلق به قلعه و ساخت و ساماندهي آن در يک دوره توسط نخستين طراحان قلعه دختر را نشان مي دهد.

وي با بيان اينکه عکس هوايي قلعه دختر در سال 1335 قلعه دست نخورده اي را نشان مي دهد که فرسايش طبيعي، زلزله و عوامل مدرن هنوز به سراغ آن نرفته اند، بيان داشت: در عکس هوايي اين قلعه در سال 1367 وجود دو منبع آب به منظور آّب رساني و خدمات فاجعه بزرگي را براي قلعه فراهم کرده است.

به گفته اين کارشناس: عکس هوايي اين قلعه در سال 88 توسعه شهري پيرامون قلعه و آب شستگي شديدي را نشان مي دهد به طوري که فقط از حمام آن، آثارش باقي مانده است.

وي از انجام نقشه برداري به لحاظ توپوگرافي و خواناسازي عناصرباقي مانده در سال گذشته خبر داد و گفت: حمام تاريخي باقي مانده داراي آجرهاي ظريف مربوط به دوره آل بويه و سامانيان است.

رايتي با اشاره به تهيه نقشه محدوده حاکم نشين و تعريف دسترسي هايي براي آن، به توضيح سازمان فضايي قلعه دختر کرمان پرداخت و گفت: حفاري هاي غيرمجازي انجام شده در بدنه جنوبي قلعه دختر مورد بررسي قرار گرفت.

وي ادامه داد: در دوره ساساني به دليل ناامني، قلعه دختر با از دست دادن خاصيت دفاعي خود تبديل به يک تپه تاريخي شد.

اين کارشناس گفت: مطالعات و بررسي هاي انجام شده برروي قوس هاي قلعه دختر مشخص کرد که بيشتر قوس هاي اين قلعه، قوس هاي پرکاري هستند.

وي در ادامه به شرح تصاويري از ساخت و سازهاي مسکوني در شمال قلعه دختر، محوطه سازي و ساختمان چاردرو در محدوده غربي قلعه دختر و نقشه اولويت اقدامات در کف پاي فضاها در شرق مجموعه اين قلعه پرداخت و گفت: ادامه کاوش هاي باستان شناسي، محل چاه قديمي موسوم به چاه قلعه دختران را مشخص خواهد کرد./119

انتهای پیام/

کد خبر 1389052825