مزار اولين شهداي مقاومت در برابر متفقين گلباران مي شود

به گزارش روابط عمومي سازمان ميراث فرهنگي، صنايع دستي و گردشگري آذربايجان شرقي، مهندس تراب محمدي با اشاره به سوم شهريور ماه و سالروز ورود متفقين به کشور در سال 1320، ياد سه شهيد شهرستان جلفا که مقاومت به ياد ماندني در مقابل قواي روسيه داشتند را گرامي داشت.

وي افزود: شهيدان «ملک محمدي»، «محمد راثي» و «عبدالله شهرياري» مقابل ارتش روسيه ايستادند و درس مقاومت و ميهن دوستي به تمام جوانان و مردم ايران دادند.

رييس سازمان ميراث فرهنگي، صنايع دستي و گردشگري استان همچنين از ساماندهي مقبره اين شهدا خبر داد و گفت: با ايجاد بناي يادبود ، مقبره سه شهيد مدفون در کنار رود ارس مرمت و بهسازي خواهد شد تا ياد اولين نقطه مقاومت کشور در مقابل متفقين جاودان بماند.

به گفته محمدي، بر روي سنگ مزار اين سه شهيد گرانقدر آمده است: «هرچند آغشته شد به خون پيرهن ما / شد جامه سربازي ما هم کفن ما / شاديم ز جانبازي خود در دل خاک / پاينده و جاويد بماند وطن ما» و اين شعر بيش از هر سخن ديگري نشانه علاقه اي ايست که در دل تک تک مردم کشور براي اعتلا و حفظ ميهن اسلامي از گزند بيگانگان وجود دارد و ما ميراث دار چنين فرهنگي هستيم.

رييس شوراي ثبت آثار تاريخي استان در خاتمه از هموطنان دعوت نمود تا ضمن بازديد از اين منطقه، به مقام شامخ اين شهدا و ساير شهداي ميهن اداي احترام نمايند.

سه شهيد والامقام سال هاست در کنار پل آهني رود ارس خفته اند. شهريور 1320 هنگامي متفقين تصميم به اشغال ايران مي گيرند اين سه مرزبان غيور وظيفه پاسداري از مرزهاي شمالي ايران را بر عهده داشته اند، پس از آن که ارتش روس ها براي ورود به خاک ايران به پل فلزي جلفا-نخجوان که عملاً تنها و بهترين محل عبور از رود پرخروش ارس در اين ناحيه است نزديک مي شوند مقاومت دو روزه اين سه دلاور آغاز مي گردد.

اين مرزبانان غيور و شجاع مرزهاي ايران با اشراف به پل، دو روز تمام لشکر تا بن دندان مسلح روس را زمين گير مي کنند. روس ها نيز که چاره اي جز عبور از همين پل نداشته اند نمي توانستند با توپخانه سنگين به حمله بپردازند و در نهايت نيز با شهادت «ژاندارم شهيد سرجوخه ملک محمدي»، «شهيد سيد محمد راثي هاشمي» و شهيد عبدالله شهرياري» است که مي توانند وارد خاک ايران شوند.

مقاومت شجاعانه اين سه سرباز خاک ايران چنان تاثيري بر ارتش متجاوز شوروي مي گذارد که پيکر پاک آنان در همان محل مقاومت شان با احترام به خاک سپرده مي شود و امروزه نشانه ديگري از غيرت و شجاعت جوانان ايران اسلامي است. بر روي سنگ آرامگاه هر سه شهيد نوشته شده است «آرامگاه ژاندارم شهيد، ... که در شهريور ماه 1320 در راه انجام وظيفه در مقابل مهاجمين ايستادگي و به شهادت رسيده است»./106

انتهای پیام/

کد خبر 1389060256